Σταθερά πάνω από 1,50 ευρώ το λίτρο κυμαίνεται πλέον τις τελευταίες μέρες η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης και στην Ημαθία, προκαλώντας «έμφραγμα» στους οδηγούς οι οποίοι φοβούνται να γεμίσουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου ή την μηχανή τους.

Η «Μ» κάνοντας μια μικρή έρευνα σε πρατήρια υγρών καυσίμων της Ημαθίας διαπίστωσε πως η τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται από 1,51 ευρώ το λίτρο και φθάνει ακόμη και το 1,61 ευρώ το λίτρο, δηλαδή μια απόκλιση 10 ολόκληρων λεπτών!

Αύξηση κατά 15%
Πάντως, σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων, το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι οι τιμές διυλιστηρίου αυξήθηκαν κατά 15% από τις αρχές Νοεμβρίου ως σήμερα λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου, καθώς και των μεταβολών στη συναλλαγματική ισοτιμία δολαρίου/ευρώ. Οι αυξήσεις αυτές μεταφράστηκαν σε μία επιβάρυνση της τάξης των 6 λεπτών το λίτρο στη τιμή διυλιστηρίου της αμόλυβδης βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης και κατά 4 λεπτά στις τιμές βενζίνης λιανικής.

«Η τιμή αυξάνεται πρώτα στα διυλιστήρια»
venzini1 Επικοινωνήσαμε με τον πρόεδρο των βενζινοπωλών Βέροιας κ. Στάθη Αθανασιάδη για να ενημερωθούμε για τον μέσο όρο της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης στην Ημαθία τις τελευταίες ημέρες. Μας επιβεβαίωσε λέγοντας ότι είναι γύρω στο 1,52 ευρώ το λίτρο τονίζοντας πως η αύξηση έχει να κάνει με την διεθνή αύξηση του πετρελαίου και την ισοτιμία του ευρώ – δολαρίου. «Εμείς αυξάνουμε την τιμή διότι η τιμή αυξάνεται πρώτα από τα ελληνικά διυλιστήρια», μας είπε.

Σε ερώτησή μας για ποιο λόγο υπάρχει τόσο μεγάλη διαφορά, ακόμη και 10 λεπτά σε βενζινάδικα στην ίδια περιοχή, μας εξήγησε πως έχει να κάνει με τον τρόπο πληρωμής της βενζίνης. Όταν ένα βενζινάδικο πληρώνει στα διυλιστήρια τοις μετρητοίς τότε παίρνει σε καλύτερη τιμή την βενζίνη από ένα βενζινάδικο που πληρώνει με επιταγή.

Απειλούνται με λουκέτο 1.000 βενζινάδικα

Πάντως, γύρω στα 1.000 πρατήρια καυσίμων εκτιμάται ότι θα κλείσουν μέσα στο 2011, πέραν από τα περίπου 1.100 πρατήρια που έχουν ήδη κλείσει, ενώ από την άλλη πλευρά, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης οι λιανικές τιμές της αμόλυβδης βενζίνης έχουν αυξηθεί κατά 4 λεπτά το λίτρο από τις αρχές Νοεμβρίου ως σήμερα.

500-600 πρατήρια βενζίνης υπολειτουργούν δουλεύοντας 3-4 ημέρες την εβδομάδα, ενώ τους πρώτους 10 μήνες του 2010, ο συνολικός όγκος πωλήσεων καυσίμων μειώθηκε κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

«Αρκετά βενζινάδικα έχουν κλείσει και στην Ημαθία, κυρίως όσοι δούλευαν με επιταγές και μέσω τραπεζών, αφού έχουν κλείσει οι «στρόφιγγες» από παντού», τονίζει ο κ. Αθανασιάδης. «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή και δεν ξέρω αν είναι αναστρέψιμη για μας και για όλους τους πολίτες. Όλα είναι μια αλυσίδα. Αν η οικογένεια δεν ταξιδέψει δεν θα βάλει βενζίνη και αν δεν έχει λεφτά θα κοιτάξει να περιορίσει τις μετακινήσεις της», μας είπε.

Γιορταστική αισχροκέρδεια στη βενζίνη

Για «γιορταστική αισχροκέρδεια» μιλά στην ανακοίνωση του το ΚΕΠΚΑ που συμβουλεύει τους καταναλωτές να κάνουν έρευνα αγοράς ακόμη και στην επιλογή του βενζινάδικου που θα φουλάρουν το ρεζερβουάρ τους. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

«Τις τελευταίες ημέρες, παρατηρούμε άνοδο της τιμής της βενζίνης. Πλέον, πολύ δύσκολα, ο καταναλωτής μπορεί να βρει βενζίνη, σε τιμή μικρότερη του 1,5 ευρώ, ανά λίτρο. Επειδή, τα τελευταία χρόνια, σε όλες τις περιόδους των εορτών (Πάσχα, Χριστούγεννα, Παναγίας κ.λπ.), παρατηρείται το φαινόμενο να εκτινάσσονται οι τιμές, χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος και για να αποφύγουμε την αφαίμαξη των καταναλωτών, από κερδοσκόπους, ζητούμε, από το Υπουργείο σας, να είναι σε ετοιμότητα, για να επιβάλλει πλαφόν, αμέσως, με το πρώτο κρούσμα αισχροκέρδειας.

Τα Χριστούγεννα είναι οικογενειακή γιορτή. Ας μην επιτρέψουμε, στους κερδοσκόπους, να αποτρέψουν τους καταναλωτές της Ελλάδας να ταξιδέψουν, στα “χωριά” τους». Παράλληλα, το ΚΕ.Π.ΚΑ., συμβουλεύει τους καταναλωτές:

1. Κάνουμε έρευνα τιμών, σε αρκετά βενζινάδικα, ώστε να εντοπίσουμε το φθηνότερο.
2. Εφόσον χρησιμοποιούμε internet, επισκεπτόμαστε την ιστοσελίδα του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων (www.fuelprices.gr), για να ενημερωθούμε, για τις τιμές της βενζίνης, στην περιοχή μας.
3. Αγοράζουμε βενζίνη, από πρατήρια, με τιμή κάτω από 1,5 Ευρώ και εάν αυτό δεν είναι δυνατό, προτιμούμε τη φθηνότερη, που υπάρχει στην περιοχή μας.
4. Εάν πρόκειται να ταξιδέψουμε, γεμίζουμε το ρεζερβουάρ, πριν ξεκινήσουμε, από το φθηνότερο πρατήριο, στην περιοχή μας. Αν χρειαστούμε βενζίνη, στη διαδρομή, βάζουμε όσο λιγότερη ποσότητα γίνεται. Δυστυχώς, τα πρατήρια, στις εθνικές, κυρίως, οδούς πωλούν τη βενζίνη ακριβότερα, από τα πρατήρια, στις πόλεις.

Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητά, από την Κυβέρνηση, να εποπτεύσει την αγορά και να παρέμβει, εάν παρουσιαστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας. Το ΚΕ.Π.ΚΑ. ζητά, από τους καταναλωτές, να δείξουμε τη δύναμη μας, επιβραβεύοντας όσους σέβονται, τα δικαιώματα και την «τσέπη» μας.

Πηγή: maknews.gr

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα