Με χαμόγελα και ευχαρίστηση υποδέχτηκαν οι Έλληνες τραπεζίτες τα αποτελέσματα των stress test.

Ειδικότερα, κύκλοι της Alpha Bank αναφέρουν ότι η τράπεζα είναι τόσο ισχυρή που κατάφερε να περάσει χωρίς πρόβλημα ακόμη και το στατικό σενάριο, ενώ γνωρίζοντας όσα έχουν πράξει και οι υπόλοιπες τράπεζες προκειμένου να ενδυναμώσουν τα κεφάλαιά τους οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ισχυρό και οι τράπεζες έκαναν ό,τι χρειάζεται προκειμένου να μην υπάρχουν προβλήματα με την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Κύκλοι που πρόσκεινται στην Eurobank ανέφεραν από την πλευρά τους ότι «είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι, αποδείχθηκε ότι οι κινήσεις που έγιναν κατά το προηγούμενο διάστημα ήταν σωστά σχεδιασμένες και απέδωσαν».

Το ίδιο κλίμα επικρατεί και στις άλλες δύο συστημικές τράπεζες, με την Πειραιώς να εμφανίζει ουσιαστικά μηδενικές κεφαλαιακές ανάγκες. Πηγή της τράπεζας αναφέρει ότι, όχι μόνο δεν υπήρξαν κεφαλαιακές ανάγκες αλλά η τράπεζα είχε και κεφαλαιακό απόθεμα, γεγονός που καταδεικνύει ότι έγιναν οι σωστές κινήσεις.

Στην Εθνική Τράπεζα, είχαν, ουσιαστικά, προϊδεάσει για τις εξελίξεις με τον τρόπο που χειρίστηκαν την υπόθεση της Finansbank όπου και αποφάσισαν να μην πουλήσουν ποσοστό της συμμετοχής τους αλλά να πραγματοποιήσουν αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Α. Σαμαράς: Βήμα-βήμα βγαίνουμε από την κρίση

Την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα των stress tests εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς, στέλνοντας επ´ευκαιρία και μήνυμα σταθερότητας στην αξιωματική αντιπολίτευση χωρις να την κατονομάσει.

«Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία.

Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη.

Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Ευ. Βενιζέλος: Μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ

Ως «ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο» χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress test για τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος.

«Τα θετικά αποτελέσματα της πανευρωπαϊκής δοκιμασίας αντοχής των συστημικών τραπεζών για τις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, είναι ένα ακόμη βήμα προς την ασφαλή έξοδο από το μνημόνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά και συμπληρώνει πως «τα αποτελέσματα σημαίνουν ότι:

– μένει αλώβητο το αποθεματικό του ΤΧΣ

– τα δημοσιονομικά και χρηματοπιστωτικά δεδομένα είναι σαφώς καλύτερα από τις προβλέψεις της μελέτης βιωσιμότητας (DSA) του ελληνικού δημοσίου χρέους που είχε συνταχθεί το 2012

– μπορούν εύκολα να υπάρξουν πρόσθετες εγγυήσεις για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας. Ανάγκες που είναι αισθητά μικρότερες από ό,τι νομίζεται και εγγυήσεις που δεν είναι ούτε νέο δάνειο ούτε νέο μνημόνιο, αλλά αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Τα αποτελέσματα μπορούν επίσης να σηματοδοτήσουν:

– την έντονη και καθαρή στροφή των τραπεζών στην ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας, των επενδύσεων κάθε κατηγορίας και βεβαίως της απασχόλησης
– την εφαρμογή ανακουφιστικών ρυθμίσεων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ρυθμίσεων που ταυτόχρονα επιβραβεύουν τους συνεπείς οφειλέτες
– την επιστροφή καταθέσεων

Περιττεύει τέλος να σημειωθεί ότι όλα αυτά αφορούν τις τράπεζες ως θεσμούς της εθνικής οικονομίας που οι μετοχές τους ανήκουν σε μεγάλο βαθμό στο δημόσιο μέσω του ΤΧΣ και όχι τους ‘τραπεζίτες’. Τα σημερινά θετικά αποτελέσματα προκύπτουν από μια αλυσίδα κινήσεων της περιόδου 2011-2014 που αρκετοί είχαν σπεύσει να κατακρίνουν χωρίς να μπουν στο κόπο να δουν το συνολικό σχεδιασμό που θα αποβεί επωφελής και για το δημόσιο και για την εθνική οικονομία συνολικά».

Γκ. Χαρδούβελης: Οι τράπεζες να αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας

Την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζικών τεστ αντοχής εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γκίκας Χαρδούβελης.

Χαρακτηρίζει “εξαιρετικά σημαντικό” το γεγονός ότι “διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας”, ενώ παροτρύνει τις τράπεζες να αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργού αναφέρει:

“Είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια. Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά”.
Πηγή: capital.gr