Με απόφαση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η Δήμαρχος Βέροιας Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, ορίστηκε ως Αναπληρώτρια Επικεφαλής της Εθνικής Αντιπροσωπείας στο Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο τακτικός Επικεφαλής ορίστηκε, ύστερα από συμφωνία ΚΕΔΕ-ΕΝΠΕ, από τις περιφέρειες και είναι ο κ. Περγαντάς, Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος. 

Μάλιστα, η Δήμαρχος Βέροιας ορίστηκε ως τακτικό μέλος στο Μόνιμο Καταστατικό Φόρουμ (Forum) του Κογκρέσου, όργανο το οποίο αντικατέστησε την πρώην Μόνιμη Επιτροπή και αποτελείται από τους Προέδρους των Εθνικών Αποστολών και τα μέλη του Προεδρείου.
Το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών αποτελεί το όργανο εκπροσώπησης των εθνικών τοπικών αυτοδιοικήσεων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Τα μέλη του Κογκρέσου είναι αιρετοί εκπρόσωποι της τοπικής ή περιφερειακής συνέλευσης στη χώρα τους και η θητεία τους διαρκεί τέσσερα έτη (2012-2016).
Κύριες λειτουργίες του Κογκρέσου είναι η επίβλεψη του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η παρακολούθηση της προσαρμογής των κρατών στις συστάσεις του Κογκρέσου, η επέκταση των νομικών μηχανισμών του Συμβουλίου της Ευρώπης (European Council) στον τομέα της τοπικής δημοκρατίας, η προώθηση θεμάτων σχετικών με τη λειτουργία των τοπικών αρχών καθώς και η μελέτη και ανάληψη δράσης για τρέχοντα θέματα όπως η κοινωνική συνοχή, ο διαπολιτισμικός διάλογος, ο πολιτισμός και η βιώσιμή ανάπτυξη.
Οι Εθνικές Αντιπροσωπείες στο Κογκρέσο έχουν ένα σημαντικό ρόλο στην πολιτική εργασία και συμβάλλουν ενεργά στις δραστηριότητές του. Οι επικεφαλείς και αναπληρωτές επικεφαλείς των αντιπροσωπειών είναι υπεύθυνοι για τη σύνδεση της αντιπροσωπείας με τις εθνικές κυβερνήσεις και τα εθνικά κοινοβούλια προκειμένου να εφαρμόζονται στα κράτη μέλη οι συστάσεις του Κογκρέσου και η σχετική με την τοπική αυτοδιοίκηση ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Inveria.gr – Βέροια, Νάουσα, Αλεξάνδρεια, Ημαθία: Νέα, ειδήσεις, σχόλια, σατιρισμός, ανάδειξη θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία της Βέροιας και της Ημαθίας γενικότερα