Πεπεισμένος ότι θα υπάρξει συμβιβασμός και θα σχηματισθεί σταθερή κυβέρνηση στην Ιταλία εμφανίσθηκε ο Franco Frattini σε συνέντευξή του με την Euractiv.com.

P0153840030O Franco Frattini διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών στο δεύτερο και τρίτο υπουργικό συμβούλιο του Silvio Berlusconi, ενώ ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Δικαιοσύνης και της Ασφάλειας ως Επίτροπος, στην πρώτη Επιτροπή υπό τον Barrosο. Η επιστροφή του στην Ιταλία του επιφύλαξε ακόμα μία υπουργική θέση στο τέταρτο υπουργικό συμβούλιο του Berlusconi. Σήμερα απολαμβάνει ευρείας αποδοχής στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας, είναι Πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ενώ οι φήμες στις Βρυξέλλες, τον θέλουν στη θέσου του επόμενου Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ…..

Στην συνέντευξη του ο Frattini εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «σύντομα η Ιταλία θα έχει μια σταθερή κυβέρνηση καθώς όλα τα κόμματα διαβουλεύονται προκειμένου να διερευνήσουν πρακτικούς τρόπους σχετικά με τις δυνατότητες που υπάρχουν» για το σκοπό αυτό.

«Κατά τη γνώμη μου μία απ αυτές τις δυνατότητες είναι η συγκρότηση ενός μεγάλου συνασπισμού που θα φέρει κοντά του κόμμα του κύριου Bersani,το οποίο κέρδισε στην Κάτω Βουλή με μια μικρή πλειοψηφία και το κόμμα του κύριου Berlusconi που κέρδισε την Άνω Βουλή επίσης με μια μικρή πλειοψηφία», εξηγεί ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Berlusconi.

Παρ όλο που σε όρους ψηφοφόρων ο Bersani σημείωσε νίκη και στην Άνω Βουλή, το ιταλικό εκλογικό σύστημα αναγνώρισε περισσότερες θέσεις στον Berlusconi, αναφέρει ο Frattini και χαρακτηρίζει «ανεύθυνη» οποιαδήποτε πολιτική στάση η οποία θα είχε ως αποτέλεσμα την επανάληψη των εκλογών στη χώρα του: «Αυτό σημαίνει ότι οι δύο πολιτικοί ηγέτες θα πρέπει τώρα να εξετάσουν τον τρόπο με τον οποίο θα μπορέσει να βγεί η Ιταλία από την αβεβαιότητα. Το χειρότερο σενάριο και πολύ ανεύθυνο, είναι να πάμε πάλι σε εκλογές σε λίγους μήνες. Αυτό θα ήταν πολύ ανεύθυνο. Ελπίζω ειλικρινά τα κόμματα και οι πολιτικοί ηγέτες να μη σκέφτονται να φέρουν πάλι την Ιταλία στις κάλπες το καλοκαιρί ή το φθινόπωρο», επισήμανε.

Ο Frattini δεν διαφωνεί ότι ένας συνασπισμός Bersani-Berlusconi μπορεί να δείχνει «κάπως παράξενος», αλλά όπως λέει «η αλήθεια είναι ότι η Ιταλία έχει ….παρελθόν από παράξενους συνασπισμούς στη διάρκεια των τελευταίων δεκατεσσάρων μηνών…. Η Ιταλία είναι κοντά στον εφιάλτη, αλλά η Ιταλία διαθέτει και τους πόρους και τις δυνατότητες για να βγει απ αυτόν….».

«Έκπληξη» χαρακτήρισε ο Frattini τα ποσοστά του Beppe Grillo: «Πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν ένα καλό αποτέλεσμα για τον κύριο Grillo, αλλά κανείς δεν πίστευε ότι θα πάρει ένα τόσο υψηλό ποσοστό. Κανείς δε θα πίστευε ότι ένα στους τέσσερις ψήφισε τον Grillo σε όλη την Ιταλία, κανείς!». Δηλώνει σεβασμό στο αποτέλεσμα και εξηγεί το γεγονός αποδίδοντας τα υψηλά ποσοστά στο ότι οι Ιταλοί πολιτικοί έκαναν λάθη όλα αυτά τα χρόνια. «Πρόκειται για ψήφους εναντίον εκείνων που δεν ήθελαν να αλλάξουν τη νομοθεσία κατά της διαφθοράς, όλων εκείνων που δεν ήθελαν να παραιτηθούν των προνομίων της πολιτικής τάξης, είναι ψήφοι εναντίον των σκανδάλων διασπάθισης δημοσίου χρήματος, καθώς και εναντίον της εικόνας που έχουν τα πολιτικά κόμματα, από την κεντρο-δεξιά μέχρι την κεντρο-αριστερά. Όλα αυτά τα λάθη οδήγησαν σε αυτό το απρόβλεπτο αποτέλεσμα που πρέπει να σεβαστούμε».

«Αν προσθέσεις το 25% που ψήφισε τον Grillo στο 25% που απείχε, από την ψηφοφορία, σημαίνει ότι οι μισοί απ τους Ιταλούς διαμαρτυρήθηκαν, εξέφρασαν τη στάση τους κατά του συστήματος, κατά του καθεστώτος, κατά του πολιτικού φάσματος και της πολιτικής εικόνας που υπάρχει τώρα στην ιταλική βουλή», τόνισε μιλώντας στην Euractiv.

Για τον άλλοτε στενό συνεργάτη του Berlusconi, το αποτέλεσμα για τον πρώην Επίτροπο Mario Monti, είναι το αποτέλεσμα της λιτότητας που έχει επιβληθεί. Έτσι εξηγεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι ψήφοι υπέρ του, προήλθαν από Ιταλούς της διασποράς «. Ένας λόγος είναι η φήμη του κύριου Monti έξω από τη χώρα, όπου πήρε κατά μέσο όρο 20%, ένα αρκετά υψηλό ποσοστό. Άλλος λόγος είναι ότι ο πρόεδρος Monti θεωρείται υπεύθυνος για την αύξηση της φορολογίας και τα μέτρα λιτότητας» τόνισε.

Η θητεία του Προέδρου Napolitano λήγει στα τέλη Απριλίου και ο Franco Frattini δήλωσε την απόλυτη στήριξη στην επιλογές του, αφού εκείνος είναι που θα διερευνήσει τις δυνατότητες εκλογής του νέου Πρωθυπουργού.

Η συνέντευξη δόθηκε στον αρχισυντάκτη της EurActiv.com,στις Βρυξέλλες, Georgi Gotev.

Πηγή: euractiv.gr