3 πόλεις δείχνουνν στην Αθήνα τι σημαίνει οικονομία……..η πτώχευση του ελληνικού κράτους μοιάζει να γίνεται ολοένα πραγματικότητα. Η χώρα χρειάζεται επειγόντως κ άλλο δάνειο ύψους 50 δισ. Ευρώ. Αλλά το IWF, η EU και η Γερμανία έχουν επισημάνει: δε θα υπάρξει τρίτο πακέτο βοήθειας.

Αιτία: η Αθήνα δεν μπορεί να επιτύχει την εξοικονόμηση χρημάτων. Ήδη στο πρόγραμμα αποκατάστασης υπάρχει μια διψήφια τρύπα εκατομμυρίων…

Αυτό που η κυβέρνηση στην Αθήνα δεν καταφέρνει, το καταφέρνουν άλλοι. Τρεις Έλληνες δήμαρχοι κήρυξαν τον πόλεμο ενάντια στην κρίση. Τα μέτρα που πήραν είναι τόσο απλά όσο κ αποτελεσματικά.

Tο παράδειγμα της Θεσσαλονίκης

O δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης (71) δεν είχε μέχρι πρότινος και μεγάλη σχέση με την πολιτική. Το επάγγελμά του ήταν η οινοποιϊα. Τώρα όμως με την επιχείρηση ασχολείται ο γιος του και ο Ι. Μπουτάρης έχει αφοσιωθεί πλεόν στην πολιτική με επιτυχία.

Ο Ι.Μπουτάρης συμπεριφέρεται στη Θεσσαλονίκη σαν μια επιχείρηση, που για να μπορέσει να ζήσει, πρέπει να φέρει κέρδη.

Πρώτο μέτρο: ο νέος δήμαρχος επανεξέτασε κ μίκρυνε (κατά 20%) τις συμβάσεις εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων. Έγινε ένα ξεκαθάρισμα με τις παράνομες συμβάσεις και κατήργησε την παράδοση που ήθελε να πληρώνονται οι υπερωρίες που δεν είχαν γίνει ποτέ, εισάγοντας έτσι μια μοντέρνα λογιστική. Συμπέρασμα: εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ.

Δεύτερο μέτρο: Ο Ι.Μπουτάρης θέλει μελλοντικά να προσελκύσει Τούρκους και Ισραηλινούς τουρίστες στη Θεσσαλονίκη. Λόγοι γι’αυτό υπάρχουν αρκετοί: ο Τούρκος στρατιωτικός Κεμάλ Ατατούρκ γεννήθηκε στην πόλη αυτή. Ενδιαφέρον για τους Ισραηλινούς: στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται ένα ιστορικό κέντρο της εβραϊκής ιστορίας.

Η ιδέα να έρθουν οι Τούρκοι (αιώνιοι εχθροί με τους Έλληνες) προς την Ελλάδα βρίσκει (ακόμα) λίγη ανταπόκριση, κάτι όμως που δεν ενοχλεί τον Ι.Μπουτάρη. Γι’αυτόν οι τουρίστες σημαίνουν περισσότερα λεφτά στο ταμείο της πόλης. Επιπλέον: ακόμα και τον σεξοτουρισμό θεωρεί ο δήμαρχος ως μια καλή ιδέα.(Pride Festival)

“προσπαθούμε να πούμε στους ανθρώπους ότι θέλουμε να ξεκινήσουμε κάτι καινούργιο”, λέει ο ίδιος σε συνέντευξή του.

Το παράδειγμα των Χανίων 

ο Εμμανουήλ Σκουλάκης σε μόλις ενάμιση χρόνο κατάφερε να απελευθερώσει την δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Κρήτης (55000 κάτοικοι) από τα σημαντικά χρέη και να οδηγήσει τον τόπο σε μια πορεία ανάπτυξης.

Πρώτο μέτρο: ο Σκουλάκης συμμάζεψε τη διοίκηση κ ακύρωσε ανώφελα έξοδα, εξοικονομώντας έτσι εκατομμύρια ευρώ.

Δεύτερο μέτρο: ο Σκουλάκης ζήτησε ενίσχυση από την ΕU για υποδομές, έτσι ώστε να κάνει την πόλη ανταγωνιστικότερη, ελπίζοντας σε επενδύσεις ύψους 27 εκ. ευρώ.

Το παράδειγμα της Βέροιας

65000 άνθρωποι ζούνε στην πόλη του ελληνικού Βορρά. Λεφτά δεν έχει ο δήμος, αλλά η δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου-Γεωργιάδη έχει πολύ καλές ιδέες και ενθουσιασμό.

Πρώτο μέτρο: έχτισε ένα κοινωνικό σύστημα που βασίζεται στην εθελοντική προσφορά κοινωνικής εργασίας, κινητοποίησε τους δημότες να προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους στους απόρους.

Εν τω μεταξύ, ακόμα και γιατροί δουλεύουν εθελοντικά. Επιπλέον, δωρίζεται καλλιεργήσιμη γη για την καλλιέργεια ειδών διατροφής για αυτάρκεια .

Δεύτερο μέτρο: η δήμαρχος μείωσε το μισθό τόσο της ίδιας όσο κ των υπαλλήλων της. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της, υπάρχουν ναι μεν λιγότερα χρήματα, ξοδεύονται όμως με σύνεση.

 Με πληροφορίες από Bild