Παρά τη σοβαρότητα της ευρωκρίσης υπάρχουν ελπιδοφόρες ειδήσεις. Οι επώδυνες μεταρρυθμίσεις που ζητά η ΕΕ από τις χώρες σε βαθιά κρίση έχουν αποτέλεσμα. Αν οι Βρυξέλλες εξακολουθήσουν να πιέζουν προς αυτή την κατεύθυνση, οι υπερχρεωμένες χώρες θα μπορέσουν να σταθούν σύντομα στα πόδια τους, εκτιμά έρευνα του γερμανικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών (CEP), που δημοσιεύει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ).

Η έκθεση αναφέρει το θετικό παράδειγμα της Πορτογαλίας, η οποία πέρυσι ζήτησε βοήθεια από το μηχανισμό στήριξης. Κατά την άποψη των οικονομολόγων του CEP η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας βελτιώνεται και έτσι από το 2015 η χώρα δεν θα χρειάζεται πια πιστώσεις από το εξωτερικό. Δεν αποκλείεται μάλιστα η Πορτογαλία να γίνει ακόμα και πρότυπο χώρας που ξεπέρασε την κρίση με επιτυχία.

Δυστυχώς οι προοπτικές για την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, σύμφωνα πάντα με τους γερμανούς ειδικούς.

Πρότυπο η Πορτογαλία

Οι οικονομολόγοι Λούντερ Γκέρκεν και Ματίας Κούλε του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών αξιολόγησαν την πιστοληπτική ικανότητα των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με βάση ένα δείκτη χρέους. Ο δείκτης CEP Default αποτυπώνει κατά πόσο μια χώρα είναι σε θέση να αποπληρώσει το χρέος της.
Οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου δεν πρέπει να εγκαταλείψουν τις προσπάθειές τους, τονίζουν οι οικονομολόγοι του γερμανικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών, προσθέτοντας ότι η Ισπανία και η Ιταλία θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πορτογαλίας.

«Υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι η πορτογαλική πολιτική μεταρρυθμίσεων αποδίδει», δήλωσε ο Λούντερ Γκέρκεν στην εφημερίδα της Φρανκφούρτης. Λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 28 και 29 Ιουνίου, ο Γερμανός οικονομολόγος απευθύνει έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να παραμείνουν πιστοί στο δρόμο των επώδυνων μεταρρυθμίσεων.

Η Ιταλία απειλεί την επιβίωση του μηχανισμού στήριξης

Με βάση των δείκτη αποπληρωμής χρεών η Ιταλία αξιολογείται αρνητικά κατά τρίτη συνεχή χρονιά. Στην έρευνα αναφέρεται ότι «το μέλλον της ευρωζώνης εξαρτάται από την πρόοδο των μεταρρυθμίσεων στην Ιταλία, μιας και η χώρα λόγω του οικονομικού της βάρους απειλεί τα όρια αντοχής του μηχανισμού στήριξης».

Αρνητικό ρεκόρ σημειώνει το 2011 η Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα του CEP. Λόγω της γενικότερης απροθυμίας για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, «χωρίς ένα θεσμοθετημένο σύστημα οικονομικής στήριξης ….δεν είναι δυνατή η παραμονή της χώρας εντός του ευρώ».

Για την Ισπανία ο δείκτης χρέους ήταν το 2011 οριακά θετικός, με πτωτική τάση. Η Μαδρίτη έχει προωθήσει πολυάριθμες μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα. Οι προκλήσεις όμως είναι τεράστιες. Η Ισπανία θα πρέπει να αναζητήσει ένα νέο προσανατολισμό για πολλούς τομείς της οικονομίας, από τα κατασκευαστικά έργα μέχρι το εμπόριο. Και όλα αυτά απαιτούν χρόνο.

Ο δείκτης χρέους του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών (CEP) αποτελείται από το δημοσιονομικό ισοζύγιο, τις ανάγκες δανεισμού και τις επενδύσεις στην αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.Η ιδέα πίσω από τον δείκτη είναι η εξής: Μια χώρα που εισάγει κεφάλαια από το εξωτερικό θα έπρεπε να τα διαθέτει στην αύξηση της παραγωγής και με τα έσοδα να εξυπηρετεί το χρέος της. Αν ο δείκτης CEP Default είναι αρνητικός, τότε η καθαρή εισαγωγή κεφαλαίου υπερβαίνει τις επενδύσεις στην αύξηση της παραγωγής.

Spiegel Online, dpa, AFP, Στέφανος Γεωργακόπουλος – Υπεύθυνος σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

Πηγή: skai.gr