Παρά την απουσία του λαβωμένου Σπανούλη, οι διεθνείς παρέδωσαν μαθήματα ομαδικότητας και συνέτριψαν την Τουρκία στο τρίτο παιχνίδι της εθνικής στο Ευρωμπάσκετ, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παρουσία τους στη β’ φάση. Νίκος Ζήσης και Γιάννης Μπουρούσης τα πρώτα βιολιά.

ellada_turkey_070913Παρά τα υψηλά ποσοστά ευστοχίας στην επίθεση, η εθνική δεν οικοδόμησε εξ αρχής διαφορές που θα της επιτρέψουν να νιώσει ασφάλεια για τη συνέχεια. Τα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ αποτέλεσαν τροχοπέδη και γκρέμιζε ό,τι καλό έχτιζε η άμυνα και η Τουρκία κρατούσε επαφή (13-12, 18-16). Οι παίκτες του Τάνιεβιτς υπερείχαν σε ύψος και με τον Ιλιασόβα να σκοράρει απέναντι σε κοντύτερους αντιπάλους η κατάσταση ήταν ρευστή (25-24).

Τουλάχιστον μέχρι να επανέλθει στο παρκέ ο Μπουρούσης που “χόρευε” τα τουρκικά θηρία μέσα κι έξω από τη ρακέτα. Σε συνδυασμό μάλιστα με τα τρίποντα των Μπράμου – Παπανικολάου, η εθνική έφτασε ως το 38-30, το οποίο ήταν 45-37 στο 23′ με τον Καρδιτσιώτη σέντερ να φτάνει τους 17 πόντους!

Η αντίδραση των Τούρκων ήταν σπασμωδική, σχεδόν αναιμική. Χωρίς νεύρο οι παίκτες του Τάνιεβιτς αποτέλεσαν εύκολη λεία στους… σεληνιασμένους Έλληνες που είχαν τον Ζήση να κόβει και τον Μπουρούση να ράβει. Μέχρι τους 13 πόντους έφτασε το προβάδισμα της εθνικής (59-46) που είχε τον απόλυτο έλεγχο και δεν άφηνε τους γείτονες να σηκώσουν κεφάλι (64-49, 30′). Ούτε η πίεση στον “άσο” προκάλεσε ασφυξία στην εθνική. Με καθαρό μυαλό και ορθή διαχείριση ήρθε το 68-51 στο 33′, το οποίο φυσικά και ήταν μη αναστρέψιμο.

Οι Τούρκοι δεν διέθεταν τις δυνάμεις, ψυχικές και σωματικές, να κοντράρουν την ελληνική ορμή που τους πήρε παραμάζωμα. Σφραγίδα νίκης το τρίποντο του Σλούκα για το 75-58. Ο Τάνιεβιτς και οι παίκτες του είχαν πια καταρρεύσει, πετώντας λευκή πετσέτα σ’ ένα ματς που πνίγηκαν από την ελληνική πληρότητα σε όλες τις θέσεις.

Αστέρι

Ο Νίκος Ζήσης υπήρξε πάντα στην καριέρα του ένας αφανής ήρωας. Το πόσο χρήσιμος είναι για κάθε ομάδα που τον έχει στη σύνθεσή της αποδείχθηκε σ’ ένα παιχνίδι που έλειπε ο Βασίλης Σπανούλης. Επωμίστηκε το βάρος της οργάνωσης, επέβαλε ηρεμία και αποτέλεσε ηγετική φυσιογνωμία στις δυο πλευρές του παρκέ.

Απογοήτευση

Ο Χέντο Τούρκουγλου είναι και με τη… βούλα πια ένας παλαίμαχος του μπάσκετ. Χωρίς προπόνηση, με παραπανίσια κιλά και βαριά πόδια, είναι σκιά του παίκτη που πρωταγωνιστούσε στο ΝΒΑ.

Σχόλιο

Οι Τούρκοι το ήθελαν πολύ, οι Έλληνες πολύ περισσότερο. Χωρίς τον ηγέτη τους πιστοποίησαν γιατί είναι από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης. Δεν αποσυντονίστηκαν από την απουσία του Σπανούλη, έπαιξαν ένας για όλους και όλοι για έναν και έστειλαν τους γείτονες στο σπίτι τους. Η εμφάνιση ήταν πειστική, η ομάδα προκρίθηκε ήδη στη β’ φάση και πλέον η πρωτιά είναι ο επόμενος στόχος. Πρόβλεψη; Δύσκολα θα χαθεί πλέον…

Τα δεκάλεπτα: 16-21, 35-41, 49-64, 61-84

Τουρκία (Τάνιεβιτς): Μπαλμπάι, Πρέλτζιτς, Γκιουλέρ, Μπατούκ, Ιλιασόβα, Ερντέν, Τσετίν, Σαβάς, Γκονλούμ, Αρσλάν, Ασίκ, Τούρκογλου.

Ελλάδα (Τρινκιέρι): Σλούκας, Μπουρούσης, Ζήσης, Περπέρογλου, Φώτσης, Παπανικολάου, Καββαδάς, Μαυροκεφαλίδης, Καϊμακόγλου, Μπράμος, Πρίντεζης.

Διαιτητές: Ρόμπερτ Λοτερμόζερ (Γερμανία), Αντεμίρ Ζουράποβιτς (Βοσνία), Ρενό Γκέλερ (Βέλγιο).

Η Βαθμολογία του Δ΄ομίλου

Ελλάδα 6
Ιταλία 6
Φινλανδία 5
Σουηδία 4
Ρωσία 3
Τουρκία 3