Ο διπρόσωπος Ολυμπιακός επιβλήθηκε της Ξάνθης με 2-0 και πάτησε ξανά κορυφή. Οι “ερυθρόλευκοι” στο πρώτο μέρος ήταν ακίνδυνοι, ωστόσο στο δεύτερο ανέβασαν ταχύτητα και “καθάρισαν” το παιχνίδι με τα τέρματα των Ντομίνγκες (57′), Αφελάι (69′). Οι Ακρίτες έχασαν την ευκαιρία να μπουν στην πεντάδα, αλλά θα μπορέσουν να το καταφέρουν την Τετάρτη έτσι και νικήσουν τον Παναιτωλικό.

Το σύνολο του Λουτσέσκου πήρε άριστα ανασταλτικά στα πρώτα 45 λεπτά και θα μπορούσε να είχε ισοφαρίσει στο 68′ στην μεγάλη ευκαιρία του Καπετάνου, αλλά στο επόμενο λεπτό ο Αφελάι “φρόντισε” να βάλει τέλος στα όνειρα των φιλοξενούμενων για το θετικό αποτέλεσμα.

Τα αρχικά πλάνα

Ο Περέιρα παρέταξε τον Ολυμπιακό με 4-2-3-1. Οι μόνος αλλαγές του Πορτογάλου σε σχέση με το παιχνίδι κόντρα στην ΑΕΞΚ, ήταν οι τραυματίες Μανιάτης, Ντουρμάζ. Τη θέση τους πήραν οι Κασάμι και Αφελάι αντίστοιχα. Οι υπόλοιποι εννιά ήταν οι ίδιοι. Ο Ρομπέρτο κάθισε κάτω από τα δοκάρια με την τετράδα της άμυνας να την αποτελούν από τα δεξιά προς τα αριστερά οι Σαλίνο, Μποτία, Σιόβας και Μαζουακού. Μιλιβόγιεβιτς και Κασάμι ήταν στον άξονα της μεσαίας γραμμής με τον Ντομίνγκες μπροστά τους και τους Ντοσεβί, Αφελάι στα άκρα. Ο Χάρα τοποθετήθηκε στην κορυφή της επίθεσης.

Ο Λουστέσκου επέλεξε το ίδιο σύστημα με τον Κυριακίδη κάτω από τα γκολπόστ, τον Μπέρτο στο δεξί άκρο της άμυνας, τον Γκομίς στο αριστερό και ανάμεσα τους του Παπάζογλου, Καρυπίδη. Παπαστεριανός και Ομπόντο ήταν τα αμυντικά χαφ, με τον Σολτάνι στα δεξιά, τον Λουσέρο στα αριστερά και τον Κλέιτον πίσω από τον Καπετάνο.

Παντού μηδέν

Το πρώτο ημίχρονο δύσκολα θα μείνει στις μνήμες μας για το θέαμα που παρουσίασαν οι δύο ομάδες. Ολυμπιακός και Ξάνθη αλληλοεξουδετερώθηκαν στη μεσαία γραμμή με αποτέλεσμα οι Ρομπέρτο και Κυριακίδης να χρειαστεί ελάχιστες φορές να έρθουν σε επαφή με την μπάλα.

Οι φιλοξενούμενοι πίεζαν ασφυχτικά στο δικό τους μισό γήπεδο, δυσκολεύοντας τους “ερυθρόλευκους”, οι οποίοι δεν έβρισκαν τρόπο να μπουν με αξιώσεις στην περιοχή. Οι παίκτες του Περέιρα είχαν την ευκαιρία με στημένες μπάλες να γεμίσουν την περιοχή του Κυριακίδη, ωστόσο μόνο μία φορά απείλησε με κεφαλιά του Σιόβα (24′).

