Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι δεν είχε στόχο τις επικοινωνίες του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, πράγμα το οποίο ούτε και θα κάνει, μετά την αποκάλυψη των πληροφοριών, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τους τρεις τελευταίους κατά σειρά προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.

«Δεν είχαμε στόχο και δεν θα έχουμε στόχο τις επικοινωνίες του προέδρου Ολάντ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νεντ Πράις, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (NSC), χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω όσον αφορά τις επιχειρήσεις που μπορεί να έγιναν στο παρελθόν.
«Συνεργαζόμαστε στενά με την Γαλλία όσον αφορά όλα τα θέματα που έχουν διεθνή διάσταση και οι Γάλλοι είναι απαραίτητοι εταίροι», πρόσθεσε.

Λίγο νωρίτερα η αμερικανική κυβέρνηση είχε αρνηθεί να σχολιάσει –ή να διαψεύσει– τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τουλάχιστον μεταξύ του 2006 και του 2012 τους τρεις τελευταίους κατά σειρά προέδρους της Γαλλίας Ζακ Σιράκ, Νικολά Σαρκοζί και Φρανσουά Ολάντ.
“Γενικότερα δεν πραγματοποιούμε επιχειρήσεις παρακολούθησης στο εξωτερικό εκτός κι αν υπάρχει ένας συγκεκριμένος και έγκυρος στόχος εθνικής ασφάλειας”, υπογράμμισε.

«Αυτό εφαρμόζεται στους απλούς πολίτες και στους παγκόσμιους ηγέτες», κατέληξε.
Μετά την δημοσίευση των πληροφοριών αυτών από την εφημερίδα Libération και τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mediapart, που στηρίχθηκαν σε έγγραφα που αποκάλυψε ο ιστότοπος WikiLeaks, ο πρόεδρος Ολάντ αποφάσισε να συγκαλέσει σήμερα το πρωί ένα «συμβούλιο άμυνας» για να «αποτιμήσει την φύση» των πληροφοριών αυτών.
Οι υποκλοπές των επικοινωνιών των Σιράκ, Σαρκοζί και Ολάντ από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ αποτελούν την κύρια πληροφορία που δίνουν αυτά τα δύο μέσα ενημέρωσης, στηριζόμενα στα έγγραφα που αποκάλυψε ο WikiLeaks.
Επίσης το πιο πρόσφατο έγγραφο που αποκαλύπτεται και φέρει ημερομηνία 22 Μαΐου του 2012, δηλαδή μερικές ημέρες μετά την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων από τον Φρανσουά Ολάντ, γνωστοποιεί απόρρητες συναντήσεις που αποσκοπούσαν στο να συζητηθεί μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Ο ιδρυτής της WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δήλωσε χθες το βράδυ ότι επίκεινται προσεχώς κι άλλες αποκαλύψεις.