Ένα από τα “άσχημα” του internet είναι ότι εμφανίζονται πιο εύκολα τώρα πια, δήθεν εφευρέτες, οι οποίοι ξέρουν λίγο από κάτι αλλά καθόλου από πολλά, και εμφανίζονται αδικημένοι ή διωγμένοι από το κράτος ή την κοινωνία. Το νέο διαδίδεται εύκολα και την σειρά πολλές φορές παίρνουν τα ΜΜΕ που θέλουν να γεμίσουν την ύλη τους. Αντίστοιχα συμβαίνουν όχι μόνο με “καταπληκτικές εφευρέσεις” αλλά και με “θαυματουργά φάρμακα” που έχουν μείνει κρυφά για να κερδίσουν οι βιομηχανίες…
Δυστυχώς η έλλειψη εξειδικευμένων γνώσεων από την πλειοψηφία των πολιτών και φυσικά η κάκιστη παιδεία μας (και σε επίπεδο πολιτείας αλλά και σε επίπεδο δασκάλων και καθηγητών), σε συνδυασμό με το κλασικό “δες πως η πολιτεία τρώει τα παιδιά της”, κάνει πολλούς να αναμεταδίδουν τέτοιες ειδήσεις. Έτσι κυριαρχεί η συνωμοσιολογία και η έλλειψη κατανόησης της επιστημονικής μεθόδου στην οποία στηρίζονται όλα όσα θεωρούμε δεδομένα σήμερα (φάρμακα, υπολογιστές, δορυφόροι κ.α.).
Όταν λοιπόν βλέπετε κάποιον που διαφημίζει ότι βρήκε κάτι καταπληκτικό και η έρμη η κοινωνία δεν τον βοηθάει:
- Αναρωτηθείτε το επιστημονικό του επίπεδο – όχι δεν είναι όλοι οι αυτοδίδακτοι, προφέσορες. Είναι εξαιρετικά σπάνιες τέτοιες περιπτώσεις. Αυτό ήταν πιο εύκολο τα παλιότερα χρόνια να συμβεί. Όμως καμία πραγματική επανάσταση πλέον δεν γίνεται έτσι.
- Να θυμάστε ότι κάθε τόσο εμφανίζονται στα Πανεπιστήμια επίδοξοι εφευρέτες που προσπαθούν να σε πείσουν για το δίκιο τους. Στο 99% των περιπτώσεων έχουν τσακίσει βασικές θεωρίες της φυσικής. Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα είναι η καταστρατήγηση του 2ου αξιώματος της Θερμοδυναμικής – με πολύ απλά λόγια, το πιο συχνό λάθος είναι να σου εμφανίζουν μια εφεύρεση που βγάζει ενέργεια από το πουθενά… (όχι δεν γίνεται). Βέβαια εδώ που τα λέμε ζούμε σε μια κοινωνία που νομίζει ότι τα χρήματα βγαίνουν από το πουθενά, αλλά αυτό είναι μια άλλη κουβέντα…
- Ρωτήστε κάποιον που έχει γνώσεις πάνω στο αντικείμενο. Αν σας φαίνεται κάτι εντυπωσιακά καλό είναι πολύ καλό για να είναι αληθινό. Οι σπουδαίες καινοτομίες χτίζονται λιθαράκι λιθαράκι βασισμένες σε υπάρχουσες γνώσεις. Δεν γίνονται από την μια μέρα στην άλλη.
- Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί που καινοτομούν, ποτέ δεν θα διαφημίζουν το πόσο τους αδίκησαν. Γιατί ξέρουν να ψάχνουν είτε εδώ είτε στο εξωτερικό. Θα τους δείτε να διαμαρτύρονται ΜΟΝΟ γιατί το νομικό πλαίσιο τους δυσκολεύει. Δεν θα ζητάνε χρήματα από το κράτος σώνει και ντε. Φυσικά αν υπάρχει κάποιο χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα θα το αναζητήσουν, αλλά -το τονίζω- δεν θα ζητιανεύουν. Αν δείτε τέτοιο επιστήμονα, μακριά.
- Πάντα η καινοτομία στηρίζεται σε προηγούμενη δουλειά που αναφέρεται. Αν βλέπετε κάποιον να μην ξέρει καν να κάνει ετεροαναφορές αγνοήστε τον. Σημαίνει ότι δεν ξέρει να διαβάζει επιστημονικά συγγράμματα και δεν ξέρει πως να τα διαχειριστεί. Νομίζει ότι ξέρει, απλά επειδή καταλαβαίνει τις λέξεις.
- στ) Τέλος το κλασικό παραμύθι ότι μεγάλες εταιρίες κρύβουν την σουπερντουπερ εφεύρεση ή φάρμακο για να βγάλουν κέρδος, δεν έχει δράκο. Αν μια εταιρία έβλεπε πραγματική ευκαιρία θα το έβγαζε στην αγορά για να κερδίσει όλους τους ανταγωνιστές, να βγάλει δισεκατομμύρια, και να γραφτεί το όνομα της με χρυσά γράμματα.
Αυτά προς γνώση και συμμόρφωση για να μην πιανόμαστε κορόιδο από κάθε πικραμένο.