Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Süddeutsche Zeitung, οι αρμόδιες αρχές της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας απέκτησαν 4 CD με «άκρως ενδιαφέρον περιεχόμενο», όπως δήλωσε υπάλληλος που εμπλέκεται στην υπόθεση. Η έρευνα με βάση τα στοιχεία των CD πρόκειται να ξεκινήσει το προσεχές διάστημα.

Τα τέσσερα CD εικάζεται ότι περιέχουν στοιχεία για Γερμανούς φοροφυγάδες που έχουν καταθέσει χρήματα σε ελβετικές τράπεζες, χωρίς να τα δηλώσουν στη γερμανική εφορία. Τα ονόματα των εμπλεκόμενων ελβετικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δεν αναμένεται να δημοσιοποιηθούν πριν από την έναρξη των σχετικών ερευνών.

Οι εφοριακοί ελεγκτές είχαν εξετάσει τους προηγούμενους μήνες αρκετά CD και συνέστησαν στην οικονομική διοίκηση της Β. Ρηνανίας- Βεστφαλίας να προχωρήσει στην αγορά τους, καταβάλλοντας, σύμφωνα με εκτιμήσεις, 9 εκ. ευρώ. Πάντως ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών του κρατιδίου Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς δεν θέλησε, όπως είπε, να αναφερθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις ή να κάνει απλές εικασίες.

Εκκρεμεί η φορολογική συμφωνία Γερμανίας-Ελβετίας

Ωστόσο προ εβδομάδων είχαν διαρρεύσει πληροφορίες ότι ένα από τα CD περιείχε τα ονόματα 1000 περίπου Γερμανών με σημαντικές καταθέσεις στην τράπεζα Coutts της Ζυρίχης, που ειδικεύεται στο private banking. Οι Γερμανοί ελεγκτές φέρονται να εντόπισαν σε ένα από τα CD Γερμανό φοροφυγά με καταθέσεις ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ στην Ελβετία.

Η διαδικασία διερεύνησης προβλέπεται να ξεκινήσει στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δεδομένων που περιέχουν τα αγορασμένα CD. Τις έρευνες θα πραγματοποιήσει η εισαγγελία της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας, προωθώντας τα στοιχεία στις εκάστοτε αρμόδιες εισαγγελίες σε τοπικό επίπεδο.

Το ζήτημα τη αγοράς CD με στοιχεία Γερμανών φοροφυγάδων είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις στη Γερμανία τον περασμένο μήνα, δεδομένης και της φορολογικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ Γερμανίας και Ελβετίας, αλλά δεν έχει επικυρωθεί ακόμη από την Άνω Βουλή.

Την αγορά τέτοιων CD με πρωτοβουλία μεμονωμένων κρατιδίων είχε επικρίνει τότε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Σύμφωνα με πληροφορίες της Süddeutsche Zeitung, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν ενημερώθηκε από το αντίστοιχο υπουργείο της Β. Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο Ντίσελντορφ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις για την αγορά των εν λόγω CD.

Süddeutsche Zeitung / Άρης Καλτιριμτζής – Υπεύθ. σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle