Η Εθνική ομάδα στην καλύτερη εμφάνιση της στα γήπεδα της Ισπανίας, έκανε επίδειξη δύναμης (76-65) απέναντι στην Κροατία και έβαλε τις… βάσεις για την πρώτη θέση στον Β’ όμιλο.

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη με άμυνα για σεμινάριο, επιθετικό πλουραλισμό και θέαμα συνεχίζει αήττητη στο Παγκόσμιο Κύπελλο (4/4) και αύριο κόντρα στην Αργεντινή πάει για την πρωτιά.

Πρώτοι σκόρερ για την «επίσημη αγαπημένη» οι Καϊμακόγλου (14 π.) και Παπανικολάου (14 π.). Ο Μπουρούσης έκανε νταμπλ-νταμπλ με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Ζήσης τελείωσε το ματς αλάνθαστος και με δέκα ασίστ.

Διαβασμένη από το πρώτο λεπτό

Οι Κροάτες από το ξεκίνημα του ματς έδειξαν διάθεση να «χτυπήσουν» μέσα από τη ρακέτα με τον Τόμιτς, ωστόσο η ελληνική άμυνα ήταν απόλυτα διαβασμένη. Με εξαίρεση δύο γρήγορα καλάθια του σέντερ της Μπαρτσελόνα, οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη ανταποκρίθηκαν εξαιρετικά στο μαρκάρισμα του και με μπροστάρηδες στην επίθεση τους ορεξάτους Παπανικολάου και Πρίντεζη, η Ελλάδα προηγήθηκε 12-6 στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου, αναγκάζοντας τον Ρέπεσα να καλέσει εσπευσμένα time out.

Οι Κροάτες επέστρεψαν πιο συγκεντρωμένοι και πολύ γρήγορα μάζεψαν τη διαφορά (12-11), ωστόσο η απάντηση της Εθνικής ήταν άμεση. Με πολύ καλή άμυνα και τους Μπουρούση και Καϊμακόγλου να συνεργάζονται εξαιρετικά στο low post, η Ελλάδα δεν έχασε το προβάδισμα και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο προηγούμενη 16-14.

«Έκρυψαν» τη μπάλα…

Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Καϊμακόγλου ανέβασε τη διαφορά στο +5 (19-14), ωστόσο οι Κροάτες είχαν την απάντηση και πρώτα με τον Ρούντεζ και στη συνέχεια με τον Σίμον μείωσαν στο καλάθι (21-19).

Η Ελληνική ομάδα πάντως δεν πτοήθηκε. Με άμυνα για σεμινάριο, εξαιρετική κυκλοφορία της μπάλας, τρέξιμο στο ελεύθερο γήπεδο όταν μπορούσε και καλές συνεργασίες στην επίθεση έτρεξε ένα σερί 11-0 και προηγήθηκε για πρώτη φορά στο ματς με διψήφια διαφορά (32-19), την οποία και διατήρησε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου (36-23).

Εξαιρετικό μπάσκετ

Η εξαιρετική άμυνα της Εθνικής συνεχίστηκε και στο τρίτο δεκάλεπτο. Οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη πέραν του ότι είχαν χαλάσει κάθε επιθετικό σχέδιο του Ρέπεσα (πάλευε μόνος του ο Μπογκντάνοβιτς), είχαν βρει ρυθμό και στην επίθεση. Ψάχνοντας σχεδόν σε κάθε επίθεση την έξτρα πάσα, η ελληνική ομάδα έμοιαζε ασταμάτητη και η διαφορά πολύ γρήγορα εκτοξεύτηκε στους 19 πόντους (44-25).

Λίγο τα πολλά ελεύθερα χαμένα τρίποντα της Ελλάδας και λίγο οι εμπνεύσεις του Μπογκντάνοβιτς, έδωσαν την ευκαιρία στους Κροάτες να τρέξουν ένα επιμέρους 14-5 και να μειώσουν μετά από αρκετή ώρα στους δέκα πόντους (49-39), προτού ο Σλούκας γράψει το 51-39 του τρίτου δεκαλέπτου.

Διαχειρίστηκε χρόνο και διαφορά

Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι παίκτες του Ρέπεσα πίεσαν σε όλο το γήπεδο προκειμένου να οδηγήσουν την ελληνική ομάδα σε λάθη και να προσπαθήσουν να «ροκανίσουν» τη διαφορά, ωστόσο κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Βουγιούκας, ο οποίος με τέσσερις σερί πόντους, διατήρησε τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα (57-42).

Οι Κροάτες πάντως δεν το έβαλαν κάτω και με διαδοχικούς πόντους του Σάριτς έριξαν τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό (64-56) μετά από αρκετή ώρα. Η απάντηση της Εθνικής ωστόσο ήταν άμεση και με ένα σερί 4-0, πήρε ξανά αέρα 12 πόντων (68-56). Με τους Τόμιτς και Σάριτς να παλεύουν μόνοι τους επιθετικά, η Κροατία προσπάθησε να κάνει την αντεπίθεση της στα τελευταία τέσσερα λεπτά, ωστόσο οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη δεν έχασαν τη συγκέντρωση τους και αφού έπαιξαν και με τον… χρόνο, έφτασαν στη νίκη με το τελικό 76-65.

Τα δεκάλεπτα: 16-14, 36-23, 51-39, 76-65.

Ελλάδα (Φώτης Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 13 (10 ριμπ.), Ζήσης 3 (1τρ., 10 ασ.), Βασιλειάδης 3 (1), Καλάθης 9 (1), Γλυνιαδάκης, Παπανικολάου 14, Σλούκας 4, Καϊμακόγλου 14 (2), Αντετοκούνμπο 2, Βουγιούκας 6, Πρίντεζης 8.

Κροατία (Γιάσμιν Ρέπεσα): Τόμιτς 9, Λαφαγέτ 8 (1), Μπογκντάνοβιτς 20 (3), Σάριτς 10 (1), Ρούντεζ 6 (2), Ούκιτς 6 (1), Σιμόν 6, Μάρκοτα, Ζόριτς.

Πηγή: novasports.gr