Η μέρα μετά την κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση, που ανέδειξε τη ΝΔ σε πρώτη δύναμη, βρίσκει τη Γερμανία ανακουφισμένη καταρχήν, αλλά και προβληματισμένη γύρω από το πόσο γρήγορα θα σχηματιστεί βιώσιμη κυβέρνηση αποφασισμένη να συνεχίσει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων. Στη χθεσινοβραδινή τηλεφωνική επικοινωνία της με τον Αντώνη Σαμαρά η καγκελάριος κατέστησε σαφή την αναγκαιότητα εφαρμογής των υποσχόμενων, ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε υπενθύμισε σχετική δέσμευση που είχε κάνει ο νικητής των εκλογών σε Γιούρογκουπ του περασμένου Φεβρουαρίου.

Να δοθεί χρόνος

Σχολιαστές του γερμανικού τύπου θεωρούν ότι άλλος καιρός για χάσιμο δεν υπάρχει και ότι θα αποδειχθεί από την έκβαση των διερευνητικών εντολών κατά πόσο απεφεύχθη το χάος ή κατά πόσο η Ελλάδα θα βρεθεί στο ίδιο σημείο που ήταν την επομένη της 6ης Μαΐου. «Μετά τις χθεσινές εκλογές η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα και πάλι, προσεκτικά όμως» επισημαίνει στην ανάλυσή της η Süddeutsche Zeitung. «Κυρίως θα πρέπει να κρατήσει τη ψυχραιμία της και να μην τρελαθεί από τις νευρικές αγορές. Το πρώτο ατύχημα απεφεύχθη, οι Έλληνες θέλουν να μείνουν στην Ευρώπη». Ο σχολιαστής υποστηρίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε σημαντικά τη δύναμή του, αλλά δεν κέρδισε. Άλλοι αναλυτές θεωρούν ότι οι Έλληνες τιμώρησαν και πάλι τις δυνάμεις που τους έφεραν σε αυτή τη κατάσταση, αλλά με μέτρο.

Εκείνο που υπογραμμίζεται είναι ότι θα χρειαστεί να γίνουν κάποιες κινήσεις ακόμη για να σχηματιστεί μια σταθερή και βιώσιμη πλειοψηφία. Και σε αυτό θα μπορούσαν να βοηθήσουν ΕΕ και ΔΝΤ. Όχι με το να κάνουν αφαιρέσεις στο σκληρό πρόγραμμα λιτότητας, διότι κάτι τέτοιο θα κλόνιζε την εμπιστοσύνη των αγορών στην αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν την κρίση, αλλά με το να δώσουν περισσότερο χρόνο στην Αθήνα να το εφαρμόσει.

Δυσπιστία στο πρόσωπο του Σαμαρά

Σε ότι αφορά τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά, κυριαρχεί δυσπιστία ακόμη και μετά τη χθεσινοβραδινή δέσμευση από το μικρόφωνο του Ζάππειο να συνεχίσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. «Ίσως η νίκη του», γράφει ο σχολιαστής στη διαδικτυακή έκδοση του Spiegel, «αποδειχθεί πύρρειος για τους Ευρωπαίους που από την πολλή απελπισία για την ελληνική πολιτική κάστα έσπευσαν να τον ωραιοποιήσουν. Θα πρέπει να ξέρουν ότι μπορεί κανείς να τον περιγράψει κι αλλιώς, ως εθνικιστή, στρεψολαίμη και εξουσιομανή (…) Ο Αντώνης Σαμαράς και η ΝΔ νεκραναστήθηκαν γι’ αυτές τις εκλογές από την εκλογική τους πελατεία και από τις απειλές της Ευρώπης».

Ο σχολιαστής του Spiegel διαβάζοντας το εκλογικό αποτέλεσμα θεωρεί ότι ο ελληνικός λαός είναι βαθιά διαιρεμένος και διακατέχεται από ανασφάλεια για την εκτόξευση της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ, που από 4,6% στις εκλογές του 2009 εκτοξεύτηκε στο 27%. «Υπό αυτή την έννοια καλά κάνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να θέλει συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ στη κυβέρνηση συνασπισμού, ακόμη κι αν έχει ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας. Μπορεί από μακριά οι δανειστές να χαιρετίζουν ενδεχόμενο συνασπισμό ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, αλλά ενδέχεται μεγάλο τμήμα του ελληνικού λαού να το στείλει στο πυρ το εξώτερο».

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Spiegel/SZ/reuters – Υπεύθ. σύνταξης: Άρης Καλτιριμτζής

Πηγή: skai.gr/Deutsche Welle