Με κακό αμυντικό προσανατολισμό και με πλειάδα επιθετικών προβλημάτων στο δεύτερο ημίχρονο, η Ελλάδα ολοκλήρωσε την πορεία της στους «16» του Μουντομπάσκετ με ήττα 90-72 από τη Σερβία.

Εξαιρετικά διαβασμένοι οι Σέρβοι, σούταραν με 54.2% εντός παιδιάς (9/17 τρίποντα) κάτι για το οποίο βέβαια ευθύνεται και η ελληνική άμυνα που δεν έβγαλε τη γνωστή της φρεσκάδα στα μετόπισθεν.

Είκοσι πόντοι όλοι κι όλοι στο δεύτερο ημίχρονο, με τους «πλάβι» να διαβάζουν άψογα τις εμπνεύσεις των διεθνών μας. Έκοψε τον γρήγορο ελληνικό ρυθμό ο Τζόρτζεβιτς που δέχθηκε λίγους πόντους στον (μέχρι και πριν το ματς) αποτελεσματικό αιφνιδιασμό.

Μεγάλη ζημιά από τον Μπογκντάνοβιτς (21π) που χτύπησε σε καίρια σημεία, στους 16 σταμάτησε ο Ραντούλιτσα. Με 14 πόντους ολοκλήρωσε το ματς ο Καλάθης, 12 από Πρίντεζη, Ζήση.

Το ματς

Ευρωπαϊκό ντέρμπι με τα όλα του! Οι δύο ομάδες μπήκαν δυνατά στο ματς, οι Σέρβοι βρήκαν σκορ από τον Κάλινιτς την ίδια ώρα που τροφοδοτούσαμε τους ψηλούς (8-7).

Οι παίκτες του Τζόρτζεβιτς έπαιζαν με βοήθειες τους ψηλούς μας, ωστόσο τόσο ο Πρίντεζης (περισσότερο) όσο και ο Μπουρούσης μετά κάποιες άστοχες προσπάθειες έβρισκαν το δρόμο προς το καλάθι (10-10).

Ωστόσο η άμυνα στο «ζωγραφιστό» μόνο καλή δεν ήταν, ο Ραντούλιτσα βρήκε πεδίο δράσης, ενώ ο Μπογκντάνοβιτς έκανε ζημιά και από μακριά. Οι «πλάβι» προηγήθηκαν 15-10 αλλά με Καλάθη και Πρίντεζη ισοφαρίσαμε (15-15). Η διαφορά δεν ξέφυγε πάνω από τους τέσσερις (πάντα για τους Σέρβους) με τον Βουγιούκα να χρεώνεται με τρία φάουλ και το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται στο 23-20, χάρη στο αμυντικό φίλτρο της Ελλάδας που ενεργοποιήθηκε στο τελευταίο δίλεπτο.

Καϊμακόγλου και Μπουρούσης πήραν προσωπικά το σκοράρισμα στη συνέχεια, αλλά Κρστιτς και Μπογκντάνοβιτς (με φοβερά σουτ) κρατούσαν μπροστά τους Σέρβους (30-28). Κάποιες καλές άμυνες μας έδινα άμεσα πλεονέκτημα αφού ξεδιπλώναμε άριστα τον αιφνιδιασμό ωστόσο αυτό δεν γινόταν συχνά.

Οι κακές περιστροφές στην άμυνα στοίχιζαν πολλές φορές εύκολα καλάθια, ενώ (και) οι Σέρβοι έβγαζαν πολλούς πρωταγωνιστές στην επίθεση (Τεόντοσιτς, Κάλινιτς). Με τρίποντο του αρχηγού Ζήση, πήραμε προβάδισμα για πρώτη φορά (41-42) αλλά η έλλειψε αμυντικής συγκέντρωσης στο τελευταίο λεπτό, στοίχισε το -4 του ημιχρόνου (46-42) με τον Κάλινιτς να κάνει μεγάλη ζημιά.

Ούσα εύστοχη έξω από τη γραμμή των 6.75 η Ελλάδα ισοφάρισε 50-50 με τον Καλάθη αλλά η άμυνα δεν διορθώθηκε ούτε μετά την ανάπαυλα. Οι Σέρβοι συνέχισαν να βρίσκουν συνεχώς λύσεις είτε από «μέσα» (Ραντούλιτσα) είτε απ’ έξω με τον Μπογκντάνοβιτς να μας «σκοτώνει» με απίστευτα τρίποντα στη λήξη του χρόνου (55-50).

Το καλάθι του Μπουρούση για το 55-52 με περίπου πέντε λεπτά να απομένουν, ήταν το τελευταίο πριν από αυτό του Καλάθη στο τέλος του δεκαλέπτου, αφού η σέρβικη άμυνα απέδιδε εξαιρετικά. Κάτι το οποίο δεν έκανε η ελληνική, αφού με σκορ από διαφορετικούς παίκτες ο Τζόρτζεβιτς είδε την ομάδα του να παίρνει -για πρώτη φορά- διψήφια διαφορά (64-53) και το δεκάλεπτο να τελειώνει στο 64-55.

Η τελευταία περίοδος ήταν απλά… καταστροφή. Το καλάθι δεν ερχόταν με τίποτα, ενώ οι Σέρβοι συνέχισαν να… αλωνίζουν στα ελληνικά μετόπισθεν. Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη ευκολία με την οποία έμπαιναν οι «πλάβι» στη ρακέτα, με τις ελληνικές βοήθειες στο μαρκάρισμα να μη βγαίνουν, τουλάχιστον στο ίδιο επίπεδο με τα προηγούμενα ματς.

Ραντούλιτσα, Τεόντοσιτς και αρκετές βολές, έφεραν το -16 (76-60) ενώ το σερβικό σερί ανέβηκε στο 12-0 με το σκορ να διαμορφώνεται στο 80-60 και το ματς ουσιαστικά να τελειώνει, αφού πατά την ύπαρξη χρόνου, ήταν η εικόνα των δύο ομάδων που δεν προμήνυε κάποια αλλαγή.

Το τρίποντο του Σιμόνοβιτς στο φινάλε έγραψε το 90-72, οι Σέρβοι ολοκλήρωσαν ένα εξαιρετικό 40λεπτο που έδειξαν τη σκληράδα που έχουν σαν ομάδα, με τον ρόλο του αουτσάιντερ που φρόντισε να προσδώσει στους παίκτες του ο Τζόρτζεβιτς, να έχει αποτέλεσμα. Με Βραζιλία ή Αργεντινή στα προημιτελικά οι «πλάβι».

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 46-42, 64-55, 90-72

Πηγή: novasports.gr