Η κρίση χρέους της Ευρώπης υπονομεύει τις κοινές αξίες που κάποτε την ένωσαν ενώ το ευρώ κινδυνεύει να ανοίξει ένα νέο γύρο ρήξεων στην ΕΕ, τόνισε ο ιταλός πρωθυπουργός Mario Monti.

Κάνοντας έκκληση στους 27 να ανακτήσουν τις αξίες της ανοχής, της αλληλεγγύης και του κοινού καλού πάνω στις οποίες χτίστηκε η Ευρώπη, ο Monti επεσήμανε ότι η Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος μιας κρίσης που πήγε πολύ πιο πέρα από τα οικονομικά της προβλήματα.

«Αυτή η κρίση υπονομεύει τα θεμέλια του ανθρωπισμού πάνω στα οποία η Ευρώπη γεννήθηκε και αναπτύχθηκε», είπε σε συνέδριο στη Βοσνία.

«Το ευρώ που ήταν ενοποιητικός παράγων, κινδύνευσε και ακόμη κινδυνεύει να γίνει παραδόξως πηγή νέων συγκρούσεων και ρήξεων στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

Το Σάββατο ο Monti πρότεινε σύνοδο στη Ρώμη για να συζητηθούν οι αντιθέσεις που έχουν προκύψει από την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Ο ιταλό είπε ότι η σύνοδος θα πρέπει να συζητήσει την άνοδο του αντιευρωπαϊκού λαϊκισμού, τις διαστάσεις μεταξύ Βορρά και Νότου, τις εθνικιστικές προκαταλήψεις που έχουν προκληθεί από τη δυσαρέσκεια από τα μέτρα λιτότητας της σχεδόν 3ετούς κρίσης.

«Είναι πολύ σημαντικό στην προσπάθειά μας να καταπολεμήσουμε την κρίση, να βρούμε λύσεις, να βρούμε τη μέθοδο που ενώνει τους ανθρώπους αντί να τους διαιρεί», υπογράμμισε.

Πηγή: euractiv.gr