Η ανησυχία – ελπίδα ότι θα υπάρξει αίσια κατάληξη των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με την Ε.Ε. μέσα στην εβδομάδα, επικράτησε στη χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου των Ευρωπαίων κεντρικών τραπεζιτών για την ανανέωση της πρόσβασης των ελληνικών τραπεζών στον ELA.

Όπως ήταν αναμενόμενο, η ΕΚΤ δεν έκλεισε τη στρόφιγγα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, αυξάνοντας με το σταγονόμετρο την παροχή της κατά 3,3 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ στην προηγούμενη συνεδρίασή της και επαναλαμβάνοντας, παράλληλα, τις συστάσεις να μην χρησιμοποιηθεί η ρευστότητα του ELA για αγορές εντόκων γραμματίων από τις τράπεζες. Όσο για το χρονικό διάστημα ισχύος του νέου πλαφόν στον ELA, το οποίο ανέρχεται πλέον στα 68,3 δισ. ευρώ, θεωρητικά είναι δεκαπενθήμερο, αλλά στην πράξη θα κριθεί από τις εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών.

Τα χρονικά περιθώρια για τις εξελίξεις έχουν πλέον σχεδόν μηδενιστεί, καθώς σήμερα το πρωί η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. την πρότασή της με την οποία θα ζητά επέκταση της δανειακής σύμβασης. Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί στο Euroworking Group που θα αποφασίσει αν θα συνέλθει το Eurogroup την Παρασκευή. Επομένως, το προσεχές 48ωρο θα κρίνει το πώς θα συνεχιστούν τα πράγματα για την Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, στην πράξη δεν υπάρχουν «δεσμευτικά» χρονικά όρια ισχύος του ELA, αφού το κύριο κριτήριο για την ύπαρξή του είναι να υπάρχει φερέγγυα χώρα και φερέγγυες τράπεζες, δηλαδή επίτευξη συμφωνίας με τους εταίρους – δανειστές. Μέσω μιας συμφωνίας θα μπορέσει να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση ώστε η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της που μόνο για τον επόμενο μήνα, δηλαδή σε λίγες ημέρες από σήμερα, ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ (7,27 δισ. ευρώ για δάνεια, εκ των οποίων 1,6 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ, τόκους και έντοκα, 1,5 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις και 1,3 δισ. ευρώ για ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική πρόνοια).
Σημειώνεται ότι αισιοδοξία για την έγκριση της ελληνικής πρότασης μέσω μιας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup την Παρασκευή, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με το Reuters, ο Γ. Βαρουφάκης εκφράζει την πεποίθησή του ότι η πρόταση που θα υποβληθεί θα ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup.

Σε θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων προσβλέπουν και οι τράπεζες προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στο μέτωπο των καταθέσεων και να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον στο πραγματικά κρίσιμο που είναι η επανεκκίνηση της Οικονομίας. Όπως επισημαίνουν τραπεζίτες στο Capital.gr, ο διαπραγματευτικός «πόλεμος», και τώρα αλλά και σε αντίστοιχες περιόδους στο παρελθόν, γίνεται χωρίς το βλέμμα στην πραγματική Οικονομία που «παγώνει» λόγω φόβου για την ανάληψη οποιασδήποτε πρωτοβουλίας.

της Νένα Μαλλιάρα

Πηγή: capital.gr