Το ενδεχόμενο να δέχεται ομόλογα κρατών ως εγγυήσεις δανεισμού χωρίς να λαμβάνει υπόψη της τις αξιολογήσεις των οίκων αξιολόγησης εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του πρακτορείου Reuters.

«Σε περίπτωση που το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ το αποφασίσει, αυτό θα μείωνε την […] επιρροή της Standard & Poor’s, της Moody’s και της Fitch», δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος που εργάζεται στην Ευρωτράπεζα, ζητώντας να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Εάν η ΕΚΤ όντως αποφασίσει να απορρίψει τις συστάσεις των ιδιωτικών οίκων αξιολόγησης, πιθανότατα θα αντικαταστήσει τις πιστοληπτικές αξιολογήσεις τους με ένα εσωτερικό σύστημα βαθμολόγησης, το οποίο θα επαναπροσδιορίσει τα εχέγγυα που απαιτούνται από την ΕΚΤ ως αντάλλαγμα για την παροχή ρευστότητας προς τράπεζες της Γηραιάς Ηπείρου.

Οποιαδήποτε εμπορική τράπεζα ζητά πρόσβαση στο κεφαλαιακό απόθεμα της ΕΚΤ πρέπει να παράσχει ως αντάλλαγμα εγγυήσεις, συνήθως με τη μορφή κρατικών ομολόγων που κατέχει, προκειμένου να εξασφαλίσει τη βοήθεια της Φρανκφούρτης.

Τράπεζες που κατέχουν επισφαλή χρεόγραφα, δηλαδή τίτλους κρατών με χαμηλή πιστοληπτική αξιολόγηση από τους οίκους, δυσκολεύονται να χρηματοδοτηθούν από την ΕΚΤ.

Οι εμπορικές τράπεζες συχνά λειτουργούν ως αγοραστές ομολόγων των υπερχρεωμένων κρατών, αυξάνοντας τη ζήτηση των κρατικών τίτλων και επομένως διατηρώντας το κόστος δανεισμού των χωρών σε βιώσιμα επίπεδα. Συνεπώς, η εξασφάλιση της κεφαλαιακής επάρκειας και της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού κλάδου συμβάλει στη διατήρηση του αξιόχρεου των κρατών μελών της ευρωζώνης.

«Αυτό θα μπορούσε να επεκτείνει το συρρικνούμενο σύνολο εγγυήσεων που διαθέτουν οι τράπεζες στις δοκιμαζόμενες χώρες», εξήγησε η πηγή του Reuters.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης, η Ευρωτράπεζα έχει μειώσει τις απαιτήσεις της για την ποιότητα των εχεγγύων που ζητάει από τις τράπεζες, προκειμένου να βοηθήσει τον τραπεζικό τομέα. Ωστόσο, αυτή η χαλάρωση έχει προκαλέσει την αντίδραση της γερμανικής κεντρικής τράπεζας Bundesbank, η οποία ανησυχεί για την έκθεση της ΕΚΤ σε επισφαλές χρέος.

Παρά ταύτα, ακόμα κι αν η Ευρωτράπεζα λάβει την πρωτοβουλία να προχωρήσει στη δημιουργία ενός δικού της συστήματος αξιολόγησης, το αξιόχρεο του κάθε κράτους θα εξακολουθήσει να έχει μεγάλη σημασία για τις αποφάσεις εκταμίευσης δανείων.

Σύμφωνα με έναν δεύτερο αξιωματούχο της ΕΚΤ, ακόμη και σε αυτό το ενδεχόμενο η Φρανκφούρτη θα συνέχιζε να χρησιμοποιεί μία αναλογική κλίμακα χρεώσεων για την αποδοχή κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεις.

«Είναι φανερό ότι η ΕΚΤ θα συνεχίσει να [επιβάλει] μειώσεις ανάλογα με το αξιόχρεο της χώρας της οποίας τα ομόλογα δίνονται ως εγγύηση», δήλωσε χαρακτηριστικά η δεύτερη πηγή.

Πηγή: skai.gr/Reuters