Ελπίζω να συμβάλω στο να υπάρξει κυβέρνηση, δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη σύντομη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο.

Όπως είπε ο κ. Παπούλιας τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα και ανέφερε το ECOFIN, τη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ και τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που έρχονται το επόμενο διάστημα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να επιστρέψει την διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης, μετά το «ναυάγιο» για την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως οι προσπάθειες του Προέδρου πρέπει να εστιαστούν στην πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ καθώς «ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά συμφωνούν στην ανάγκη και τη δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης με χρονικό ορίζοντα διετίας και στόχους την παραμονή της χώρας στο ευρώ και την υπέρβαση του μνημονίου».

Ο κ. Βενιζέλος, επανέλαβε ότι όρος και προϋπόθεση για μία τέτοια κυβέρνηση είναι η παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από τον κ. Τσίπρα.

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε ότι διακρίνει «ψήγματα αισιοδοξίας» σε αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος.

Η επόμενη κίνηση αναμένεται να είναι η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Κάρολο Παπούλια.

Στόχος να εξεταστεί κατά πόσο μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Το Σύνταγμα δεν αναφέρει εάν ο Πρόεδρος πρέπει να δει τους πολιτικούς αρχηγούς όλους μαζί ή κατά μόνας.

Σε περίπτωση νέας αποτυχίας, ο Πρόεδρος αναθέτει στον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης για τη διενέργεια να εκλογών και διαλύει τη Βουλή.

Πηγή: skai.gr