Σκληρή γραμμή ακολουθεί η τρόικα όσον αφορά τα μέτρα περικοπών που θα ζητηθούν από την κυπριακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα δε, με πληροφορίες της Καθημερινής της Κύπρου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει σοβαρά την πιθανότητα να ζητήσει εγγυήσεις από την Κομισιόν για την βοήθεια που θα παραχωρηθεί στην Κύπρο.

Ωστόσο, μπροστά στο φάσμα των αυστηρών μέτρων, τα οποία αν και αναμενόμενα εδώ και μήνες, προκαλούν αντιδράσεις, η κυπριακή κυβέρνηση φέρεται να μην επιθυμεί να δεχτεί τα μέτρα η ίδια, παραπέμποντας τα στη Βουλή. Ως γνωστόν, περιλαμβάνουν μείωση μισθών στο δημόσιο, με πρώτο «θύμα» τον 13ο μισθό, αλλά και επιπλέον μειώσεις.

Περικοπές στις συντάξεις και στις δαπάνες υγείας είναι επίσης στο τραπέζι, ενώ θα πρέπει να αναμένεται και κάποια κίνηση στην φορολόγηση του εφάπαξ, ή στη μείωσή του. Στο θέμα των συντάξεων, επίσης, δεν αποκλείεται η επιβολή κάποιου πλαφόν, αλλά και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης.

Εντωμεταξύ, όσον αφορά στις τράπεζες, εκεί οι αλλαγές που θα γίνουν αναμένεται να είναι βαθύτερες, με πολλές μειώσεις απολαβών αλλά και με μειώσεις στον αριθμό προσωπικού. Ήδη, η Λαϊκή προχωρεί σε μείωση προσωπικού, με πρόγραμμα 185 εθελούσιων πρόωρων συντάξεων. Πέρα από την κίνηση εξυγίανσης που αναμένεται σχετικά με τις επισφάλειες στην Ελλάδα, δεν πρέπει πλέον να αποκλείεται και η συγχώνευση των δύο μεγάλων τραπεζών, αν και κάτι τέτοιο ενδεχομένως να δημιουργούσε άλλα προβλήματα στην αγορά.

Πηγή: skai.gr