Ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, σχεδιάζει να παραιτηθεί στο τέλος του Φεβρουαρίου, όπως επιβεβαιώθηκε επίσημα από το Βατικανό.

papas Venediktos ISTΔείτε ΕΔΩ την ανακοίνωση του πάπα στην ιστοσελίδα του Ραδιοφώνου του Βατικανού

Ο Πάπας αποφάσισε να παραιτηθεί οικειοθελώς, λόγω προχωρημένης ηλικίας, καθώς δεν έχει πλέον τη δύναμη να φέρει σε πέρας τις υποχρεώσεις που συνοδεύουν τον παπικό θώκο. Σημειώνεται πως ο εκκλησιαστικός νόμος επιτρέπει την παραίτηση του εκάστοτε πάπα, εφόσον ο ίδιος ο ποντίφικας το επιθυμεί.

Ο 85χρονος Ποντίφικας ανέλαβε τα ηνία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τον Απρίλιο του 2005, έπειτα από το θάνατο του Ιωάννη Παύλου του 2ου. Υπενθυμίζεται πως το η παπική θέση αποτελεί κανονικά ισόβιο αξίωμα.

Το κονκλάβιο των Καρδιναλίων που θα επιφορτιστεί με την εκλογή του νέου πάπα αναμένεται να συνεδριάσει στα μέσα Μαρτίου.

Πρώτος διάδοχος του αποστόλου Πέτρου που παραιτήθηκε από την ηγεσία της Εκκλησίας ήταν ο Άγιος Ποντιανός, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του κατά τις διώξεις των Χριστιανών από τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, υποχρεώθηκε σε παραίτηση και αργότερα μαρτύρησε.

Ακολούθησαν ο άγιος Σελεστίνος, ο οποίος παραιτήθηκε τον Δεκέμβριο του 1294 (στο έργο Θεία Κωμωδία, ο Δάντης τον τοποθέτησε στην Κόλαση για την απόφασή του αυτή), και ο Πάπας Γρηγόριος ο 12ος.

Πηγή: www.skai.gr