Η Εθνική ομάδα πραγματοποιώντας εξαιρετικό δεύτερο ημίχρονο και έχοντας σε μεγάλη βραδιά τους Ζήση και Αντετοκούνμπο, επικράτησε 90-79 του Πουέρτο Ρίκο, εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» και πάει ολοταχώς για πρωτιά.

Η ομάδα του Φώτη Κατσικάρη μετά τις Σενεγάλη και Φιλιππίνες ξεπέρασε και το εμπόδιο του Πουέρτο Ρίκο, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά την πρόκριση στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Κορυφαίοι για την Εθνική οι Ζήσης και Αντετοκούνμπο με 19 και 15 πόντους αντίστοιχα, ενώ μεγάλο παιχνίδι έκαναν και οι Καλάθης (14 π.) και Καϊμακόγλου (9 π. , 11 ριμπ.).

Καλό ξεκίνημα, αλλά…

Η Ελλάδα μπήκε ορεξάτη στο παιχνίδι, έβγαλε ενέργεια και με μπροστάρη στην επίθεση τον Καλάθη, ο οποίος σκόραρε (6 π.) και μοίραζε για τους συμπαίκτες του, προηγήθηκε 17-11 στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου. Η συνέχεια ωστόσο δεν ήταν ανάλογη. Οι Πορτορικανοί εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι ο Μπουρούσης χρεώθηκε νωρίς με δύο φάουλ και ανάγκασε τον Κατσικάρη να το τραβήξει στον πάγκο, αλλά και τα πολλά λάθη (5) της Ελληνικής ομάδας, «χτύπησαν» μέσα από τη ρακέτα κυρίως με τον Μπάλκμαν και ισοφάρισαν σε 18-18. Ο Βασιλειάδης έδωσε ξανά το προβάδισμα στην Εθνική και ο Μπαρέα μείωσε στον πόντο (20-19) με το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου.

Βελτιώθηκε σε άμυνα και επίθεση, «έχτισε» διαφορά

Ότι δεν κατάφερε το Πουέρτο Ρίκο στα πρώτα δέκα λεπτά αγώνα, το πέτυχε με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου. Ο Ριβέρα με τρίποντο έβαλε την ομάδα για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ (22-20) και ο Μπάλκμαν που έκανε τη μεγαλύτερη ζημιά μέχρι τότε στην Ελληνική άμυνα, διατηρούσε το προβάδισμα (25-27), μέχρι τη στιγμή που Καλάθης και Μπουρούσης με τέσσερις σερί πόντους έγραψαν το 29-27, αναγκάζοντας τον Όλμος να καλέσει time out.

Η αντεπίθεση της Εθνικής ωστόσο δεν σταμάτησε εκεί. Με καλή άμυνα, εξαιρετικούς αυτοματισμούς στην επίθεση και τον Ζήση να «βομβαρδίζει» από την περιφέρεια, η Ελληνική ομάδα πήγε στα αποδυτήρια προηγούμενη με οκτώ πόντους διαφορά (33-41).

Πάτησε… γκάζι

Στο δεύτερο ημίχρονο η Εθνική παρουσιάστηκε μεταμορφωμένη προς το καλύτερο. Με συγκέντρωση στην άμυνα και ωραίες συνεργασίες στην επίθεση, η διαφορά εκτοξεύτηκε γρήγορα σε διψήφια επίπεδα (37-47). Οι τυπικά γηπεδούχοι προσπάθησαν να αντιδράσουν, όμως ο Μπάλκμαν έμοιαζε απελπιστικά μόνος, η Ελλάδα είχε βρει ρυθμό σε άμυνα και επίθεση και η διαφορά άγγιξε τους 15 πόντους (41-56).

Οι Πορτορικανοί είχαν χάσει την ψυχραιμία τους (ενδεικτικό η τεχνική ποινή που χρεώθηκε Χουέρτας για διαμαρτυρία), καθώς δεν μπορούσαν να σταματήσουν την Εθνική, η οποία ξέφυγε ακόμη και με +19 (42-61), προτού ο Μπαρέα γράψει το 52-68 του τρίτου δεκαλέπτου.

«Καθάρισαν» Ζήσης και Αντετοκούνμπο

Στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη έδειξαν σημάδια χαλάρωσης, πράγμα το οποίο εκμεταλλεύτηκαν οι Πορτορικανοί και με ένα σερί 7-0 έριξαν τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό (59-68) μετά από αρκετή ώρα, αναγκάζοντας τον Έλληνα τεχνικό να καλέσει εσπευσμένα time out.

Οι φωνές του Κατσικάρη έπιασαν τόπο και με μπροστάρηδες τους Σλούκα και Αντετοκούνμπο, η Ελλάδα ξέφυγε και πάλι με αέρα 15 πόντων (76-61). Ο Μπλάκμαν συνέχισε να παλεύει μόνος του στην επίθεση και το Πουέρτο Ρίκο μείωσε σε 79-71, ωστόσο κάπου εκεί ανέλαβε δράση ο Ζήσης, ο οποίος με τρίποντο στην εκπνοή της ελληνικής επίθεσης, ανέβασε και πάλι τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (82-71). Κι αν ο Ζήσης «καθάρισε» το ματς, ο Αντετοκούνμπο έβαλε το… κερασάκι, αφού με γκολ- φάουλ (αντιαθλητικό) έγραψε το 85-71, 1:13′ πριν το τέλος, προτού ο Κλεμέντε διαμορφώσει το τελικό 79-90.

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 33-41, 52-68, 79-90.

Πουέρτο Ρίκο (Όλμος): Κλεμέντε 6, Μπαρέα 21 (4), Φράνκλιν 1, Ριβέρα 10 (2), Σάντσες 1, Χουέρτας 6, Μπάλκμαν 23, Γκαλίντο 5, Σαντιάγκο 6.

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μάντζαρης, Μπουρούσης 12, Ζήσης 19 (4), Βασιλειάδης 4, Καλάθης 14, Γλυνιαδάκης 1, Παπανικολάου 4, Σλούκας 5 (1), Καϊμακόγλου 9 (11 ριμπ.), Αντετοκούνμπο 15, Βουγιούκας 2, Πρίντεζης 5.

Πηγή: novasports.gr