Θύμα των πλέον πολύνεκρων επιθέσεων στην ιστορία του είναι το Παρίσι, με τουλάχιστον έξι ένοπλες και βομβιστικές επιθέσεις να αιματοκυλούν τουλάχιστον τέσσερις κατάμεστους χώρους.

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η έφοδος των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στον καλλιτεχνικό πολυχώρο Μπατακλάν, όπου ένοπλοι μασκοφόροι κρατούσαν δεκάδες ομήρους.

Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, δυο δράστες έπεσαν νεκροί κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, ενώ ακόμα δεν υπάρχει εικόνα για τον αριθμό των άμαχων θυμάτων.

Νωρίτερα, υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες πως οι δράστες έχουν εκτελέσει αδιάκριτα αμάχους μέσα στο θέατρο.

Άνθρωπος που βρισκόταν στο Μπατακλάν τη στιγμή της επίθεσης των τρομοκρατών δήλωσε στο Info Radio πως οι δράστες φώναζαν «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», προς τους θεατές, δίνοντας άρωμα τζιχαντιστικής τρομοκρατίας.

Ο απολογισμός έως τώρα είναι πρωτοφανείς στην νεότερη ιστορία της Πόλης του Φωτός. Για τουλάχιστον 39 νεκρούς κάνει λόγο το Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ το Associated Press τοποθετεί τον αριθμό των νεκρών σε τουλάχιστον 35 σε 40. Πολύ περισσότερες είναι οι απώλειες σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV, που μιλάει για 60 νεκρούς.

Ο αριθμός των θυμάτων δεν αποκλείεται να αυξηθεί, καθώς η κατάσταση παραμένει ρευστή.

Ο πολυχώρος Μπατακλάν βρίσκεται σε πολύ μικρή απόσταση από εστιατόριο όπου νωρίτερα ένοπλοι άνδρες γάζωσαν με καλάσνικοφ τους ανύποπτους θαμώνες, και δεν αποκλείεται οι δράστες της αιματοχυσίας να μετέβησαν στο θέατρο και να άρπαξαν ομήρους.

Νωρίτερα, δυο εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά στο γήπεδο Σταντ ντε Φρανς, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη ο φιλικός ποδοσφαιρικός αγώνας Γαλλίας-Γερμανίας, παρουσία του προέδρου Φρανσούα Ολάντ και του γερμανού ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ. Μια από τις εκρήξεις φέρεται να έπληξε μπαρ.

Η Αστυνομία επιβεβαίωσε πως οι δυο εκρήξεις προκλήθηκαν από επιθέσεις αυτοκτονίας.

Παράλληλα, ο ραδιοφωνικός σταθμός Europe 1 μετέδωσε πως υπάρχει ένοπλη επίθεση σε εμπορικό κέντρο, χωρίς όμως να υπάρχουν πληροφορίες για νεκρούς ή τραυματίες.

Σε μια ένδειξη του πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, η γαλλική Αστυνομία έχει ζητήσει από τους κατοίκους της πόλης να μείνουν στα σπίτια τους, κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα την ώρα που εκατοντάδες άνθρωποι διασκέδαζαν στους δρόμους του Παρισιού, σε κεντρικές περιοχές που ήταν κατάμεστες με κόσμο.

Ο κ. Ολάντ, ο οποίος απομακρύνθηκε άμεσα από το Σταντ ντε Φρανς, ανακοίνωσε αργότερα πως η χώρα βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κλείνει τα σύνορά της.