Στην ετήσια Συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Τοπική Ενσωμάτωση και την Κοινωνική Δράση (ELISAN) που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία, την Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου, συμμετείχε η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη ως Αντιπρόεδρος του Δικτύου.
Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από την Ιταλία, τη Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία και την Ελλάδα καθώς και μέλη δυο εξειδικευμένων δικτύων που ασχολούνται με την ενδοοικογενειακή βία και την ισότητα στον εργασιακό χώρο αντίστοιχα.

Οι εκπρόσωποι κάθε χώρας κατέθεσαν τα προγράμματα κοινωνικής πολιτικής τα οποία εφαρμόζονται στις περιοχές τους και ενημέρωσαν για τα κύρια τρέχοντα κοινωνικά προβλήματα που απασχολούν τους πολίτες στις περιφέρειες τους.
Βάσει της ενημέρωσης αυτής, διαμορφώθηκαν προτάσεις τις οποίες το Δίκτυο θα προωθήσει στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στους αντίστοιχους εγχώριους κυβερνητικούς θεσμούς. 
Τα κύρια συμπεράσματα και οι βασικές αποφάσεις της συνάντησης διαμορφώθηκαν ως εξής:
1.    Η οικονομική κρίση είναι ζήτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι κάθε μεμονωμένου Κράτους – Μέλους
2.   Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να λειτουργήσει με άξονα τον άνθρωπο και όχι με αποκλειστικό γνώμονα τους αριθμούς
3.    Η ατζέντα του 2013 θα έχει ως βασικό θέμα τις οικογένειες με ανέργους γονείς και τους νεαρούς ανέργους
4. Η αναζήτηση χρηματοδότησης κοινωνικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας
5.    Η επιδίωξη ανάπτυξης πακέτων κοινωνικού τουρισμού για ανέργους νεαρής ηλικίας.
Η Δήμαρχος Βέροιας ενημέρωσε σε βάθος τους συμμετέχοντες για τα κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες του Δήμου και ήταν το μέλος που επέμεινε στην ανάπτυξη προγραμμάτων υποστήριξης των νέων ανέργων και ιδιαίτερα των νέων οικογενειών με ανέργους και τους δυο γονείς.
Επιπλέον, η κ. Ουσουλτζόγλου συμφώνησε στην ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Βέροιας και του Δήμου Ρότερνταμ (Rotterdam) της Ολλανδίας για το ζήτημα της αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.
Παράλληλα, υπήρξε συμφωνία με την Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λίβερπουλ (Liverpool) της Αγγλίας για συνεργασία στον τομέα της ενεργειακής φτώχειας, στην εφαρμογή δηλαδή προγραμμάτων υποστήριξης όσων νοικοκυριών αντιμετωπίζουν προβλήματα στην πληρωμή λογαριασμών ηλεκτρισμού και νερού καθώς επίσης και δυσκολίες στην εξασφάλιση ενέργειας για θέρμανση. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το Δήμο του Λίβερπουλ θεωρείται το αποτελεσματικότερο στην Ευρώπη.
Η Δήμαρχος σημείωσε επίσης πως σήμερα που τα προβλήματα είναι μαζικά είναι αδύνατον να επιλυθούν όλα τα ζητήματα ταυτόχρονα αλλά με επιμονή, τακτικό προγραμματισμό και μικρές πρακτικές δράσεις μπορούμε να ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να δημιουργήσουμε έναν καλύτερο κόσμο για τα παιδιά μας.
Τέλος, με το σκεπτικό ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην καρδιά της Ευρωπαϊκής οικονομικής – κοινωνικής κρίσης, πρότεινε στα μέλη του δικτύου η επόμενη ετήσια συνάντηση να πραγματοποιηθεί στη Βέροια, λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση. 
Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα