Διαπραγματευτικό “πλαίσιο” για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2014-2020 κατέθεσε χθες (19 Σεπτεμβρίου) η Κυπριακή Προεδρία, το οποίο θα συζητηθεί από τους υπουργούς ευρωπαϊκών υποθέσεων τη Δευτέρα. Σύμφωνα με σχετικό έγγραφο, ζητείται από τους υπουργούς ευρωπαϊκών υποθέσεων που θα το συζητήσουν, να περιορίσουν τις παρεμβάσεις τους σε «3 λεπτά».

Το αναθεωρημένο διαπραγματευτικό πλαίσιο από την Κύπρο, αναπτύσσει λεπτομερώς ένα παρόμοιο κείμενο που άφησε πίσω της η Δανική Προεδρία.

Στο μεταξύ, η Κύπρος διεξήγαγε διμερείς διαβουλεύσεις με τους 26 και την Κροατία, που αναμένεται να ενταχθεί στην ΕΕ την 1η Ιουλίου του 2013, συλλέγοντας τις «επιθυμίες» τους για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι υπουργοί ευρωπαϊκών υποθέσεων είχαν ήδη μια άτυπη συνάντηση στην Κύπρο με σημαντικούς εκπροσώπους της Κομισιόν και του Κοινοβουλίου, όπου συζήτησαν το «Έγγραφο των θεμάτων της Προεδρίας». Ένα από τα πιο βασικά συμπεράσματα φαίνεται να είναι- παρά τις προτάσεις της Κομισιόν- ότι ο προϋπολογισμός θα πρέπει να είναι μικρότερος.

15 χώρες κατά των περικοπών

Ανώτατος διπλωμάτης συνόψισε τις μέχρι τώρα συζητήσεις, λέγοντας ότι 15 χώρες αμφισβήτησαν το συμπέρασμα της Κύπρου ότι χρειάζονται γενικευμένες μειώσεις. Ωστόσο από την άλλη πλευρά, μια μικρότερη ομάδα, «σημαντική λόγω της σύνθεσής της», είχε διαφορετική άποψη, είπε.

Γαλλία, Ισπανία και Ιρλανδία έχουν αντιταχθεί στις περικοπές στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, ενώ τα νέα μέλη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι Ισπανία, Ιρλανδία, Βέλγιο και Λουξεμβούργο.

Μεγάλο θέμα φαίνεται να είναι επίσης οι «εκπτώσεις» που πήρε η Margaret Thatcher το 1984. Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία και Σουηδία επίσης επωφελούνται από τις εκπτώσεις στη συνδρομή τους στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση, οι εκπτώσεις θα είναι κατ’ αποκοπή ποσά, κάτι που ωφελεί λιγότερο από ό, τι πριν αυτές τις χώρες.

Ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών είναι σχεδόν απίθανο να εισαχθεί σε επίπεδο ΕΕ λόγω της ισχυρής αντίθεσης από Βρετανία και Σουηδία. Σύμφωνα με τον μηχανισμό ενισχυμένης συνεργασίας, τουλάχιστον 9 κράτη υπό την καθοδήγηση της Γαλλίας αναμένεται να ζητήσουν από την Κομισιόν να εισαγάγει την κατάλληλη νομική βάση για τη χρηματοδότηση μέρος της συνεισφοράς στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μέσω του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών, τόνισε ένας διπλωμάτης.

Πηγή: euractiv.gr