Το Σάββατο, 17 Νοε 2012, στις 10.30, στο πνευματικό Κέντρο Σκύδρας η «Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην Γεωργία, τα Τρόφιμα και το Περιβάλλον-ΕΠΕΓΕ» οργανώνει σε συνεργασία με τον Δήμο Σκύδρας ημερίδα με θέμα: «Νέες Τεχνολογίες στην Υπηρεσία της Βιώσιμης Γεωργίας».  
 
Έχουν προβλεφθεί εισηγήσεις για τις Κατευθύνσεις της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και την συμβολή τους στην βιωσιμότητα της γεωργίας, για τον Σχεδιασμό και πολιτική χρήσεων γης στην Πέλλα, για την Εναλλακτική εκπαίδευση των αγροτών στην αειφορική γεωργία, για την Γεωργία ακριβείας και την συμβολή στην βιώσιμη γεωργία, και για την Συμβολή των νέων τεχνολογιών στην ποιότητα και ασφάλεια αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Την ημερίδα θα κλείσει Στρογγυλή Τράπεζα με τους: Δρ Αναστάσιο Χανιώτη (Δ/ντή Οικονομικής Ανάλυσης της Γεωργίας & Αγροτικής Ανάπτυξης της ΕΕ), καθ. Θεοφάνη Γέμπτο (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη (Δημοσιογράφο, Τεχνικό Σύμβουλο ΠΕΝΑ), κ. Χρήστο Μπάτζιο και κ. Μιχαήλ Σαλαμπάση.

Παρά την παρά πολύ μεγάλη σημασία της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών στον αγροτικό τομέα για ανταγωνιστικότητα και ποιότητα, φαίνεται ότι για τους αγρότες η έρευνα, οι γεωργικές εφαρμογές και οι τεχνολογικές εξελίξεις αποτελούν ζητούμενο, που δεν προσεγγίζεται επαρκώς τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αγρότες ακουμπούν τις εξελίξεις της τεχνολογίας μόνο μέσω των σημείων πώλησης των προϊόντων της και μέσω των αντιπροσώπων της, που βέβαια παρουσιάζουν καλύτερα τις τεχνολογίες και τα αποτελέσματα της έρευνας που αντιπροσωπεύουν.

Ειδικότερα στα θέματα της διείσδυσης του internet στον αγροτικό χώρο φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλη υστέρηση, με το σύνολο της Ελλάδος να προσεγγίζει το 56%, και αφού οι πόλεις είναι κοντά στο 90% είναι λογικό να καταλάβουμε ότι στον αγροτικό τομέα ίσως να είναι μόνο 6%. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η αγορά εφαρμογών πληροφορικής σε κινητά τηλέφωνα ίσως να είναι το μέλλον για τους αγρότες και με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουμε τέτοιες εφαρμογές.

Η προσπάθεια της Ελληνικής Εταιρείας Πληροφορικής & Επικοινωνιών σε Γεωργία, Τρόφιμα και Περιβάλλον-ΕΠΕΓΕ να φέρει κοντά ερευνητές και επιστήμονες της πληροφορικής με τους τελικούς χρήστες-αγρότες μόνο θετικές εξελίξεις μπορεί να προετοιμάσει.

Και πάντα αιωρείται το ερώτημα: η βιώσιμη γεωργία συνεπάγεται και βιώσιμη αγροτική κοινωνία? Ή η παραγωγή αγροτικών προϊόντων προηγείται έναντι οποιουδήποτε κόστους στον ιστό και την συνοχή της αγροτικής κοινωνίας και των αγροτών?

Θα ήταν ενδιαφέρον στις 9/2/2013, στην Zootechnia, στις 12.00, να περιηγηθούμε στο περίπτερο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ για να δούμε πόσες από τις Πετυχημένες Πρακτικές των Νέων Αγροτών, που θα παρουσιάζονται εκεί, αξιοποιούν σύγχρονές νέες τεχνολογίες,ξεκινώντας την ενημέρωση από την ημερίδα της ΕΠΕΓΕ στο Πνευματικό Κέντρο Σκύδρας (Πέλλα), στις 10.30, στις 17 Νοε 2012.

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα