Οι ενήλικες και τα παιδιά θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα της ζάχαρης που καταναλώνουν καθημερινά σε ανθρακούχα ποτά και γλυκά τρόφιμα προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο για παχυσαρκία και φθορά των δοντιών, δηλώνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν την ποσότητα σε λιγότερο από το 10% της ημερήσιας ενέργειας που καταναλώνουν – περίπου 50 γραμμάρια ή 12 κουταλάκια ζάχαρης για ενήλικες, που είναι περίπου το μισό του σημερινού ποσοστού στη Βόρεια και Νότια Αμερική, δήλωσαν στο Reuters εμπειρογνώμονες στον οργανισμό των Ηνωμένων Εθνών στις 4 Μαρτίου .

Μία μείωση λιγότερο από 5% θα ήταν ακόμη καλύτερα, πρόσθεσαν.

Σε πολλές χώρες της ΕΕ η πρόσληψη υπερβαίνει το όριο του 10%. Η τρέχουσα κατανάλωση ζάχαρης Ευρωπαίων κυμαίνεται από 7% έως 17% της ενεργειακής πρόσληψης τους.

«Έχουμε αδιάσειστα στοιχεία ότι η διατήρηση της πρόσληψης των ελεύθερων σακχάρων σε λιγότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης μειώνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας και φθοράς των δοντιών», τόνισε ο Δρ Francesco Branca, διευθυντής του Τμήματος Διατροφής για την Υγεία και την Ανάπτυξη του ΠΟΥ.

Σε πολλές χώρες της ΕΕ η πρόσληψη του πληθυσμού υπερβαίνει το όριο του 10%. Τρέχουσα κατανάλωση ζάχαρης Ευρωπαίων κυμαίνεται από 7% έως 17% της ενεργειακής πρόσληψης τους.

Η Monique Goyens, γενική διευθύντρια στον Οργανισμό Ευρωπαίων Καταναλωτών (BEUC), είπε ότι, δυστυχώς, οι καταναλωτές δεν έχουν καμία ιδέα για την ποσότητα ζάχαρης που τρώνε. Η ζάχαρη είναι κρυμμένη σε επεξεργασμένα τρόφιμα και ποτά, και είναι δύσκολο να εντοπιστεί στις ετικέτες.

«Κάποιος ποτέ δεν θα προσθέσει πέντε ή τέσσερα κουταλάκια ζάχαρης σε ένα φλιτζάνι τσάι ή καφέ. Αλλά αυτή θα μπορούσε να είναι η ποσότητα που θα μπορούσε να καταναλώσει τρώγοντας μόνο ένα γιαούρτι», είπε.

EurActiv με Reuters

Πηγή: euractiv.gr