Εικόνα γενικευμένης επιστράτευσης των πολιτικών και οικονομικών επιτελείων εντός και εκτός ευρωζώνης δίνει ο γερμανικός τύπος ενόψει την ελληνικών εκλογών της Κυριακής. Οι σχολιαστές θεωρούν ότι από το αποτέλεσμα θα κριθεί η μακροημέρευση του κοινού νομίσματος, αλλά και γενικότερα η ευρωπαϊκή στρατηγική αντιμετώπισης της κρίσης.

«Η Ε.Ε δεν είναι σύλλογος μπόουλινγκ»

Ο σχολιαστής της Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει την άποψη πως το γεγονός ότι οι Έλληνες ψηφίζουν έμμεσα την παραμονή τους στην ευρωζώνη αποτελεί βαριά ήττα για την Ε.Ε. διότι ολόκληρη η ευρωπαϊκή πολιτική με τα βαριά πακέτα στήριξης και τις άπειρες ώρες διαπραγματεύσεων στα συμβούλια κορυφής είχαν για στόχο να μην έρθει αυτή ποτέ αυτή η στιγμή. «Μια σημαντική υπόθεση ήταν ότι είναι πιο φθηνό να στηρίξει η Ε.Ε. την Ελλάδα από το να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τυχόν έξοδο. Όσο κι αν πείθει, εάν η Ελλάδα γίνει τελικά αιώνιος αποδέκτης βοήθειας η παραμονή της θα κοστίσει περισσότερο.

Σοβαρό είναι και το επιχείρημα της μετάδοσης του “ιού”.(….) Αλλά το παράδειγμα της Ισπανίας διδάσκει ότι οι αγορές αντιδρούν καταρχήν στη γενικότερη κατάσταση της ευρωζώνης.(…) Υπάρχει και το πολιτικό κόστος» συνεχίζει ο αρθρογράφος. «Στο διάλογο ενός Γερμανίας παίζει δευτερεύοντα λόγο, αλλά είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας. Πώς είναι δυνατόν η Ευρώπη να αφήσει την Ελλάδα στην τύχη της χωρίς να υποστεί η ίδια ζημιά; Σε τελική ανάλυση η Ε.Ε δεν είναι σύλλογος μπόουλινγκ από τον οποίο μπορεί να μπαίνει και να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά μια κοινότητα όπου τα μέλη της μοιράζονται την τύχη διατήρησης της ειρήνης και της ευημερίας στη γηραιά ήπειρο».

«Θάρρος για περισσότερη δημοκρατία»

Στις προγραμματικές δηλώσεις της ενόψει του συμβουλίου κορυφής των G20 στο Μεξικό η Μέρκελ αποκάλεσε ηράκλειες τις προσπάθειες αντιμετώπισης της κρίσης. Ο σχολιαστής της Rundschau της Φραγκφούρτης παραθέτει τις 4 προτεραιότητες για το μέλλον της Ευρώπης: καταρχήν η κοινότητα πρέπει να μεταβληθεί σε πραγματική τραπεζική ένωση, κατά δεύτερον χρειάζεται κοινή ανάληψη ενός τμήματος των χρεών χωρίς ευρωομόλογα, έτσι ώστε να ανακουφιστούν κάπως από τα μεγάλα επιτόκια η Ισπανία και η Ιταλία. Τρίτη προτεραιότητα η ενεργητικότερη παρέμβαση της ΕΚΤ στην αντιμετώπιση της κρίσης και τέταρτον, η νέα αρχή χρειάζεται θάρρος για περισσότερη δημοκρατία».

Πηγή: skai.gr