Του Ιωάννη Μεν. Παπαγιάννη – Υποψηφίου Δημάρχου Βεροίας

Οι διοικούντες επέτυχαν, με άστοχες πράξεις και τραγικές παραλείψεις τους, μεταξύ άλλων «ανδραγαθημάτων», να γυρίσουν την κοινωνία πολλές δεκαετίες πίσω και να έχουμε σήμερα στην πόλη και τα χωριά της Βέροιας εκατοντάδες ανήλικα παιδάκια- μικρούς μαθητές που υποσιτίζονται, πεινούν, αρρωσταίνουν από αδυναμία ή και λιποθυμούν στα σχολεία. Η κατάσταση είναι τραγικότερη και εντονότερη από όσο εμφαίνεται με την πρώτη εντύπωση, διότι ενδεείς οικονομικά γονείς και παιδιά, από αυξημένη αίσθηση αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας, αποκρύπτουν επιμελώς από την κοινωνία και την ενδεχόμενη έκθεση σε σχόλια το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος.

Την υποστήριξη απόρων οικογενειών αναλαμβάνει κατά κύριο λόγο με αυταπάρνηση η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, καθώς και φιλανθρωπικά σωματεία και πολλοί ανώνυμοι, πρωταγωνιστές της αλήθειας, άξιοι συμπολίτες μας που συνεπικουρούν με δικά τους χρήματα, ενίοτε με το υστέρημά τους, τη στήριξη των ανωτέρω οικογενειών και μεμονωμένων προσώπων. Η φιλανθρωπική υποστήριξη αυτή είναι πολύτιμη αλλά όχι αρκετή, ιδίως σήμερα που το πρόβλημα τείνει να γιγαντωθεί. Η συντεταγμένη πολιτεία και ιδίως ο Δήμος Βεροίας, σε ημέρες που συμπολίτες μας πένονται, πεινούν, δεν έχουν θέρμανση ή ηλεκτρικό ρεύμα, σπαταλά πόρους σε αβέβαιης ουσίας έργα βιτρίνας, με ακριβά μάρμαρα και κινήσεις εντυπώσεων, όπως η περίφημη «ανάπλαση».

Έστω τώρα οι αρμόδιοι πρέπει να αφυπνιστούν κοινωνικά με έργα ουσίας και αλληλεγγύης, όπως, μεταξύ πολλών άλλων, η υποστήριξη της σίτισης των απόρων παιδιών και μαθητών. Δημοσίως προτείνω να συγκροτηθεί τώρα φορέας που θα διανέμει δεκατιανό γεύμα σε όλα τα δημοτικά σχολεία και παιδικούς σταθμούς του Δήμου Βέροιας και σε όλους, ανεξαιρέτως, τους μαθητές μας, προκειμένου να μην γίνονται διακρίσεις. Το δεκατιανό γεύμα μπορεί να περιλαμβάνει 2-3 αλμυρά εδέσματα και 1 γλύκισμα, ώστε να μην υπάρχει ούτε ένα παιδί στη Βέροια που να πεινάει.

Ο Δήμος Βεροίας πρέπει και μπορεί να δράσει με σοβαρότητα τώρα. Δύναται, σε συνεργασία με εθελοντές, το διδακτικό προσωπικό των σχολείων, αρτοποιούς και ζαχαροπλάστες της πόλης και με την υποστήριξη θεσμικών φορέων, όπως η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων των Ενώσεων Συλλόγων της Ημαθίας, με σοβαρή και μεθοδική προετοιμασία, άμεσα, με ελάχιστο κόστος του δημοτικού προϋπολογισμού και με χορηγίες συλλόγων, φορέων και ιδιωτών, να υλοποιήσει και να επιτύχει τον ευγενή στόχο. Να καταστήσει τη Βέροια Δήμο χωρίς παιδικό υποσιτισμό, Δήμο ανθρωπιάς, ευθύνης και αλληλεγγύης.