Ο Βρετανός πρωθυπουργός David Cameron επεσήμανε χθες (6 Ιανουαρίου) ότι θα «εξετάσει τις προτάσεις» να καταστεί πιο δύσκολο στους υπηκόους των χωρών της ΕΕ να εγκατασταθούν στη Βρετανία και να διεκδικήσουν παροχές κοινωνικής ασφάλισης.
Σε τηλεοπτική του εμφάνιση στο BBC, ο Cameron ρωτήθηκε εάν η ελεύθερη κίνηση των ατόμων εντός της ΕΕ θα μπορούσε να περιοριστεί προκειμένου να δοθεί στη Βρετανία περισσότερος έλεγχος στα σύνορά της ως μέρος της «επαναδιαπραγματεύσιμης σχέσης».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στους νέους κανόνες του Schengen που επιτρέπουν στις χώρες να επανεισάγουν διασυνοριακούς ελέγχους, σε περίπτωση που ένα κράτος αποτυγχάνει επανειλημμένα να σταματήσει την εισροή παράνομων μεταναστών στην ΕΕ. Το εν λόγω μέτρο επικρίθηκε έντονα από την Ευρωβουλή.
Ο David Cameron συνέχισε: «Εάν πρέπει να εξετάσουμε τα επιχειρήματα που λένε ότι πρέπει να καταστήσουμε πιο δύσ κολο την εγκατάσταση και διεκδίκηση κοινωνικών οφελών σε άλλους υπηκόους της ΕΕ στην Βρετανία: Ναι, ειλικρινά, θα πρέπει να το κάνουμε. Επομένως υπάρχουν πεδία μέχρι και στην ελεύθερη κυκλοφορία των ατόμων, όπου ίσως θέλουμε να κάνουμε αλλαγές».
Ο βρετανικός Τύπος συνέδεσε τα σχόλια του Cameron και με τη μεταρρύθμιση της ελεύθερης κυκλοφορίας με την άρση των εργασιακών περιορισμών σε Βούλγαρους και Ρουμάνους υπηκόους από την 31η Δεκεμβρίου του 2013.
Ωστόσο στο στόχαστρο ίσως δεν βρίσκονται μόνο Βούλγαροι και Ρουμάνοι. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι μετανάστες από «παλαιά» κράτη μέλη όπως την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ίσως στρέφουν το βλέμμα τους προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όταν Βουλγαρία και Ρουμανία εντάχθηκαν στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2007, συμφωνήθηκε μια περίοδος εργασιακών περιορισμών για το πολύ 7 χρόνια. Οι περισσότερες χώρες έχουν άρει τους περιορισμούς, ωστόσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα από τα κράτη που ακόμη ζητούν άδειες εργασίας σε Βούλγαρους και Ρουμάνους υπηκόους. Οι άλλες χώρες είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Μάλτα, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία.
Ο Cameron επεσήμανε ότι η βρετανική κυβέρνηση πραγματοποιεί μια «διαδικασία αξιολόγησης» της ανάγκης για μεταρρύθμιση, ζητώντας μια «επανεξέταση της ισορροπίας αρμοδιοτήτων» μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι σχεδιάζει να κερδίσει τις επόμενες εκλογές και να παραμείνει πρωθυπουργός μέχρι το 2020. Είπε επίσης ότι είναι «απόλυτα αποδεκτό» για τη Βρετανία να έχει απαιτήσεις, ως αντάλλαγμα για το ότι οι άλλες χώρες διαπραγματεύονται μια στενότερη ένωση.
Ερωτηθείς εάν η Βρετανία θα πρέπει να εγκαταλείψει την Ευρώπη, είπε: «Δε νομίζω ότι θα ήταν σωστό για τη Βρετανία. Η πολιτική μου, η προσέγγισή μου είναι απόλυτα αποφασιστική, και απλά σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον. Τι είναι σωστό για τη Βρετανία; Τι είναι σωστό για τους εργαζομένους; Τι είναι σωστό για τις βρετανικές επιχειρήσεις; Τι είναι σωστό για το μέλλον της χώρας μας;».
Το «50% του εμπορίου μας είναι εντός της ΕΕ. Αυτή τη στιγμή, επειδή είμαστε σε αυτή την ενιαία αγορά, έχουμε μια θέση στο τραπέζι της ενιαίας αγοράς, βοηθάμε να γραφτούν αυτοί οι κανόνες. Εάν ήμασταν εκτός της ΕΕ συνολικά, θα συνεχίσουμε να εμπορευόμαστε με αυτές τις χώρες αλλά δεν θα έχουμε λόγο», τόνισε.
Πηγή: euractiv.gr