Όταν πριν από 2,5 περίπου μήνες στην κορύφωση της κρίσης χρέους η Goldman προέβλεπε την ανάκαμψη του ευρώ, όλοι γελούσαν. Ακόμα και μετά την υποβάθμιση της Ευρωζώνης απ΄ την Moody’ s τα τεχνικά στοιχεία αλλά και άλλοι οίκοι όπως η Chevreux εκτιμούν ότι το ευρώ θα κινηθεί στο 1,275 με 1,2850 έναντι του δολαρίου άμεσα.

Για πρώτη φορά μετά από καιρό πυκνώνουν οι απόψεις για μακροχρόνιο πια ριμπάουντ του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος με μεσοπρόθεσμο στόχο το 1,32 με 1,35 και πιο μακροπρόθεσμο το 1,50. Οι κινήσεις αυτές προεξοφλούν ότι η Ευρώπη έχει λάβει τις αποφάσεις για να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της και οι κινήσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους είναι προδιαγεγραμμένες.

Αυτή περιλαμβάνει πια και την εξομάλυνση το ελληνικού προβλήματος που έδωσε μεγάλες αφορμές για επίθεση στο νόμισμα, αλλά και την βεβαιότητα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προετοιμάσει τα πυρά της -περί το 1,5 τρισ. για να αντιμετωπίσει τις πιέσεις στις περιφερειακές οικονομίες.

Το ερώτημα βέβαια είναι αν όλα αυτά γίνουν, ώστε να λειτουργήσει η άνοδος του ευρώ αντιπληθωριστικά προς την ενδεχόμενη ανάκαμψη του πληθωρισμού, πώς θα ανακάμψει η ανταγωνιστικότητα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες που θέλουν να ενισχύσουν τις εξαγωγές τους και ειδικά για τις χώρες του νότου.

Πιθανώς αυτό και να είναι το τίμημα για να αισθανθούν οι Γερμανοί ότι ο πληθωρισμός δεν θα αποτελέσει πρόβλημα, εφόσον πρόκειται να νομιμοποιήσουν το τύπωμα κατ ουσίαν χρήματος από την ΕΚΤ.

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr