«Το μήνυμα των ημερών είναι: όχι σε άλλα προγράμματα περικοπών στην ευρωζώνη», τονίζει ο κ. Μπόφινγκερ σε συνέντευξή του στην Passauer Neue Presse και σημειώνει: «Δεν θα πρέπει να αποφασιστούν επιπρόσθετα προγράμματα λιτότητας μέχρι να σημειωθούν θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης. Η μείωση των ελλειμμάτων θα διαρκέσει έτσι περισσότερο αλλά αυτό είναι διαχειρίσιμο», σημειώνει το μέλος του συμβουλίου εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης.

Η υπέρμετρη πολιτική λιτότητας, σύμφωνα με τον ίδιο, οδηγεί τις χώρες της κρίσης, όπως την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ακόμη και την Ιταλία σε ακόμη βαθύτερη ύφεση. «Όταν γίνονται υπερβολικές περικοπές τότε αποδυναμώνεται η ανάπτυξη σε βαθμό που η οικονομική κατάσταση μιας χώρας να χειροτερεύει αντί να βελτιώνεται. Εάν δεν σταματήσει αυτή η καθοδική εξέλιξη τότε η βοήθεια κρατών προς άλλα κράτη και τράπεζες δεν μπορεί να επιφέρει πολλά».

Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχεται το πράσινο φως του γερμανικού κοινοβουλίου για τη βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες καθώς, όπως λέει, αφενός θα βοηθηθούν οι τράπεζες που πλήττονται από την κρίση στην αγορά ακινήτων, αφετέρου όμως τα χρήματα αυτά καταβάλλονται στο ισπανικό κράτος και αυξάνουν το χρέος του.

Ο Γ. Χαν για τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης

Στην επόμενη έκθεση της Τρόικας παραπέμπει ο ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν σχολιάζοντας τα περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. Η έκθεση θα αποτελέσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τη βάση της συζήτησης για τις ελληνικές επιδιώξεις. Οι Έλληνες γνωρίζουν ωστόσο, όπως σημειώνει, ότι θα πρέπει προηγουμένως να εκπληρώσουν ορισμένους όρους του μεταρρυθμιστικού προγράμματος για να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των δανειστών. «Μόνον όταν παρουσιάσουν απτά αποτελέσματα, θα είναι σε θέση να μιλήσουν για αλλαγές», λέει χαρακτηριστικά.

Ο Γ. Χαν παραδέχεται ότι η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη θα είναι ένα δύσκολο έργο, ωστόσο πιστεύει ότι η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ. «Αυτός είναι ο διακηρυγμένος στόχος μας και όντως κάτι κινείται. Πάνω από όλα υπάρχει τώρα πολιτική σταθερότητα που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος».

dpa, Süddeutsche Zeitung, Κώστας Συμεωνίδης – Υπεύθυνος Σύνταξης: Στέφανος Γεωργακόπουλος

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle