ΔΤ από το Βουλευτή Ημαθίας της ΝΔ Λάζαρο Τσαβδαρίδη Μία ακόμη πτυχή της μεγάλης μεταρρύθμισης που υλοποιεί η Κυβέρνηση της ΝΔ στον χώρο της δικαιοσύνης, με την οποία ενοποιείται ο πρώτος βαθμός δικαιοδοσίας και αναδιαρθρώνονται χωροταξικά τα δικαστήρια πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης, χαρακτήρισε το σχέδιο Νόμου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη ο Βουλευτής Ημαθίας ΝΔ κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσαβδαρίδης επισήμανε ότι με τη θεσμική αυτή τομή θεμελιώνεται ένα πιο δίκαιο, διαφανές και αποδοτικό δικαιικό σύστημα, καθώς η μέχρι σήμερα πραγματικότητα αδικεί τις ικανότητες της μέγιστης πλειοψηφίας των λειτουργών της ελληνικής δικαιοσύνης.

Γιατί η πραγματικότητα δείχνει ότι η Ελλάδα, με βάση τα δεδομένα των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έχει δυσανάλογο αριθμό δικαστηρίων και με ανισομερώς κατανεμημένη ύλη, βάσει του πληθυσμού της χώρας, κάτι που από μόνο του αποτελεί πηγή παθογενειών αλλά και γιατί η πραγματικότητα δείχνει ότι η καθυστέρηση που παρατηρείται εντοπίζεται κυρίως στον πιο αργό ρυθμό έκδοσης αποφάσεων στα Ειρηνοδικεία σε σύγκριση με τα Πρωτοδικεία, παρά το ότι ο όγκος εργασίας τους και η φύση των υποθέσεων που δικάζουν, δεν το δικαιολογούν.

Όπως τόνισε ο Βουλευτής Ημαθίας, ο νέος δικαστικός χάρτης αξιοποιεί ορθολογικότερα το έμψυχο δυναμικό που υπηρετεί στους δικαστικούς σχηματισμούς με βάση τον αριθμό των υποθέσεων και την πληθυσμιακή τους αντιστοιχία.

Πλέον, εισέρχονται στο βαθμό του Πρωτοδίκη σε μία παράλληλη επετηρίδα και μπαίνουν στη μάχη της γρήγορης απονομής της δικαιοσύνης μετά από συστηματική εκπαίδευσή τους, 1.000 Ειρηνοδίκες, που θα μπορούν να δικάζουν ταυτόχρονα ποινικές και πολιτικές υποθέσεις, αυξάνοντας την εκτιμώμενη συνδυασμένη απόδοση των Πρωτοβάθμιων Δικαστών έως και 17% και το εκτιμώμενο ποσοστό εκκαθάρισης των υποθέσεων στα νέα Πρωτοδικεία, μέχρι και 24%,προκειμένου να μπει φραγμός στην καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης.

Γιατί – όπως υπογράμμισε – μέχρι σήμερα απαιτούνται δυστυχώς παραπάνω από 1.400 ημέρες για να εκδοθεί τελεσίδικη απόφαση στα ελληνικά δικαστήρια, όταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο απαιτούνται λιγότερες από 500 ημέρες.

Ο κ. Τσαβδαρίδης ανέφερε ότι οι πολίτες μόνο να κερδίσουν έχουν από αυτή τη μεταρρύθμιση, όπως να κερδίσουν έχουν το κράτος δικαίου αλλά και η οικονομική δραστηριότητα της χώρας.

Γιατί η αποδοτική διαχείριση των δικαστικών υποθέσεων σε λογικά χρονικά πλαίσια είναι θεμελιώδεις προϋποθέσεις για τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης και της οικονομικής σταθερότητας, στη νέα Ελλάδα που οραματίζεται και δημιουργεί μαζί με τον λαό, η Κυβέρνηση της ΝΔ.

Αναλυτικά, η ομιλία του κ. Τσαβδαρίδη στο:

Πηγή