Την παραίτησή του με άμεση ισχύ υπέβαλε νωρίς το πρωί ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής τράπεζας Barclays, Μπομπ Ντάιαμοντ.

Ο Αμερικανός τραπεζίτης τελούσε υπό ασφυκτική πίεση μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων Libor από κατώτερα στελέχη της Barclays. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Ντάιαμοντ αρνούταν να παραιτηθεί, ωστόσο στη γραπτή δήλωσή του το πρωί της Τρίτης αναφέρει ότι οι πιέσεις είναι πολύ μεγάλες και ότι απειλούν την τράπεζα, κάτι που δε θα μπορούσε να επιτρέψει.

Αυτή η πλήρης ανατροπή δεδομένων περιλαμβάνει και την αποκατάσταση του Μάρκους Έιτζιους στη θέση του προέδρου του Δ.Σ. της Barclays. Ο κ. Έιτζιους είχε παραιτηθεί τη Δευτέρα, λέγοντας ότι οι ευθύνες σταματούν στον πρόσωπό του.

Τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τη συμπεριφορά των τραπεζών από την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Οι Εργατικοί της αντιπολίτευσης υπέβαλαν αίτημα η έρευνα να διενεργηθεί υπό ανεξάρτητη δικαστική επιτροπή.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη ενώπιον μικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής καταθέτουν οι κ.κ. Ντάιαμοντ και Έιτζιους αντίστοιχα. Με ενδιαφέρον αναμένεται η κατάθεση του κ. Ντάιαμοντ καθώς θα ερωτηθεί για τις επαφές του με τον αναπληρωτή διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, ο οποίος φέρεται να θεωρήθηκε από ορισμένα στελέχη της Barclays πως ενθάρρυνε τις πρακτικές χειραγώγησης του Libor.

Το BBC εξάλλου αναφέρει ότι και η κυβέρνηση Γκόρντον Μπράουν είχε δώσει στις τράπεζες να καταλάβουν ότι υποστήριζε πρακτικές μείωσης του διατραπεζικού επιτοκίου, χωρίς αυτό να σημαίνει γνώση ή επιδοκιμασία των ενεργειών των στελεχών της Barclays.

Πηγή: skai.gr