Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης (TN) είναι ότι μας βοηθά να δούμε τα κοινωνικά προβλήματα από μια διαφορετική οπτική. Όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η οπτική σχετικά με την κατάχρηση της TN, δεν γίνεται να παραβλέψουμε και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό σκοπό. Τα παγκόσμια προβλήματα είναι πολύπλοκα, αλλά η τεχνητή νοημοσύνη αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο για να βρεθούν λύσεις σε πολλά από αυτά.

Αρκετοί τομείς βρίσκονται, μέχρι στιγμής, σε αρχικό στάδιο σε σχέση με την Τεχνητή Νοημοσύνη, ενώ άλλοι δείχνουν να έχουν «διανύσει μίλια». Και στις δύο περιπτώσεις, ο δρόμος είναι ακόμα μεγάλος. Όπως και να έχει, ο αντίκτυπος που έχει η TN στη ζωή μας δεν γίνεται να περάσει απαρατήρητος. Για παράδειγμα, αν και όχι ακόμα τελειοποιημένα, τα αυτόνομα αυτοκίνητα μας μεταφέρουν ήδη από μέρος σε μέρος, αλλάζοντας μια και καλή τα μεταφορικά μέσα.

Στον τομέα της ψυχαγωγίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει συμβάλλει στη βελτίωση αγαπημένων τρόπων διασκέδασης, όπως είναι για παράδειγμα οι κουλοχέρηδες στο PokerStars Casino ή άλλες παρόμοιες διαδικτυακές δραστηριότητες. Επίσης, στην υγειονομική περίθαλψη, οι διαγνώσεις των ασθενειών γίνονται πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ακρίβεια, η ανακάλυψη φαρμάκων επιταχύνεται και εξορθολογίζεται, οι εικονικοί βοηθοί νοσηλευτών παρακολουθούν τους ασθενείς και η ανάλυση μεγάλων δεδομένων βοηθάει στη δημιουργία μιας πιο εξατομικευμένης εμπειρίας του κάθε ασθενή. Στην εκπαίδευση, τα σχολικά βιβλία ψηφιοποιούνται και οι εικονικοί δάσκαλοι βοηθούν τους εκπαιδευτές.

Στα μέσα ενημέρωσης, η δημοσιογραφία χρησιμοποιεί επίσης την TN: το Bloomberg, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί την τεχνολογία Cyborg για να το βοηθήσει να κατανοήσει γρήγορα σύνθετες οικονομικές αναφορές και το Associated Press χρησιμοποιεί τις ικανότητες φυσικής γλώσσας του Automated Insights για να παράγει 3.700 ιστορίες αναφορών κερδών ετησίως – σχεδόν τέσσερις φορές περισσότερες από το πρόσφατο παρελθόν.

Αναφέραμε ήδη τη συμβολή της Τεχνητής Νοημοσύνης στην υγειονομική περίθαλψη, οι δυνατότητες όμως απεικόνισης της TN είναι ελπιδοφόρες μεταξύ άλλων και για την αναγνώριση και τον έλεγχο του καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του μαστού. Η TN χρησιμοποιείται επίσης για την πρόβλεψη της ανάπτυξης ασθενειών σε ένα δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης.

Μια ομάδα στο Mount Sinai χρησιμοποίησε αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης βασισμένους σε βαθιά μάθηση για να προβλέψει την ανάπτυξη ασθενειών με ακρίβεια 94%, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του ήπατος, του ορθού και του προστάτη. Χάρη στη δημοσιευμένη έρευνα για τον καρκίνο, τις κλινικές δοκιμές και την ανάπτυξη φαρμάκων, υπάρχει μια πληθώρα δεδομένων που η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην αναθεώρηση και στη συνέχεια να καθοδηγήσει τη λήψη αποφάσεων για την υγειονομική περίθαλψη.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η TN χρησιμοποιείται για καλό είναι ώστε να βοηθήσει τα άτομα με αναπηρίες. Η Huawei δημιούργησε το «StorySign», μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά που βοηθά τα κωφά παιδιά να μάθουν να διαβάζουν, μεταφράζοντας το κείμενο στη νοηματική γλώσσα. Η ίδια εταιρεία δημιούργησε επίσης το Track.Ai, μια εύχρηστη, οικονομικά προσιτή συσκευή που μπορεί να εντοπίσει οπτικές διαταραχές στα παιδιά, ώστε η θεραπεία να μπορεί να ξεκινήσει προτού οι διαταραχές προκαλέσουν τύφλωση.

Το Facing Emotions, μια άλλη εφαρμογή που δημιουργήθηκε από την Huawei και βασίστηκε στην Τεχνητή Νοημοσύνη, μεταφράζει το συναίσθημα σε σύντομους και απλούς ήχους. Η εφαρμογή αξιολογεί το συναίσθημα που βλέπει στο πρόσωπο κάποιου άλλου για να βοηθήσει τους τυφλούς να «δουν» το συναίσθημα του ατόμου με το οποίο συνομιλούν. Η εφαρμογή χρησιμοποιεί την πίσω κάμερα του τηλεφώνου για να αξιολογήσει τη μύτη, το στόμα, τα φρύδια και τα μάτια και την Τεχνητή Νοημοσύνη για να αναλύσει την έκφραση σε αυτά τα χαρακτηριστικά του προσώπου και κατ’ επέκταση το συναίσθημα που μεταφέρουν – περιφρόνηση, θυμό, φόβο, αηδία, λύπη, ευτυχία και έκπληξη.

Με την υποστήριξη της TN, μπορούμε επίσης να σημειώσουμε τεράστια πρόοδο στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα παγκόσμια προβλήματα, την κλιματική αλλαγή. Η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση και την πρόβλεψη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής σε διαφορετικές περιοχές. Ερευνητές από το Ινστιτούτο Αλγόριθμων Μάθησης του Μόντρεαλ (MILA) χρησιμοποιούν GAN (γενετικά ανταγωνιστικά δίκτυα) για να προσομοιώσουν τις ζημιές από σφοδρές καταιγίδες και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.

Η παγκόσμια κρίση πείνας είναι ένας ακόμα τομέας που η TN μπορεί να συμβάλλει, μιας και μπορεί να αναλύσει εκατομμύρια σημεία δεδομένων για τον προσδιορισμό της τέλειας καλλιέργειας, την ανάπτυξη σπόρων, τη μεγιστοποίηση της τρέχουσας παραγωγής και τον ακριβή έλεγχο της εφαρμογής ζιζανιοκτόνου.

Ψεύτικες ειδήσεις; Είναι αλήθεια ότι η TN είναι η μηχανή που ωθεί τις «ψευδείς ειδήσεις» στις μάζες, αλλά η Google, η Microsoft και η Fake News Challenge χρησιμοποιούν την AI (μηχανική εκμάθηση και επεξεργασία φυσικής γλώσσας) για να αξιολογούν αυτόματα την αλήθεια των άρθρων. Το Facebook πρέπει να παρακολουθεί τρισεκατομμύρια αναρτήσεις, που είναι αδύνατο να το κάνει χειροκίνητα, οπότε η εταιρεία χρησιμοποιεί την TN για να βρει λέξεις και μοτίβα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ψεύτικες ειδήσεις.