Σε συμφωνία για την απόκτηση της γαλλικής εταιρείας Alcatel-Lucent, έναντι 15,6 δισεκατομμυρίων ευρώ, ήλθε ο τεχνολογικός κολοσσός Nokia, σε μια εξαγορά που αλλάζει το σκηνικό στο πεδίο των τηλεπικοινωνιών.

Η εταιρεία που θα προκύψει από τη συνένωση θα κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού υλικού. Θα απασχολεί περίπου 114.000 εργαζόμενους και θα έχει ετήσιες πωλήσεις ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συμφωνία – η οποία έρχεται μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις – δίνει νέα πνοή σε δυο εταιρείες που κατά τα τελευταία χρόνια έχουν πληγεί από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό και την εισροή φθηνών προϊόντων στην αγορά από τις κινεζικές Huawei και ZTE.

Η νέα εταιρεία θα είναι σε καλύτερη θέση να ανταγωνιστεί τον παγκόσμιο ηγέτη στην αγορά, την Ericsson, αλλά και τους ανερχόμενους κινεζικούς κολοσσούς.

Επιπλέον, θα είναι δυνατή η μείωση του λειτουργικού κόστους κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, καθώς θα συρρικνωθούν ή θα καταργηθούν διπλά τμήματα και υπηρεσίες. Έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για σχέδια για απολύσεις.

Με βάση τη συμφωνία, οι μέτοχοι της Alcatel-Lucent θα λάβουν 0,55 μετοχές της νέας εταιρείας για κάθε μια μετοχή της γαλλικής εταιρείας. Η Nokia θα ελέγχει το 66,5% της νέας επιχείρησης, και η Alcatel-Lucent το 33,5%.