Αν σκέφτεστε να φτιάξετε τη δική σας μαρμελάδα ή κάποιο γλυκο του κουταλιού, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές. Θα σας βοηθήσουν να φτιάξετε το τέλειο γλυκό / μαρμελάδα / κομπόστα. Μικρά και χρήσιμα μυστικά για να φτιάξετε τέλεια γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες:
- τα φρούτα που θα διαλέξετε πρέπει να είναι καλής ποιότητας, χωρίς σημάδια και σχετικά άγουρα.
- αν τα φρούτα είναι πικρά (πορτοκάλια, καρύδια, νεράντζια) χρειάζονται “ξεπικρίσμα”. Αυτό το πετυχαίνετε αλλάζοντάς τους το νερό 2-3 φορές κατά το βράσιμό τους.
- κατά το βράσιμο τους, τα φρούτα χρειάζονται “ξάφρισμα”, δηλαδή αφαίρεση του αφρού που σχηματίζεται στην επιφάνεια της κατσαρόλας.
- για να μη ζαχαρώσει το σιρόπι, βράστε το μαζί με 1-2 κουταλιές γλυκόζης
για να αποφύγετε το ζαχάρωμα, αφήστε τα φρούτα να μείνουν μέσα σε νερό που περιέχει κιτρικό οξύ (ξινό) προτού τα βράσετε. - η αναλογία φρούτων-ζάχαρης να είναι περίπου 1:1.
- Η ζάχαρη όπως και το τουλουπάνι με τα κουκούτσια και τις φλούδες των φρούτων, βοηθούν στο πήξιμο της μαρμελάδας και μπαίνουν μέσα στη μαρμελάδα όταν τη βράζετε.
- Πέρνετε πάντα καινούργια καπάκια για τα βάζα σας ώστε να είστε σίγουρες πως θα κλείσουν ερμητικά.