Οι αντεπιθέσεις ήταν ο τρόπος που είχε επιλέξει ο Λουτσέσκου για να βγει μπροστά η ομάδα του. Η ταχύτητα τον Σολτάνι και Λουσέρο κρατούσε πίσω τους Μαζουακού, Σαλίνο, με αποτέλεσμα ο Ολυμπιακός να έχει λιγότερες λύσεις στην ανάπτυξη.

Χάρα από τη μία πλευρά και Καπετάνος από την άλλη έμοιαζαν χαμένοι ανάμεσα από τα στόπερ και εντελώς ακίνδυνοι για τους δύο τερματοφύλακες. Κάποια σουτ από μακρινή απόσταση, δεν βρήκαν εστία και έτσι οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το μηδέν σε άμυνα και επίθεση.

Μεταμορφωμένος και νικητής

Από τα πρώτα δευτερόλεπτα της… επανάληψης φάνηκαν οι προθέσεις του Ολυμπιακού. Οι “ερυθρόλευκοι μέχρι το 48′ είχαν περισσότερες τελικές από ότι στο πρώτο ημίχρονο. Ο Χάρα με κεφαλιά στο 46′ έστειλε την μπάλα δίπλα από το δοκάρι και στο 48′ ο Κασάμι ανάγκασε τον Κυριακίδη σε δύσκολη επέμβαση.

Ο Λουτσέσκου απέσυρε τον Μπέρτο, ο οποίος είχε κάρτα και έβαλε στη θέση του τον Μπαξεβανίδη με σκοπό να δώσει ανάσες στην άμυνα του. Τελικά ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο να λύσει το…. “Γόρδιο δεσμό” και να φτάσει στην επίτευξη του γκολ. Μετά από ωραίο συνδυασμό ο Ντοσεβί έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και ο Ντομίνγκες με κοντινό πλασέ νίκησε τον Κυριακίδη.

Η Ξάνθη είχε μία και σημαντική ευκαιρία στο παιχνίδι, αλλά δεν την εκμεταλλεύτηκε. Στο 68′ ο Καπετάνος βρέθηκε αμαρκάριστος  σε θέση βολής, με τον Ρομπέρτο να αποκρούει εκπληκτικά και να δίνει την ευκαιρία στον Αφελάι να “καθαρίσει” το ματς. Ο Ολλανδός έκλεψε από τον Καρυπίδη και μόνος απέναντι από τον αντίπαλο τερματοφύλακα πλάσαρε σωστά και έγραψε το τελικό 2-0.

Η υπεροχή του Ολυμπιακού συνεχίστηκε, καθώς Φορτούνης και Μπενίτες έδωσαν πνοή στην επίθεση. Ο τελευταίος στο 84′ με ατομική ενέργεια μπήκε στην περιοχή και γύρισε, όμως ο Κυριακίδης είπε και πάλι “όχι” στον Κασάμι. Οι “ερυθρόλευκοι” διατήρησαν το 2-0 μέχρι το τέλος και πανηγύρισαν ακόμα μία νίκη κόντρα στην Ξάνθη.

Διαιτητής: Δημητρόπουλος (Φθιώτιδας)
Κίτρινη: Σαλίνο – Ομπόντο, Μπέρτος, Παπαστεριανός, Σολτάνι, Κλέιτον

Ολυμπιακός (Βίτορ Περέιρα): Ρομπέρτο, Σαλίνο, Μαζουακού, Μποτία, Σιόβας, Μιλιβόγεβιτς (83′ Εντιγκά), Κασάμι, Ντοσεβί (75′ Φορτούνης), Αφελάι, Ντομίνγκες, Χάρα (75′ Μπενίτες).
Ξάνθη (Ραζβάν Λουτσέσκου): Κυριακίδης, Γκομσί, Μπέρτος (53′ Μπαξεβανίδης), Σολτάνι, Λουσέρο, Παπάζογλου, Ομπόντο, Παπαστεριανός (60′ Βασιλακάκης), Κλέιτον, Καπετάνος (73′ Ράνος), Καρυπίδης.