Την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την τρόικα προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου, για την οριστικοποίηση της ελληνικής πρότασης.

Το ραντεβού του κ. Στουρνάρα με την τρίμερη ορίσθηκε για τις 2 αύριο μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με κύκλους του Μαξίμου, ο πρωθυπουργός φέρεται να τόνισε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι προτιμά να λάβει μια απόφαση με θετικές συνέπειες δηλαδή την παραμονή της χώρας στο ευρω και τη δυνατότητα να κερδίσει διετή επιμήκυνση, παρά τη βεβαιότητα της αρνητικής έκθεσης από την τρόικα και τους τραγικούς κίνδυνους που κάτι τέτοιο συνεπάγεται. “Ως πρωθυπουργός έχω το καθήκον και την ευθύνη για την εισήγηση μου” φέρεται να είπε ο κ. Σαμαράς.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος, Βενιζέλος, σε δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει την ευθύνη των χειρισμών και σημείωσε «εμείς δε θα οδηγήσουμε εμείς τη χώρα σε εκλογές, όπως την οδήγησε ουσιαστικά από τον Νοέμβριο του 2011 η ΝΔ».

Παράλληλα, τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει τον κύκλο της.

Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι στο πακέτο των 11,5 δισ. δεν πρέπει να περιλαμβάνονται μέτρα άδικα, προδήλως οριζόντια και δημοσιονομικά ατελέσφορα και ζήτησε να συνοδεύεται με μέτρα για τη ρευστότητα.
Επίσης, ζήτησε να συμφωνηθεί η γρήγορη καταβολή των δόσεων και η τρόικα να εισηγηθεί την παράταση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής έως το τέλος του 2016. Παράλληλα τόνισε ότι πρέπει να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη τη Ελλάδα στις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης ανέφερε ότι θα υπάρξει από την πλευρά της κυβέρνησης συγκεκριμένη πρόταση αναφορικά με το πακέτο των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ.
Κοινή επιλογή των πολιτικών αρχηγών είναι να υπάρξει η ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση των κοινωνικά αδύναμων στρωμάτων, είπε, επισημαίνοντας ότι η προγραμματική σύγκλιση των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση παραμένει στο ακέραιο.

Πηγή: skai.gr