Το 50% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου της χώρας τους από την ΕΕ ενώ ολοένα και λιγότεροι θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο «ευρωπαϊκή χώρα», σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε χθες (2 Δεκεμβρίου).

Η έκθεση που εκπονήθηκε από την Opinium Research, βασίστηκε σε δημοσκόπηση που πραγματοποιήθηκε σε Γερμανία, Γαλλία, Πολωνία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Το 86% των Γερμανών θεωρούν τη χώρα τους «ευρωπαϊκή», ενώ μόλις το 40% των Βρετανών έχουν την ίδια άποψη για το Ηνωμένο Βασίλειο.

50% των Βρετανών θα ψήφιζε υπέρ της εξόδου από την ΕΕ εάν διεξαγόταν σήμερα δημοψήφισμα, και 36% υπέρ της παραμονής.

Ακόμη, 41% των Βρετανών θεωρεί πως η εθνική οικονομία θα ήταν καλύτερα εκτός της ΕΕ και χειρότερα σε ποσοστό 22%. Επίσης, 29% των Βρετανών θεωρεί πως μια δυνητική έξοδος από την ΕΕ θα βελτιώσει το προσωπικό βιοτικό επίπεδο ενώ μόνο το 15% πιστεύει ότι η έξοδος θα έχει αρνητικό αντίκτυπο.

Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα έδειξαν σαφείς διαφορές στις απόψεις μεταξύ των Συντηρητικών και των υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος, καθώς και μεταξύ της επιχειρηματικής κοινότητας και των καταναλωτών.

Οι υποστηρικτές του Εργατικού Κόμματος είναι υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ (48% συγκριτικά με το 36%), ενώ οι Συντηρητικοί είναι υπέρ της εξόδου σε ποσοστό 58% συγκριτικά με το 33%.

Οι βρετανικές επιχειρήσεις είναι πιο θετικές αναφορικά με τα οφέλη της συμμετοχής στην ΕΕ (47%) από ό, τι οι καταναλωτές (26%), ενώ η πλειοψηφία (37) θεωρεί πως μια αποχώρηση από την ΕΕ θα έκανε περισσότερο κακό στις βρετανικές επιχειρήσεις από ό, τι καλό (32%).

Επιπλέον, οι Βρετανοί θεωρούν τη χώρα τους ευρωπαϊκή σε ποσοστό 40%, οι Γάλλοι 59%, οι Γερμανοί 86% και οι Πολωνοί 70%.

Πιο κοντά οι Αμερικανοί

Στο ερώτημα ποια χώρα νιώθουν πιο κοντά τους, οι Βρετανοί θεωρούν τις Ηνωμένες Πολιτείες (33%), την Αυστραλία (31%), τον Καναδά (23%), τη Νέα Ζηλανδία (23%) και την Ιρλανδία (23%).

Η πιο δημοφιλής μη αγγλόφωνη χώρα για τους Βρετανούς είναι η Γερμανία (14%) και η Γαλλία (11%).

Τέλος, 17% των Γερμανών και 19% των Γάλλων θεωρούν πως μια βρετανική έξοδος θα είχε θετικό αντίκτυπο στη χώρα τους.

Πηγή: euractiv.gr