Συντάξεις, εφάπαξ και κοινωνικά επιδόματα φαίνεται ότι θα υποστούν το μεγαλύτερο «κούρεμα» στο πακέτο περικοπών ύψους 11,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ζητεί η τριμερής.

Δεν αποκλείεται μάλιστα, να τεθεί τελικά πλαφόν 2.000 ευρώ και όχι 2.400 ευρώ, στις συντάξεις.

Ο κατάλογος με τα μέτρα θα παραδοθεί την Τετάρτη από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, ενώ θα παρουσιαστεί και στους επικεφαλής της τρόικας.

Η νέα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που υποστηρίζουν την κυβέρνηση έχει οριστεί για την Πέμπτη.
Στόχος της κυβέρνησης, στο συνάντηση του Γιάννη Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας να παρουσιάσει ένα πλαίσιο μέτρων χωρίς να συγκεκριμένους αριθμητικούς στόχους.

Οι επικεφαλής της τρόικας αναμένεται να παραμείνουν στην Ελλάδα για περίπου 10 ημέρες προκειμένου να καταλήξουν σε ένα πλαίσιο και θα επιστρέψουν γύρω στις 20 Αυγούστου για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης τους.

Από το περιεχόμενο της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της επόμενης δόσης από τον μηχανισμό στήριξης, ύψους 31,5 δισ. ευρώ, την οποία θα λάβει η χώρα τον Σεπτέμβριο.

Της εκταμίευσης θα προηγηθεί η επικαιροποίηση του Μνημονίου 2 , το οποίο είναι συνδεδεμένο με τα μέτρα ύψους 3 δισ. που θα πρέπει να ληφθούν εντός του έτους και με την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ μέσα στην επόμενη διετία (2013 – 2014).

Οι πιθανότητες αποπληρωμής των δανείων προς τους εταίρους είναι ελάχιστες, ενώ η Ελλάδα ίσως χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους της, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν η ΕΚΤ και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, φέρονται να δηλώνουν στο μεταξύ τρεις ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters.

Πηγή: skai.gr