Το γκολ του Βαρέλα στα τελευταία δευτερόλεπτα, διαμόρφωσε το 2-2 ανάμεσα σε ΗΠΑ και Πορτογαλία, με τους Αμερικανούς να χάνουν μεγάλη ευκαιρία για πρόκριση. Κυνηγούν θαύμα οι Ίβηρες.

Οι παίκτες του Κλίνσμαν έκαναν την ανατροπή μετά το γκολ του Νάνι (5′) με τους Τζόουνς (64′) και Ντέμπσεϊ (81′), αλλά το γκολ του Βαρέλα λίγες στιγμές πριν σφυρίξει για τελευταία φορά ο διαιτητής, δεν επιτρέπει στους Αμερικανούς να πανηγυρίσουν την πρόκριση.

Αντιθέτως, θα πρέπει να την ψάξουν στο τελευταίο παιχνίδι με αντίπαλο τη Γερμανία, με την ισοπαλία να βολεύει πάντως και τις δύο ομάδες.

Έκαναν σεφτέ στους βαθμούς οι Πορτογάλοι που είχαν πολλά αμυντικά κενά, ωστόσο τα τέσσερα γκολ στο πρώτο παιχνίδι από τους Γερμανούς δεν τους επιτρέπουν να ελπίζουν σε πολλά πράγματα όσον αφορά στη πρόκριση.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του Μουντιάλ, ο Αργεντινός διαιτητής Πιτάνα, εφάρμοσε τον κανόνα του ποδοσφαιρικού τάιμ άουτ, όταν στο 40ο λεπτό διέκοψε το ματς για να δροσιστούν οι παίκτες!

Τα πλάνα Κλίνσμαν, Μπέντο

Με 4-2-3-1 παρέταξε τους Αμερικανούς ο Γιούργκεν Κλίνσμαν. Ο Χάουαρντ υπερασπίστηκε την εστία, ενώ στην άμυνα βρέθηκαν οι Μπίσλεϊ, Μπέσλερ, Κάμερον και Τζόνσον. Τζόουνς και Μπέκερμαν ήταν τα αμυντικά χαφ, με την τριάδα των Ζούσι, Μπράντλεϊ και Μπεντόγια να είναι στα νώτα του Ντέμπσεϊ.

Το 4-3-3 επέλεξε ο Πάουλο Μπέντο. Ο Μπέτο ήταν κάτω από τα δοκάρια, έχοντας μπροστά του τους Α. Αλμέιντα, Άλβες, Κόστα και Περέιρα. Βελόσο, Μεϊρέλες και Μουτίνιο ήταν η τριάδα στα χαφ, ενώ τον Ποστίγκα, πλαισίωναν οι Ρονάλντο και Νάνι.

Το ματς

Μια στραβοκλωτσιά των αμυντικών της Αμερικής, έκρινε εν ολίγοις το πρώτο ημίχρονο. Ήταν στο 5ο λεπτό, όταν η σέντρα του Βελόσο, δεν απομακρύνθηκε σωστά από την άμυνα των ΗΠΑ, ο Νάνι βρέθηκε απέναντι από τον Χάουαρντ που… του έκανε τη χάρη να ξαπλώσει πριν το σουτ, με τον παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να ανοίγει το σκορ.

Οι Πορτογάλοι σε κάθε περίπτωση είχαν μπει πολύ καλύτερα στον αγωνιστικό χώρο σε σχέση με το ματς κόντρα στους Γερμανούς, βγάζοντας ενέργεια και τρεξίματα στο χορτάρι.

Το γκολ όπως ήταν λογικό ανάγκασε τους Αμερικανούς να ανέβουν στο γήπεδο και να προσπαθήσουν να πιέσουν. Οι παίκτες του Κλίνσμαν επιχείρησαν πολλά σουτ προς την εστία του Μπέτο, με τον Τζόνσον να δημιουργεί τα περισσότερα προβλήματα από τα δεξιά, χάνοντας μάλιστα τη σημαντικότερη ευκαιρία για τις ΗΠΑ στο 10′, όταν το πλάγιο σουτ που επιχείρησε απέκρουσε σε κόρνερ ο Πορτογάλος τερματοφύλακας.

