Eνημερωτική συνάντηση στην Δημοτική Ενότητα Μακεδονίδος πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Νοεμβρίου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην Δήμου Μακεδονίδος στα Ριζώματα, με πρωτοβουλία της Δημάρχου Βέροιας κ. Χαρούλας Ουσουλτζόγλου Γεωργιάδη.  
 
Τη Δήμαρχο πλαισίωναν όλοι οι αντιδήμαρχοι του Δήμου Βέροιας, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΒ Δημήτριος Δάσκαλος και ο Πρόεδρος του ΚΑΠΑ Παύλος Παυλίδης, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντώνης Καγκελίδης, Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Β’βάθμιας Εκπαίδευσης και ο εκλεγμένος στα Ριζώματα Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Κουτσαντάς Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και συμμετείχαν οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Ριζωμάτων Γιώργος Οικονόμου, Σφηκιάς Γιάννης Χειμώνας και Δασκίου Σωκράτης Μισοκέφαλος.

Η Δήμαρχος αρχικά αναφέρθηκε σε προβλήματα που σχετίζονται με την λειτουργία του Καλλικράτη σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση και τα μέτρα λιτότητας που πλήττουν τους Δήμους της χώρας και εν συνεχεία αναφέρθηκε σε έργα που εκτελούνται ή προγραμματίζονται και αφορούν την περιοχή της Μακεδονίδος.

ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΠΛΗΤΤΟΝΤΑΙ ΑΠ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Αναφερόμενη στα προβλήματα που προκάλεσε η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» εν μέσω οικονομικής κρίσης, τόνισε μεταξύ άλλων:
 

“Πριν δυο χρόνια περίπου, εκλεχτήκαμε να συνεχίσουμε για δεύτερη 4ετια στη διοίκηση του Δήμου Βέροιας, ο οποίος λάμβανε λόγω του Καλλικράτη μεγάλες διαστάσεις, τόσο γεωγραφικά όσο και πληθυσμιακά με την ενοποίηση των Δήμων Βέροιας, Δοβρά, Μακεδονίδος, Βεργίνας και Απ. Παύλου.

Τότε είχαμε μιλήσει για τον Καλλικράτη με αισιοδοξία, γιατί οι προοπτικές που προδιαγράφονταν για την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από έναν ισχυρό μεγάλο Δήμο με επαρκή χρηματοδότηση ήταν πραγματικά μεγάλες.

Δυστυχώς η αισιοδοξία όλων μας διαψεύστηκε δραματικά εξ αιτίας των καταιγιστικών και δραματικών εξελίξεων στην οικονομία της χώρας. Αυτό που ίσως γνωρίζουν οι πολίτες, δικαιολογημένα βέβαια εξ αιτίας της σκοτούρας τους να αντιμετωπίσουν τα προσωπικά τους προβλήματα σε αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, είναι ότι κατά τον ίδιο τρόπο που τα νοικοκυριά αντιμετωπίζουν το φάσμα της αδυναμίας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, έτσι κι ο Δήμος σαν ένα μεγάλο νοικοκυριό με αυξημένες υποχρεώσεις πλήττεται βάναυσα από την Κρίση και τα μέτρα περικοπής των δαπανών και αδυνατεί σε ένα μεγάλο βαθμό να υλοποιήσει έργα και δομές που ενώ έχει καλά σχεδιασμένα δεν διαθέτει πλέον τους πόρους”.

Στη συνέχεια μίλησε για τις βαριές επιπτώσεις των μέτρων λιτότητας σε βάρος των Δήμων, η Δήμαρχος της Βέροιας ανέφερε:

«Ο Καλλικράτης λοιπόν, αν και έγινε πράξη με την ενοποίηση των Δήμων, δεν εφαρμόστηκε ποτέ κατά τον αρχικό του σχεδιασμό, γιατί οι στοχεύσεις που είχε ως πρόγραμμα για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και του πιο απομακρυσμένου οικισμού, κόλλησαν στο τέλμα της οικονομικής κρίσης.

Οι Δήμοι έχουν χάσει πάνω απ το 60% των εσόδων που είχαν από τους ΚΑΠ… και σήμερα που μιλάμε υπάρχουν πολλοί που οριακά καταφέρνουν να ανταποκριθούν στις μισθοδοτικές τους υποχρεώσεις, χωρίς καν να μπορούν να διαθέσουν ένα ευρώ για έργα.»

ΔΟΥΛΕΥΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ

Η κρίση μπορεί να αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στη λειτουργία του Δήμου, ωστόσο η προσπάθεια για την αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου οικονομικού πόρου είναι διαρκής, τόνισε η Δήμαρχος, που εξήγησε τι ακριβώς συμβαίνει με τα προγράμματα χρηματοδότησης έργων του ΕΣΠΑ:

«Μέσα σε αυτό το τοπίο, σήμερα ο διευρυμένος Δήμος Βέροιας παλεύει και πετυχαίνει πολλά περισσότερα απ όσα αναλογούν στο ταμείο του.

