Οι ευρωπαϊκοί φορολογικοί παράδεισοι θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωποι με κυρώσεις όπως η εγγραφή τους σε «μαύρη λίστα» σύμφωνα με τα νέα μέτρα της Κομισιόν που θα ανακοινωθούν αργότερα μέσα στο χρόνο, είπε σε συνέντευξη στην EurActiv ο επίτροπος επί φορολογικών θεμάτων Algirdas Šemeta.

Η πρωτοβουλία για την πάταξη των φορολογικών παραδείσων και ο επιθετικός φορολογικός σχεδιασμός θα δημοσιευθούν στο τέλος του έτους, σε μια ευρύτερη προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή, τόνισε.

«Μαστίγιο και καρότο»

Για τους φορολογικούς παραδείσους- όπως τα νησιά offshore του Ηνωμένου Βασιλείου πχ της Μάγχης- υποστηρίζει την προσέγγιση «μαστίγιο και καρότο».

«Δεν είναι μυστικό ότι μεγάλο μέρος της φοροδιαφυγής πραγματοποιείται εντός των κρατών μελών μας, και πρέπει να απλοποιήσουν το σύστημα συλλογής φόρων προκειμένου να δώσουν κίνητρα για την πληρωμή των φόρων», υπογράμμισε.

Αναφορικά με τις υπό συζήτηση προτάσεις είπε: «Η εφαρμογή παρακρατούμενων φόρων για τις πληρωμές σε αυτές τις χώρες καθώς και η «μαύρη λίστα» με τέτοιες χώρες είναι σημαντικά εργαλεία για το «μαστίγιο». Όσον αφορά στο «καρότο», θα περιλάβουμε καλύτερους όρους πρόσβασης στις αγορές της ΕΕ».

Ο Λιθουανός τόνισε επίσης ότι Αυστρία και Λουξεμβούργο συνεχίζουν να αντιτίθενται στην μεταρρύθμιση της Οδηγίας για τις Αποταμιεύσεις που έχει ως στόχο να επιτρέψει τη συνεργασία εντοπισμού της ταυτότητας των κατόχων τραπεζικών καταθέσεων.

«Συνεχίζουμε να πιέζουμε τα κράτη μέλη να δώσουν εντολή στην Κομισιόν να διαπραγματεύεται με την Ελβετία, το Λιχτενστάιν, και τα τρία μικρά κράτη για συμφωνίες αναφορικά με την φορολόγηση των καταθέσεων και το ζήτημα της ανταλλαγής πληροφοριών», είπε.

«Δυστυχώς, δεν το έχουμε καταφέρει, επειδή το μπλοκάρουν δύο κράτη μέλη, το Λουξεμβούργο και η Αυστρία. Εργάζομαι σκληρά με την Κυπριακή Προεδρία να βελτιώσουμε την κατάσταση για τη συλλογή φόρων από τις καταθέσεις», υπογράμμισε.

Η δημοσιονομική ένωση θα έχει φορολογικό αντίκτυπο

Πρόσθεσε ότι τα προβλήματα φυγής κεφαλαίων και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα τονίζουν την ανάγκη μεγαλύτερης συνεργασίας στο ζήτημα, λέγοντας: «Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση που έχουμε στην Ελλάδα, νομίζω είναι απαράδεκτο τα δύο αυτά κράτη να συνεχίσουν να μπλοκάρουν την πρόοδο στο ζήτημα».

Είπε επίσης ότι η κρίση και οι επερχόμενες πρωτοβουλίες στην τραπεζική και δημοσιονομική ένωση θα έχει σαφείς φορολογικές επιπτώσεις για την ΕΕ.

«Η δημοσιονομική πολιτική είναι στενά συνδεδεμένη με την φορολογική πολιτική», είπε, προσθέτοντας ότι αυτό δε σημαίνει και την εισαγωγή κοινών φόρων.

Αντίθετα είπε υπάρχει ανάγκη ανταλλαγής πληροφοριών και συντονισμού των πολιτικών.

Πηγή: euractiv.gr