Με άμυνα για σεμινάριο και κορυφαίο τον Καϊμακόγλου (20π. 6/8 τριπ.) η Εθνική μας ομάδα επικράτησε 87-64 της Σενεγάλης και ξεκίνησε με τον καλύτερο τρόπο τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.

Η Ελληνική ομάδα με ένα καταιγιστικό πρώτο ημίχρονο, δεν συνάντησε ιδιαίτερα προβλήματα απέναντι στη Σενεγάλη και έφτασε άνετα στην πρώτη της νίκη στη διοργάνωση. Προβλημάτισε όταν κλήθηκε να αντιμετωπίσει την άμυνα ζώνης των Αφρικανών.

Πέραν του Καϊμακόγλου, εξαιρετικός ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο με 11 πόντους (2/2 διπ., 7/8 βολές) και πέντε ριμπάουντ, όπως επίσης και ο Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος πρόσθεσε 13 πόντους.

Άμυνα, ριμπάουντ και αυτοσυγκέντρωση

Η Ελλάδα με τους Καλάθη, Βασιλειάδη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μπουρούση στην αρχική της πεντάδα, μπήκε «ζεστά» στο παιχνίδι, επέβαλλε τον ρυθμό της, κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ και προηγήθηκε στα μισά του πρώτου δεκαλέπτου με 11-4.

Η Σενεγάλη προσπάθησε να αντιδράσει και να μην επιτρέψει στην ομάδα του Φώτη Κατσικάρη να ξεφύγει στο σκορ, ωστόσο οι Έλληνες παίκτες είχαν διαφορετική άποψη. Με άμυνα για σεμινάριο και μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, η Εθνική πάτησε γκάζι και με τον ορεξάτο επιθετικά Βασιλειάδη, έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με double score (18-9).

One man show από Καϊμακόγλου

Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ο Βουγιούκας ανέβασε τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (20-9), όμως ο Φαγέ απάντησε με κάρφωμα. Κάπου εκεί, η Ελληνική ομάδα πάτησε για τα καλά το… γκάζι, θέλοντας να δείξει στους Αφρικανούς πως αυτή είναι το αφεντικό στο ματς.

Με τον Καϊμακόγλου να τα βάζει από παντού (4/4 τρίποντα, 1/1 δίποντα) και τον Αντετοκούνμπο να προσφέρει θέαμα με τα απίστευτα καρφώματα του, σε συνδυασμό με την εξαιρετική της άμυνα των ελλήνων παικτών, η Εθνική έτρεξε ένα σερί 16-0, εκτοξεύοντας τη διαφορά στο +25 (36-11) πέντε λεπτά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου.

Η Σενεγάλη με άμυνα ζώνης προσπάθησε να εγκλωβίσει την Ελλάδα επιθετικά, όμως οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη είχαν τη λύση να τη διασπάσουν και με το τρίποντο του Βασιλειάδη από τη γωνία πήγαν στα αποδυτήρια προηγούμενοι 45-17.

Πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ζώνης

Στις αρχές του τρίτου δεκαλέπτου Πρίντεζης και Καλάθης ανέβασαν τη διαφορά για πρώτη φορά πάνω από τους 30 πόντους (50-17), όμως κάπου εκεί η Εθνική έπαθε «μπλακ αουτ». Οι Σενεγαλέζοι με πίεση στα ? του γηπέδου και άμυνα ζώνης «εγκλώβισαν» τους παίκτες του Φώτη Κατσικάρη και κατάφεραν να τρέξουν ένα σερί 13-0 (!), μειώνοντας σε 50-30.

Ο ομοσπονδιακός τεχνικός ψάχνοντας το «αντίδοτο» στην άμυνα ζώνης των Αφρικανών πέρασε στο ματς Βασιλειάδη και Ζήση, ωστόσο αυτός που έδωσε τη λύση ήταν ο Καϊμακόγλου, ο οποίος με το πέμπτο του προσωπικό τρίποντο σε ισάριθμες προσπάθειες, επανέφερε τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα (56-30).

Οι Αφρικανοί επιμένοντας στην άμυνα ζώνης και έχοντας βελτιώσει σημαντικά τα ποσοστά ευστοχίας τους, προσπάθησαν να μαζέψουν κι άλλο τη διαφορά πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, ωστόσο Σλούκας και Αντετοκούνμπο έδωσαν πολύτιμες λύσεις επιθετικά και η Εθνική έκλεισε την περίοδο με αέρα 28 πόντων (64-36).

Τυπική διαδικασία

Στο τελευταίο δεκάλεπτο και με το αποτέλεσμα πλέον να έχει κριθεί, η Εθνική κατέβασε… ταχύτητα και άφησε τον Ντιένγκ από πλευράς Σενεγάλης να προσπαθεί μόνος του να «ροκανίσει» όσο το δυνατόν περισσότερο τη διαφορά. Οι Αφρικανοί μείωσαν σε 78-50 πέντε λεπτά πριν το φινάλε, ωστόσο οι παίκτες του Φώτη Κατσικάρη συνέχισαν να έχουν υψηλά ποσοστά έξω από τα 6.75 μ. και η Εθνική έφτασε άνετα στη νίκη με το τελικό 87-64.

Τα δεκάλεπτα: 18-9, 45-17, 64-36, 87-64

ΕΛΛΑΔΑ (Φώτης Κατσικάρης): Μάντζαρης 8(2), Μπουρούσης 7(7ρ), Ζήσης, Βασιλειάδης 13(3/6τρ), Καλάθης 4(5ρ), Γλυνιαδάκης 4, Παπανικολάου 5(1), Σλούκας 10(2), Καϊμακόγλου 17(5/7τρ, 8ρ), Αντετοκούνμπο 11(5ρ), Βουγιούκας 3, Πρίντεζης 5

ΣΕΝΕΓΑΛΗ: (Σαρ) Νιανγκ, Νταλμέιδα, Τόμας, Μαμ.Εντόι, Ντιόπ 6(1), Μαλ.Εντόι 11, Φαγέ 2, Εντούρ 4, Εντιάιγ 6, Ντιένγκ 21(14ρ), Μπατζί 14

Πηγή: novasports.gr