Τι να τους κάνει τους σέντερ φορ όταν έχει τέτοιους σέντερ μπακ. Η Βραζιλία με γκολ των Τιάγκο Σίλβα και Νταβίντ Λουίζ (απίθανο φάουλ), επικράτησε 2-1 της Κολομβίας και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία.

Η «σελεσάο» μπορεί να μην είχε σε καλή μέρα τον Νεϊμάρ, ο οποίος και αποχώρησε τραυματίας, μπορεί να μην έβγαλε πάθος και να μην πρόσφερε θέαμα, όμως είχε τη λύση για να κάνει ακόμη ένα βήμα στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Με τους Τιάγκο Σίλβα (χάνει τον ημιτελικό) και Νταβίντ Λουίζ να σκοράρουν, ξεπέρασε το εμπόδιο της άτολμης Κολομβίας και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Για τους «καφετέρος» μείωσε ο Χάμες Ροντρίγκες με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι.

Τα πλάνα των προπονητών…

Ο Λουίς Φελίπε Σκολάρι παρέταξε τη Βραζιλία με σύστημα 4-2-3-1 και τον Ζούλιο Σέζαρ κάτω από τα δοκάρια. Στο δεξί άκρο της άμυνας αντί του Ντάνι Άλβες βρέθηκε ο Μαϊκόν, στο αριστερό ο Μαρσέλο και κεντρικό δίδυμο οι Τιάγκο Σίλβα και Νταβίντ Λουίζ. Στα χαφ ο 65χρονος προπονητής τοποθέτησε τους Παουλίνιο και Φερναντίνιο, δεξιά και πιο προωθημένο τον Χούλκ, αριστερά τον Νεϊμάρ και πίσω από τον Φρεντ τον Όσκαρ.

Από την άλλη πλευρά, ο Χοσέ Πέκερμαν επέλεξε σύστημα 4-4-2 για την Κολομβία και τον Οσπίνα κάτω από την εστία. Δεξιά στην άμυνα βρέθηκε ο Ζουνίγκα, αριστερά ο Αρμέρο και στο κέντρο οι Ζαπάτα και Γιέπες. Στη μεσαία γραμμή ο Αργεντινός τεχνικός επέλεξε τους Κουαδράδο (δεξιά), Ιμπάρμπο (αριστερά), Γκουαρίν, Σάντσες και στην επίθεση τους Γκουτιέρεζ και Ροντρίγκες.

Προβάδισμα από τα… αποδυτήρια

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τη Βραζιλία, αφού μόλις στο 7ο λεπτό ευτύχησε να ανοίξει το σκορ. Ο Νεϊμάρ εκτέλεσε κόρνερ από αριστερά και ο Τιάγκο Σίλβα ολομόναχος στο δεύτερο δοκάρι με προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έβαλε την ομάδα του σε θέση οδηγού. Η Κολομβία προσπάθησε να ξεπεράσει το σοκ του γρήγορου γκολ που δέχτηκε και να αντιδράσει, όμως το σουτ του Κουαρδάδο (11′) πέρασε ελάχιστα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Ζούλιο Σέζαρ.

Η ομάδα του Λουίς Φελίπε Σκολάρι όσο περνούσε η ώρα έδειχνε να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι και σε συνδυασμό με τη βοήθεια που έδιναν οι Χουλκ και Παουλίνιο στον Νεϊμάρ, δημιούργησε ευκαιρίες για να πετύχει και δεύτερο τέρμα κυρίως με τον επιθετικό της Ζενίτ (19′, 27′). Από την άλλη πλευρά, οι «καφετέρος» παρότι ήταν πίσω στο σκορ, είχαν αρκεστεί σε παθητικό ρόλο και προσπαθούσαν να «χτυπήσουν» στην κόντρα, όμως ο Χάμες Ροντρίγκες έμοιαζε απελπιστικά μόνος ανάμεσα στους αμυντικούς της Βραζιλίας.

Με τη συμπλήρωση του πρώτου ημιώρου το παιχνίδι άνοιξε αρκετά, η μπάλα πήγαινε πάνω-κάτω, όμως με εξαίρεση ένα φάουλ του Νεϊμάρ (43′), δεν άλλαξε κάτι και το 1-0 υπέρ της Βραζιλίας έμεινε μέχρι το τέλος του πρώτου ημιχρόνου.

Γκολάρα ο Νταβίντ Λουίς και πρόκριση στους «4»

Στο ξεκίνημα του δεύτερου μέρους δεν άλλαξε κάτι. Τα δυνατά μαρκαρίσματα, τα πολλά λάθη και η επιπολαιότητα των δύο ομάδων ήταν τα στοιχεία που ξεχώριζαν. Η Κολομβία έβγαλε περισσότερο πάθος, πίεσε της ομάδα του Σκολάρι, θέλοντας να φτάσει στο γκολ της ισοφάρισης, όμως δεν κατάφερε κάτι. Αντιθέτως, στο 68′ βρέθηκε πίσω στο σκορ με δύο γκολ. Ο Νταβίντ Λουίζ ε απευθείας εκτέλεση φάουλ, αρκετά έξω από τη μεγάλη περιοχή, έστειλε τη μπάλα στο αριστερό παραθυράκι του Οσπίνα και έβαλε τις βάσεις για πρόκριση της Βραζιλίας στα ημιτελικά του Μουντιάλ.

Οι «καφετέρος» δεν το έβαλαν κάτω και στο 77′ κατάφερε να φτάσουν στο γκολ που τόσο πολύ έψαχναν για να μπουν ξανά στο παιχνίδι. Ο Μπάκα μπήκε στην περιοχή έπειτα από κάθετη πάσα του Ροντρίγκες και ανατράπηκε από τον Ζούλιο Σέζαρ, με τον διαιτητή να δείχνει το σημείο του πέναλτι. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Χάμες Ροντρίγκες, ο οποίος δεν αστόχησε και με το έκτο του γκολ σε πέντε παιχνίδια έβαλε ξανά την Κολομβία στο ματς.

Στο τελευταίο δεκάλεπτο του αγώνα η ομάδα του Χοσέ Πέκερμαν έκλεισε τη Βραζιλία στο μισό γήπεδο, ψάχνοντας το γκολ της ισοφάρισης, όμως δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά την εστία του Ζούλιο Σέζαρ και μοιραία γνώρισε την ήττα και τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Βραζιλία (Λούις Φελίπε Σκολάρι/4-2-3-1): Ζούλιο Σέζαρ, Τιάγκο Σίλβα, Νταβίντ Λουίζ, Μαρσέλο, Μαϊκόν, Φερναντίνιο, Παουλίνιο (86′ Ερνάνες), Οσκαρ, Χουλκ (83′ Ραμίρες), Φρεντ, Νεϊμάρ (88′ λ.τρ. Ενρίκε).

Κολομβία (Χοσέ Πέκερμαν/4-4-2): Οσπίνα, Ζαπάτα, Γιέπες, Αρμέρο, Σάντσεζ, Ροντρίγκες, Κουαδράδο (80′ Κιντέρο), Γκουαρίν, Ζούνιγκα, Γκουτιέρεζ (70′ Μπάκα), Ιμπάρμπο (46′ Ράμος).

Πηγή: novasports.gr