Η Ελλάδα παραμένει πρώτο θέμα και σήμερα, στο διεθνούς εμβέλειας media, CNBC, όπου η Christine Lagarde επικεφαλής του IMF, ξεκινάει με την παραδοσιακή ρήση που την έχουμε δει άλλωστε και σε κινηματογραφικές ταινίες “show me the money first”.

H κ. Lagarde αφήνει τα ενδεχόμενα της επιμήκυνσης ανοιχτά, σημειώνει όμως ότι είναι νωρίς για να συζητήσει κάτι τέτοιο. Από την μια πλευρά επαινεί τη νέα κυβέρνηση για την πρόθεσή της να λάβει και να εκτελέσει μια σειρά μέτρων που θα προσαρμόσουν την οικονομία εντός του ευρώ, από την άλλη πλευρά είναι προφανές ότι, ζητά πρώτα έργα.

Το ερώτημα τώρα για την οικονομία αυτή, είναι κατά πόσον μια σειρά μέτρων, ορισμένα από τα οποία είναι ήδη προεξοφλημένα, όπως το νέο χαράτσι της ΔΕΗ, μπορούν να έχουν το προσήκον αποτέλεσμα σε μια οικονομία που βγαίνει εκτός στόχων στην πορεία ύφεσης. Που δεν έχει προϋπολογίσει δηλαδή την κλιμάκωση των μέτρων αυτών σε συνδυασμό με την επιδείνωση της ύφεση στον βαθμό που εξελίσσεται και φέτος. Επίσης είναι αμφίβολο αν στον συνολικό σχεδιασμό, έχει συνυπολογιστεί και η έλλειψη ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας που δεν θα αναπληρωθεί άμεσα καθώς και οι επανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών θα ολοκληρωθούν εντός του έτους αλλά και τα κεφάλαια από την Eυρωπαϊκή Tράπεζα Eπενδύσεων τελικά θα είναι λιγοστά σε πρώτη φάση.

Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται ιδιαίτερα επισφαλές το αποτέλεσμα των νέων μέτρων, άρα στην προκειμένη περίπτωση εκείνο που θα περίμενε η αγορά είναι, πέραν της συγκεκριμένης αποφασιστικότητας της κυβέρνησης για μέτρα όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, βοήθειες για τους πιστωτές και τους εταίρους στο πρόγραμμα, που θα έφερναν την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Το πρόβλημα εξάλλου αρχίζει και παίρνει πανευρωπαϊκές διαστάσεις καθώς οι αναλύσεις διεθνών οίκων δείχνουν ότι, για την Ιταλία, την Ισπανία και γενικά για την περιφερειακή Ευρώπη, υπάρχουν σημαντικές εκροές από τις τράπεζες, όπου στην Ισπανία έχουν πάρει απειλητικές διαστάσεις πια, έχει μεγάλη αύξηση επιτοκίων σε σχέση με τις χώρες του πυρήνα και συνολικά επιδείνωση των συνθηκών ρευστότητας και χρηματοδότησης.

Η Ιταλία είναι επίσης σήμερα στο επίκεντρο του προβλήματος καθώς υπέστη νέα υποβάθμιση από την Moody’s σε Baa2 από A3 με την προσθήκη ότι, περαιτέρω υποβάθμιση είναι πιθανή. Αποτέλεσμα να ανεβαίνει πάλι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της πάνω από 6%.

Σε μια έκθεση-έκπληξη η Bank of America εξάλλου αναφέρει ότι, η Ιταλία έχει περισσότερες πιθανότητες να εγκαταλείψει το ευρώ από ό,τι έχει η Ελλάδα. Οι αναλυτές της τράπεζας μιλούν για ηθελημένη έξοδο για περισσότερες από μια χώρες καθώς θα αποκτήσουν πλεονεκτήματα όσον αφορά την ανταγωνιστικότητά τους καθώς και τις προοπτικές ανάκαμψης.

Οι χώρες εκείνες που θα είχαν τα μεγαλύτερα οφέλη φεύγοντας από το ευρώ θα ήταν η Ιρλανδία και η Ιταλία, η Ελλάδα σαφώς λιγότερα και η Γερμανία ελάχιστα.

Παράλληλα, με την ανάκαμψη του Berlusconi στην Ιταλία, τίθεται και ένα μεγάλο ερώτημα, κατά πόσον μακροπρόθεσμα η κυβέρνηση Monti θα μπορέσει να σταθεροποιήσει την κατάσταση. Όσο και αν κάποιοι μίλησαν την περίοδο του Euro για νίκη των Νοτίων επί της Merkel στην Σύνοδο Κορυφής, επί της ουσίας τίποτε ακόμα δεν έχει ληφθεί.

Αντίθετα, είναι προφανές ότι υπάρχει ακόμα πολύς δρόμος μπροστά για τις περιφερειακές χώρες της ευρωζώνης και τις αποφάσεις που θα κληθούν να λάβουν σε σχέση με το ευρώ.

Του Παναγιώτη Μπουσμπουρέλη

Πηγή: capital.gr