Έρευνα σε βάρος των προσώπων -κυρίως τούρκοι πανεπιστημιακοί- που υπέγραψαν ένα αίτημα με το οποίο ζητούν τον τερματισμό των μαχών στη νοτιοανατολική Τουρκία, διέταξε ο οργισμένος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ένας εισαγγελέας της Κωνσταντινούπολης άρχισε την έρευνα με τις κατηγορίες της «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υποκίνησης σε παράβαση του νόμου» και «προσβολή των θεσμών και της Τουρκικής Δημοκρατίας», σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.

Περίπου 1.200 διανοούμενοι υπέγραψαν την Δευτέρα την «πρωτοβουλία των πανεπιστημιακών για την ειρήνη». Με το κείμενο αυτό ζητούν να τερματιστεί η επέμβαση των τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου διεξάγονται σφοδρές μάχες μεταξύ του στρατού και των ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Στο κείμενο, που τιτλοφορείται «Δεν θα γίνουμε συνεργοί στο έγκλημα», οι υπογράφοντας καταγγέλλουν «μια σκόπιμη και προσχεδιασμένη σφαγή σε κατάφωρη παραβίαση της τουρκικής νομοθεσίας και των διεθνών συνθηκών που έχει υπογράψει η Τουρκία».

Το αίτημα υπογράφουν τούρκοι και ξένοι διανοούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο αμερικανός γλωσσολόγος Νόαμ Τσόμσκι.

«Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει καταφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το PKK) και έβγαλε το μίσος της στον τουρκικό λαό», είπε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα. «Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους», συνέχισε, κατηγορώντας τους για «προδοσία».

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αχμέτ, Νταβούτογλου, χαρακτήρισε «πραγματικά πολύ θλιβερό το ότι ορισμένοι διανοούμενοί υπέγραψαν μια τέτοια διακήρυξη την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας».

«Αν και είναι και ο ίδιος διανοούμενος, ο τούρκος πρωθυπουργός προφανώς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή ελευθερία», σχολίασε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW), Έμμα Σινκλέρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πανεπιστήμιο του Ντίζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει μια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Ακιούζ, επειδή είχε υπογράψει το κείμενο.