Μια πλειάδα έργων, για τα οποία έγινε σωστός προγραμματισμός, τρέχουν ήδη σε διάφορα σημεία του Δήμου με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ και άλλα τομεακά προγράμματα χρηματοδότησης, ενώ και πολλά ακόμα ετοιμάζονται με μελέτες για να υποβληθούν σε ανοιχτά προγράμματα χρηματοδότησης.

Θα μου πείτε: Απ’ τι μια μας λες ότι δεν υπάρχουν χρήματα και υπάρχουν προβλήματα στη λειτουργία του Δήμου, κι απ την άλλη ότι πάμε καλά και βρίσκουμε χρήματα για έργα.

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν για να μην υπάρχουν παρανοήσεις.

Ο Δήμος μας, όπως και όλοι οι Δήμοι της χώρας, έχει υποστεί μείωση στους πόρους που όφειλε το κράτος να δίνει για να μπορεί να λειτουργεί. Απ την άλλη υπάρχουν τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα για έργα, το ΕΣΠΑ για παράδειγμα, το οποίο να και είναι κουτσουρεμένο, εμείς φροντίζουμε να μην αφήνουμε ευκαιρία για τη χρηματοδότηση έργων.

Το ΕΣΠΑ όμως, για παράδειγμα, δε δίνει λεφτά για να κάνουμε καθαριότητα.

Δε δίνει λεφτά για να αντιμετωπίζουμε καθημερινές ανάγκες του Δήμου, όπως είναι οι μικροβλάβες σε δίκτυα, έργα μικρά για βελτίωση οδικού δικτύου, για βελτίωση εσωτερικής οδοποιίας, για πρόσληψη εργατών που χρειαζόμαστε για να κάνουμε διάφορες τεχνικής φύσης παρεμβάσεις βελτιώσεις στα χωριά.

Πριν την Κρίση ο Δήμος μπορούσε να απασχολήσει εκατοντάδες εργάτες με συμβάσεις, για να προλαβαίνει τις ανάγκες της καθημερινότητας των πολιτών. Με την Κρίση, η δυνατότητα αυτή αφαιρέθηκε. Φτάσαμε στο σημείο οριακά να μπορούμε να βγάζουμε πρόγραμμα για τα απορριμματοφόρα, δεν έχουμε εργάτες να φροντίσουν τους χώρους πρασίνου, δεν περισσεύει ένας τεχνίτης να μπορούμε με ένεση να τον στείλουμε αμέσως να διορθώσει κάπου μια βλάβη.

Δεν έχουμε πλέον καν την ευχέρεια να αγοράζουμε υλικά που χρειάζονται τα συνεργεία μας για διάφορες παρεμβάσεις.

Η κάνουλα έκλεισε και δυστυχώς έκλεισε χωρίς να έχει προηγηθεί ένας σχεδιασμός ώστε να μην εγκαταλειφτούν οι Δήμοι και κατ επέκταση οι δημότες στην μοίρα τους, δίχως εφόδια μέσα σε αυτή τη θύελλα της Κρίσης».

ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΒΑΛΟΥΝ ΘΕΤΙΚΑ

Υπάρχουν παράπονα από Δημότες. Πάντα υπήρχαν και πάντα θα υπάρχουν. Δεν κάνουμε τίποτα άλλο απ το να προσπαθούμε καθημερινά να λύνουμε προβλήματα.

Αλλά πιστέψτε με, σε αυτό το δραματικά διαμορφωμένο τοπίο της κρίσης, με τους Δήμους στην ουσία να έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους, δυστυχώς τα περιθώρια διαχείρισης με ταχύτητα και επιτυχία όλων των προβλημάτων, είναι πολυτέλεια που δεν την έχουμε».

Στο σημείο αυτό η κ. Ουσουλτζόγλου αναφέρθηκε στο παράδειγμα της συμμετοχής των απλών πολιτών στην καθαριότητα, που κοστίζει ακριβά στο Δήμο. Η Δήμαρχος της Βέροιας τόνισε ότι, ειδικά οι κάτοικοι μικρών κοινοτήτων, όπου ευτυχώς ακόμα η σχέσεις δεν είναι απρόσωπες, μπορούν να μην ρυπαίνουν τα χωριά τους όπως συμβαίνει στα πάρκα, στους δρόμους και τις πλατείες μιας αστικής περιοχής από πολίτες που αδιαφορούν.

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Α. Έργα που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης χρηματοδότησης.

