Με γκολ του Ντιέγκο Γκοντίν στο 81′ η Ουρουγουάη επικράτησε 1-0 της Ιταλίας που έπαιζε από το 59′ με παίκτη λιγότερο λόγω αποβολής του Μαρκίζιο και προκρίθηκε στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι Ουρουγουανοί μετά από ένα μέτριο πρώτο ημίχρονο, εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο το αριθμητικό πλεονέκτημα και σε συνδυασμό με την κόκκινη κάρτα που γλίτωσε ο Σουάρες για την δαγκωνιά στον Κιελίνι, επικράτησαν 1-0 των Ιταλών και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής προκρίθηκε ως δεύτερη από τον τέταρτο όμιλο και θα αντιμετωπίσει τον πρώτο του ομίλου της Εθνικής μας.

Τα πλάνα των προπονητών…

Ο Τσέζαρε Πραντέλι παρέταξε την Ιταλία με σύστημα 3-5-2 και τον Μπουφόν στο τέρμα. Η αμυντική τριάδα αποτελούνταν από τους Μπαρτσάλι, Μπονούτσι και Κιελίνι, ενώ στα χαφ ο Ιταλός προπονητής τοποθέτησε τους Μαρκίζιο, Βεράτι, Νταρμιάν (δεξιά), Ντε Σίλιο (αριστερά) και Πίρλο. Στην επίθεση βρέθηκαν ο Μπαλοτέλι με τον Ιμόμπιλε.

Από την άλλη πλευρά, ο Όσκαρ Ταμπάρες παρέταξε την Ουρουγουάη με σύστημα 4-3-3. Κάτω από την εστία κάθισε ο Μουσλέρα, στο δεξί άκρο της άμυνας βρέθηκε ο Κάσερες, στο αριστερό ο Περέιρα και κεντρικό δίδυμο οι Χιμένεζ και Γκοδίν. Στη μεσαία γραμμή ο προπονητής της «σελέστε» επέλεξε τους Γκονζάλες, Αρεβάλο Ρίος και Ροντρίγκες και στην επίθεση τους Σουάρες (δεξιά), Καβάνι (αριστερά) και Λοδέιρο.

Στα… μέτρα της Ιταλίας

Στο πρώτο 45λεπτό οι δύο ομάδες αναλώθηκαν στο πως θα εξουδετερώσει η μία την άλλη. Η Ιταλία είχε την κατοχή, κυκλοφορούσε τη μπάλα σχετικά άνετα, όμως δεν μπορούσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να απειλήσει την εστία του Μουσλέρα, με εξαίρεση ένα μακρινό φάουλ του Πίρλο (12′).

Από την άλλη πλευρά, οι παίκτες του Όσκαρ Ταμπάρες δεν έβγαζαν πάθος στο γήπεδο, είχαν δώσει αρκετό χώρο στους Ιταλούς και προσπαθούσαν να «χτυπήσουν» στην κόντρα, εκμεταλλευόμενοι την ταχύτητα του Σουάρες, κάτι που έκαναν στο 32′, όμως ο Μπουφόν φώναξε «παρών», κρατώντας την εστία του ανέπαφη.

Στα εναπομείναντα λεπτά του πρώτου μέρους οι Ιταλοί προσπάθησαν να βγουν μπροστά και να ψάξουν το γκολ, χωρίς όμως αποτέλεσμα αφού τα σκληρά μαρκαρίσματα και οι συνεχείς διακοπές ήταν τα στοιχεία που ξεχώριζαν και μοιραία οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες χωρίς σκορ.

«Δάγκωσε» από στημένο

Στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου η εικόνα του ματς δεν άλλαξε παρά τις αλλαγές των δύο προπονητών. Η ομάδα της Λατινικής Αμερικής κράτησε περισσότερο τη μπάλα στα πόδια της, ωστόσο χρειάστηκε να περάσει σχεδόν ένα τέταρτο για να απειλήσει την εστία του Μπουφόν με τον Ροντρίγκες (58′), το σουτ του οποίου πέρασε δίπλα από το αριστερό δοκάρι της ιταλικής εστίας.

Στο 59′ οι ισορροπίες του ματς άλλαξαν, καθώς ο Μαρκίζιο αντέδρασε χωρίς λογική σε μία φάση με τον Αρεβάλο Ρίος και αντίκρισε την κόκκινη κάρτα. Ο Ιταλός μέσος σε μία διεκδίκηση χτύπησε με τα σκαριά τον Ουρουγουανό άσο στο πόδι και ο διαιτητής του έδειξε τον δρόμο προς τα αποδυτήρια, αφήνοντας την ομάδα του με δέκα παίκτες.

Οι παίκτες του Όσκαρ Ταμπάρες θέλησαν να εκμεταλλευτούν το αριθμητικό πλεονέκτημα και αφού πρώτα έκλεισαν στο 1/3 του γηπέδου τους Ιταλούς, στο 66′ έφτασαν κοντά στο γκολ με τον Σουάρες, όμως ο Μπουφόν αντέδρασε ενστικτωδώς και κράτησε το μηδέν για την εστία του.

Όσο περνούσαν τα λεπτά η πίεση των Λατινοαμερικάνων αυξανόταν όλο και περισσότερο. Τελικά, η λύση για της Ουρουγουάη ήρθε από μία στημένη φάση. Ο Ραμίρεζ εννιά λεπτά πριν το φινάλε εκτέλεσε κόρνερ από δεξιά και ο αρχηγός της «σελέστε» με τον… ώμο έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Μπουφόν και έκανε το 1-0 για την ομάδα του.

Πάντως δύο λεπτά πριν το γκολ του Γκοντίν, ο Λουίς Σουάρες θα μπορούσε να έχει αποβληθεί, όμως ο διαιτητής του χαρίστηκε. Ο επιθετικός της Λίβερπουλ δάγκωσε τον Κιελίνι στον ώμο, όμως παρότι ο Ιταλός αμυντικός έδειξε τα σημάδια στον διαιτητή, εκείνος αποφάσισε να συνεχιστεί το ματς.

Οι Ιταλοί στα εναπομείναντα λεπτά του αγώνα προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση, όμως η κόπωση και η έλλειψη καθαρού μυαλού δεν τους επέτρεψαν να δημιουργήσουν κάποια αξιόλογη ευκαιρία και μοιραία γνώρισαν την ήττα και ταυτόχρονα τον αποκλεισμό από τη συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Οι συνθέσεις των ομάδων:

Ιταλία (Τσέζαρε Πραντέλι): Μπουφόν, Ντε Σίλιο, Κιελίνι, Νταρμιάν, Μαρκίζιο, Μπαλοτέλι (46′ Παρόλο), Μπαρτζάλι, Ιμόμπιλε (71′ Κασάνο), Μπονούτσι, Πίρλο, Βεράτι (75′ Τιάγκο Μότα).

Ουρουγουάη (Όσκαρ Ταμπάρες): Μουσλέρα, Γκοντίν, Α. Περέιρα (63′ Στουάνι), Κ. Ροντρίγκες (78′ Ραμίρες), Σουάρες, Χιμένες, Λοδέιρο (46′ Μ. Περέιρα), Αρέβαλο Ρίος, Γκονσάλες, Καβάνι, Κάσερες.

Πηγή: novasports.gr