Μετά την απώλεια του Ούγκο Αλμέιντα στο ματς με τους Γερμανούς, άλλος ένας επιθετικός αποχώρησε τραυματίας για την ομάδα του Μπέντο, αφού ο Ποστίγκα αποχώρησε με πόνους στο δικέφαλο στο 16′, αφήνοντας τη θέση του στον Έντερ.

Οι Ίβηρες ήταν πάντως αυτοί που έχασαν τη μεγαλύτερη ευκαιρία του παιχνιδιού μετά το γκολ, αφού ο Νάνι στο 45′ σημάδεψε το δοκάρι (προηγήθηκε πολύ κακή αντίδραση από τον Χάουαρντ) ενώ στην επαναφορά ο Έντερ δεν μπόρεσε να νικήσει τον τερματοφύλακα των Αμερικανών.

Οι ΗΠΑ πατούσαν καλύτερα στο δεύτερο ημίχρονο και το απέδειξαν στο 55′, όταν μετά από πάσα του κορυφαίου Τζόνσον, ο Μπράντλεϊ έπιασε το σουτ σε κενή εστία αλλά ο Κόστα έδιωξε πάνω στη γραμμή!

Το γκολ δεν άργησε να έρθει. Ήταν το 64ο λεπτό, όταν ο Τζόουνς εκμεταλλεύτηκε το διώξιμο της πορτογαλικής άμυνας και με όμορφο φαλτσαριστό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στη γωνία του Μπέτο για το 1-1.

Ο Πάουλο Μπέντο έριξε κι άλλον επιθετικό στο ματς (Βαρέλα) αλλά οι Πορτογάλοι ήταν κακοί στην τελική προσπάθεια μπροστά από την εστία. Η ολική ανατροπή ήρθε στο 81′. Οι παίκτες του Κλίνσμαν έπαιξαν υποδειγματικά την κόντρα, η μπάλα έφτασε στον Ζούσι που βρήκε τον Ντέμπσεϊ και αυτός με την κοιλιά (!) έκανε το 2-1 μέσα σε αποθέωση!

Οι Αμερικανοί έλεγχαν πλήρως το ματς και κρατούσαν την πρόκριση στα χέρια τους αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον Βαρέλα. Ο Κλίνσμαν έριξε και τρίτο σέντερ μπακ στο χορτάρι για να διασφαλίσει τα μετόπισθεν (Γκονζάλεζ) αλλά η ισοφάρισε ήρθε στην κόντρα επίθεση για τους Ίβηρες. Ο Ρονάλντο πραγματοποίησε υποδειγματική σέντρα από τα δεξιά στο 90’+5′ και ο Βαρέλα με καρφωτή κεφαλιά έγραψε το τελικό 2-2.

Η βαθμολογία του 7ου ομίλου

1) Γερμανία 4 (6-2)
2) ΗΠΑ 4 (4-3)
3) Γκάνα 1 (3-4)
4) Πορτογαλία 1 (2-6)

Η επόμενη αγωνιστική (26/6):

ΗΠΑ – Γερμανία
Πορτογαλία – Γκάνα

Οι συνθέσεις των ομάδων:

ΗΠΑ (Κλίνσμαν): Χάουαρντ, Μπίσλεϊ, Μπέσλερ, Κάμερον, Τζόνσον, Τζόουνς, Μπέκερμαν, Ζούσι (Γκονζάλεζ 90’+1′), Μπράντλεϊ, Μπεντόγια (Γιέντλιν 72′), Ντέμπσεϊ (Βοντολόβσκι 87′)

Πορτογαλία (Μπέντο): Μπέτο, Αλμέιντα (Καρβάλιο 46′), Άλβες, Κόστα, Περέιρα, Μεϊρέλες (Βαρέλα 69′), Βελόσο, Μουτίνιο, Ρονάλντο, Ποστίγκα (Έντερ 16′), Νάνι

Πηγή:  novasports.gr