Μελέτες που έχουν υποβληθεί σε προγράμματα χρηματοδότησης:
 

-«Ανέγερση κτηρίου για την στέγαση Πυροσβεστικού Σταθμού Ριζωμάτων, προϋπολογισμού 890.000 ευρώ, υποβλήθηκε τον Ιούλιο στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων της ΕΕΤΑΑ και αναμένεται η έγκριση του.

-Κατασκευή κτηρίου πολλαπλών χρήσεων (πολιτιστικό κέντρο) στα Ριζώματα προϋπολογισμού 2.625.538,95 ευρώ, υποβλήθηκε τον Ιούλιο στην πρόσκληση υποβολής προτάσεων της ΕΕΤΑΑ και αναμένεται η έγκριση του

-Κατασκευή αρδευτικών υποδομών οικισμού Χαράδρας. Είχε υποβληθεί στο ΟΠΑΑΧ και κατόπιν πρόσφατων συνομιλιών με το Υπουργείο αναμένεται η ένταξη του της χρηματοδότησης του.

-Λειτουργία πολυδύναμου ιατρείου στα Ριζώματα (Κατόπιν πολύμηνων προσπαθειών επετεύχθητε συμφωνία με το Νοσοκομείο Βέροιας και την 3η ΥΠΕ για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ από το Νοσοκομείο Βέροιας, αλλά και παράλληλα και στελέχωση και λειτουργία του. Για τον λόγο αυτό στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου παραχωρήθηκε για χρονικό διάστημα 25 ετών το πρώην Δημαρχείο Ριζωμάτων στο Νοσοκομείο Βέροιας.)
 

-Αντιπλημμυρική προστασία Ριζωμάτων. Ολοκληρώθηκε πρόσφατα η Μελέτη και άμεσα θα υποβληθεί για χρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ

-Φράγμα Δασκίου: Ενταγμένο σε χρηματοδότηση (ΟΠΑΑΧ) – Προβλήματα με Δασική Υπηρεσία. Παρ’ όλες τις ενέργειες του Αντιδημάρχου Τεχνικών δεν έχουν ξεπεραστεί!

Β. Έργα με μελέτες σε εξέλιξη.

-Κατασκευή αρδευτικών υποδομών οικισμού Πολυδένδρου. Αναμένεται η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.

-Κατασκευή «δασικού χωριού» στη θέση ΚΟΛΩΝΑ με στόχο την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής (υπάρχει μελέτη αλλά ΔΕΝ υπάρχει πρόγραμμα χρηματοδότησης)
 

-Σύνταξη μελέτης αξιοποίησης της περιοχής του Αλιάκμονα με ήπιες παρεμβάσεις – περιβαλλοντικά φιλικές- που δε θα αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον (διαμόρφωση της παραποτάμιας οδού και δημιουργία χώρων αναψυχής). Συνεχίζονται οι ενέργειες για να ξεπεραστούν προβλήματα ιδιοκτησιακού χαρακτήρα.
 
-Ασφαλτόστρωση Ελαφίνα – όρια Ν. Πιερίας. Η μελέτη εί9ναι σε εξέλιξη, όπως και η διαδικασία ολοκλήρωσης αδειοδοτήσεων.

-Ασφαλτόστρωση δρόμου Αηλιάδες – Χιονοδρομικό. Η μελέτη είναι σε εξέλιξη – αντιμετωπίζουμε τεχνικής φύσης προβλήματα

-Ανάδειξη οικισμού Δασκίου. Μελέτη ολοκληρωμένη αλλά δεν υπάρχει προς το παρόν πρόγραμμα χρηματοδότησης.

Η Δήμαρχος του Δ. Βέροιας αναφέρθηκε και σε έργα που είχαν προγραμματιστεί, αλλά για τα οποία προς το παρόν δεν υπάρχουν προγράμματα χρηματοδότησης για τις μελέτες που απαιτούνται. Τέτοια είναι, η νέα οδική χάραξη των Πιεριών προς Ριζώματα, η Βελτίωση του δρόμου προς το Ν. Κοζάνης κ.α.

Εν συνεχεία τον λόγο πήραν οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων αναφερόμενοι στα προβλήματα που καθένας αντιμετωπίζει, αλλά δόθηκε και ο λόγος στους πολίτες να εκφράσουν τις απόψεις τους και να διατυπώσουν τα προβλήματα τους.

Τέλος τον λόγο πήραν οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι και οι πρόεδροι των Νομικών Προσώπων του Δήμου δίνοντας απαντήσεις στα ερωτήματα των πολιτών. Στην συνάντηση παρευρέθηκε πλήθος πολιτών της Δημοτικής Ενότητας Μακεδονίδος, οι οποίοι με τις εύστοχες παρατηρήσεις τους έδωσαν ιδιαίτερα εποικοδομητικό χαρακτήρα στην ενημερωτική συνάντηση των αρμοδίων του Δήμου Βέροιας.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα