Η έκθεση επιτήρησης της Κομισιόν για τη Βουλγαρία, που θα δημοσιευθεί σήμερα (22 Ιανουαρίου), τονίζει ότι η βουλγαρική κυβέρνηση «πρόδωσε» την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων εταίρων με τον διορισμό του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης, Delyan Peevski, επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας.

Η έκθεση σύμφωνα με τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης που είδε η EurActiv, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο μεγάλο σκάνδαλο που προκάλεσε μαζικές διαδηλώσεις στη Βουλγαρία, που ζητούσαν την παραίτηση του πρωθυπουργού.

Τον περασμένο Ιούνιο, η κυβέρνηση αποφάσισε να διορίσει για επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της χώρας (DANS) τον επιχειρηματία και μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Delyan Peevski, ο οποίος προέρχεται από το τουρκικό κόμμα Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες και για πολλούς παίζει «σκιώδη» παιχνίδια εξουσίας.

Όμως προκειμένου να εκλεγεί η νέα κυβέρνηση, ακολουθήθηκε μια «άνευ προηγουμένου» διαδικασία.

Στις τελευταίες εκλογές, το «τουρκικό κόμμα» (που εκπροσωπεί την τουρκική μειονότητα της χώρας) βρέθηκε σε κυβέρνηση συνεργασίας με το σοσιαλιστικό κόμμα, ρίχνοντας από την εξουσία το κεντροδεξιό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Boyko Borrisov (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα).

Ο Peevski εν συνεχεία απέσυρε άμεσα την υποψηφιότητά του για το πόστο, ωστόσο οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας συνεχίστηκαν.

Στην έκθεση, που σύμφωνα με αξιωματούχο της Κομισιόν είναι «ιδιαίτερα επικριτική», το όνομα του Peevski δεν εμφανίζεται πουθενά αλλά το μήνυμα είναι σαφές. Σημειώνεται ότι είναι κανόνας στις εκθέσεις της Κομισιόν σύμφωνα με τον Μηχανισμό Συνεργασίας και Επαλήθευσης να μην αναφέρονται ονόματα.

Η συνολική πρόοδος της Βουλγαρίας τον τελευταίο χρόνο είναι «περιορισμένη και εύθραυστη», τονίζει η έκθεση.

Η έκθεση εκτυπώθηκε σε ειδικό χαρτί, που δεν επιτρέπει να φωτοτυπηθεί ενώ αναφέρει παντού το όνομα του ανώτατου αξιωματούχου στον οποίο ανατέθηκε. Στο παρελθόν, οι εκθέσεις του Μηχανισμού Συνεργασίας και Επαλήθευσης πάντα διέρρεαν, αυτή τη φορά όμως η Επιτροπή έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή διαρροών, έτσι ώστε να μπορεί να εντοπιστούν τα διανεμηθέντα αντίτυπα.

Η παράγραφος σχετικά με τον Peevski αναφέρει: «Οι ευθύνες της DANS μεγάλωσαν από τον διορισμό του νέου της διευθυντή. Είναι σαφές ότι οι συστάσεις της Κομισιόν, που για τους διορισμούς βασίζονται στις σαφείς διαδικασίες που επιτρέπουν πραγματικό ανταγωνισμό και δίνουν έμφαση στην αξία και την ακεραιότητα, είναι ιδιαίτερα σημαντικές για αυτή την θέση. Η Επιτροπή προέβη σε δημόσιες δηλώσεις για το σκοπό αυτό».

«Ο διορισθείς έκανε πίσω και το κοινοβούλιο άλλαξε την απόφασή του στον απόηχο αυτής και άλλων αντιδράσεων. Συνολικά αυτά τα γεγονότα άφησαν μια δύσκολη κληρονομιά από την άποψη της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και μεταξύ των εταίρων της Βουλγαρίας, και τώρα οι αρχές θα πρέπει να εργαστούν σκληρά για να την αποκαταστήσουν», συνεχίζει.

Ποιος πρότεινε τον Peevski;

Οι Βούλγαροι πολιτικοί από τον κυβερνώντα συνασπισμό ερωτήθηκαν τόσο από διαδηλωτές όσο και από δημοσιογράφους ποιος πρότεινε τον Peevski για επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, χωρίς να λάβουν ξεκάθαρη απάντηση.

Ο αρχηγός του βουλγάρικου σοσιαλιστικού κόμματος BSP, Sergei Stanishev, που είναι επίσης και πρόεδρος του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, πρόσφατα κατηγορήθηκε από τον Βούλγαρο πρώην Πρόεδρο Georgi Parvanov (σοσιαλιστής) ότι λαμβάνει όλες τις σημαντικές αποφάσεις για τη χώρα σε ένα κλειστό κύκλο με τη συμμετοχή του Peevski.

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός του κεντροδεξιού GERB, Boyko Borissov, είπε ότι η σύζυγος του Stanishev, Monika Yossifova, που είναι στέλεχος δημοσίων σχέσεων, μαζί με το κεντρώο φιλελεύθερο κόμμα DPS του Delyan Peevski ηγούνται της χώρας.

Ο Stanishev αρνήθηκε την κατηγορία, λέγοντας ότι πρόκειται για «ξεκάθαρη συκοφαντία». Υπερασπίστηκε επίσης και τη σύζυγό του, η οποία πρόσφατα κατηγορήθηκε από τον ευρωβουλευτή Ingeborg Gräßle για κερδοσκοπία σε ένα συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

«Η χώρα κυβερνάται από τον Plamen Oresharski, υπό τον έλεγχο του κοινοβουλίου, που τον έχει εκλέξει», τόνισε ο Stanishev.

Ο Parvanov επεσήμανε ότι ο Peevski, που ελέγχει έναν τεράστιο όμιλο μέσων ενημέρωσης, παρέχει κάλυψη στον Stanishev. Ο ίδιος όμιλος κινήθηκε πρόσφατα κατά του Parvanov και του ευρωβουλευτή Ivailo Kalfin, όταν ανακοίνωσε ότι θα κατέβει στις ευρωεκλογές σε ξεχωριστή λίστα, σπάζοντας ουσιαστικά την εκλογική λίστα του σοσιαλιστικού κόμματος BSP.

Πηγή: euractiv.gr