Το Βέλγιο βρέθηκε πίσω στο σκορ από το τέρμα του Φεγκουλί (25′), όμως με γκολ των Φελαϊνί (70′) και Μέρτενς (80′) που μπήκαν αλλαγή στο δεύτερο ημίχρονο, κατάφερε να επικρατήσει 2-1 της Αλγερίας και να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις του στο Μουντιάλ.

Οι Βέλγοι για 70 λεπτά τα βρήκαν σκούρα απέναντι στην αξιόμαχη Αλγερία και χρειάστηκαν την είσοδο των Μέρτενς και Φελαϊνί, οι οποίοι με δύο υπέροχα γκολ σε διάστημα δέκα λεπτών έφεραν το ματς… τούμπα. Μάλιστα το τέρμα που πέτυχε ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ήταν το πρώτο του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Τα πλάνα των προπονητών…

Ο Μαρκ Βίλμοτς παρέταξε το Βέλγιο με σύστημα 4-2-3-1. Κάτω από τα δοκάρια κάθισε ο Κουρτουά, δεξιά στην άμυνα βρέθηκε ο Αλντερβεϊρελντ, αριστερά ο Βερτόνγκεν και κεντρικό δίδυμο οι Κομπανί και Φαν Μπούιτεν. Στα χαφ ο 45χρονος τεχνικός τοποθέτησε τους Βίτσελ και Ντεμπελέ, δεξιά τον Τσαντλί, αριστερά τον Αζάρ και πίσω από τον προωθημένο Λουκάκου τον Ντε Μπρούιν.

Από την άλλη πλευρά, ο Βαχιντ Χαλίλχοτζιτς παρέταξε την Αλγερία με σύστημα 4-3-3. Κάτω από την εστία κάθισε ο Εμ Μπολί, στο δεξί άκρο της άμυνας βρέθηκε ο Μοστέφα, στο αριστερό ο Γκουλάμ και στο κέντρο οι Μπουγκέρα και Χαλίς. Στη μεσαία γραμμή ο Βόσνιος προπονητής τοποθέτησε τους Ταϊντέρ, Μεντζανί και Μπενταλέμπ και στην επίθεση τους Φεγκουλί (δεξιά), Μαρέζ (αριστερά) και Σουντάνι.

Το Βέλγιο τις ευκαιρίες, η Αλγερία την ουσία

Η Αλγερία μπήκε ορεξάτη στο παιχνίδι, κυκλοφόρησε τη μπάλα και έχοντας ως πρωταρχικό στόχο να κρατήσει το μηδέν στα μετόπισθεν προσπάθησε να «χτυπήσει» στην κόντρα, κάτι που κατάφερε στο 18′ με τον Μαρέζ. Από την άλλη πλευρά, το Βέλγιο με τη συμπλήρωση του πρώτου τετάρτου ανέβασε την απόδοση του, βρήκε ρυθμό, όμως δεν είχε τον τρόπο για να διασπάσει την πολύ καλά οργανωμένη άμυνα της ομάδας του Χαλίλχοτζιτς.

Οι παίκτες του Βίλμοτς βλέποντας πως δεν μπορούν να περάσουν τη μπάλα μέσα στην περιοχή του Εμ Μπολί, δοκίμασαν να απειλήσουν από μακριά, όμως στο σουτ του Βίτσελ (21′), ο γκολκίπερ της Αλγερίας φώναξε «παρών». Η απάντηση των τυπικά φιλοξενούμενων ήρθε δύο λεπτά αργότερα κόντρα στη ροή του αγώνα, όταν Φεγκουλί μπήκε στην περιοχή έπειτα από σέντρα του Γκουλάμ και την ώρα που κατέβασε τη μπάλα ανατράπηκε από τον Βερτόνγκεν, με τον διαιτητή να δείχνει το σημείο του πέναλτι.

Ο επιθετικός της Βαλένθια ανέλαβε την εκτέλεση του πρώτου πέναλτι που κέρδισε η Αλγερία σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και δεν αστόχησε απέναντι από τον Κουρτουά κάνοντας το 1-0. Το Βέλγιο προσπάθησε να αντιδράσει άμεσα και να φτάσει στην ισοφάριση πριν το τέλος του πρώτου ημιχρόνου, όμως με εξαίρεση δύο σουτ των Βίτσελ (35′) και Τσαντλί (44′) δεν κατάφερε να απειλήσει ουσιαστικά.

«Χρυσές» αλλαγές

Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου ο Βίλμοτς έριξε στο ματς τον Μέρτενς προκειμένου να κάνει την ομάδα του πιο επιθετική και τα κατάφερε. Ο επιθετικός της Νάπολι με την είσοδο του αναστάτωσε την άμυνα των Αλγερινών και στο 49′ δημιούργησε την πρώτη αξιόλογη φάση των Βέλγων στο δεύτερο ημίχρονο, όμως ο Βίτσελ αστόχησε.

Η απάντηση των παικτών του Χαλίλχοτζιτς, που έβλεπαν το Βέλγιο να έχει βρει για τα καλά ρυθμό, ήρθε στο 56′, όταν ο Μεντζανί έπειτα από εκτέλεση κόρνερ έστειλε τη μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Κουρτουά. Στο 65′ ο Βίλμοτς έριξε στο ματς και τον Φελαϊνί και δύο λεπτά αργότερα το Βέλγιο άγγιξε την ισοφάριση, όταν ο Ορίτζι βρέθηκε απέναντι από τον Εμ Μπολί, όμως δεν κατάφερε να νικήσει τον τερματοφύλακα της Αλγερίας.

Τελικά, τη λύση έδωσε ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στο 70′. Ο Φελαϊνί πέντε λεπτά μετά την είσοδο του στο παιχνίδι, με γυριστή κεφαλιά μέσα στην περιοχή έπειτα από σέντρα του Ντε Μπρούιν νίκησε τον εξαιρετικό μέχρι εκείνη την ώρα Εμ Μπολί και ισοφάρισε σε 1-1. Η πίεση των τυπικά γηπεδούχων αυξήθηκε ακόμη περισσότερο και στο 80′ ο Μέρτενς κατάφερε να φέρει το ματς… τούμπα. Ο Αζάρ βρήκε εξαιρετικά τον επιθετικό της Νάπολι και εκείνος αφού πάτησε στην περιοχή με δυνατό σουτ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έκανε το 2-1. Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι Αλγερινοί προσπάθησαν να φτάσουν στην ισοφάριση, όμως δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν κάποια αξιόλογη ευκαιρία και μοιραία ηττήθηκαν.

Οι συνθέσεις:

Βέλγιο (Μαρκ Βίλμοτς): Κουρτουά, Βερτόνγκεν, Φαν Μπούιτεν, Κομπανί, Αλντεβέιρελντ, Ντεμπελέ (65′ Φελαϊνί), Βίτσελ, Αζάρ, Ντε Μπρούιν, Τσαντλί (50′ Μέρτενς), Λουκάκου.

Αλγερία (Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς): Εμ Μπολί, Χαλίσε, Μεντζανί (84′ Σιλάς), Μπουγκέρα, Γκουλάμ, Ταϊντέρ, Μπενταλέμπ, Μοστεφά, Φεγκουλί, Σουντάνι (66′ Σλιμάνι), Μαρέζ (71′ Λασέν).

Πηγή: novasports.gr