💣  Μπαίνουμε κυρία μου στην Μ. Εβδομάδα. Μια περίοδος που δεν μπορεί να αφήσει κανέναν ανεπηρέαστο… 

📌 Άλλοι, βιώνουν μία πνευματική πορεία σταυρική, συμβιώνουν το Θείο Πάθος, υφίστανται μαζί Του τα πάθη, τους εξευτελισμούς, τα βασανιστήρια, την Σταύρωση, την Ταφή και την Ανάστασή Του. 

📌Άλλοι, πάλι, βιώνουν το όλο κλίμα ως μία εποχή αναβίωσης παραδοσιακών εθίμων, εξορμήσεων, εκδρομών ή οικογενειακών συναθροίσεων, με αφορμή την χριστιανική εορτή. 

📌 Είναι και αυτοί βέβαια που κάπως… διαολίζονται αυτές τις μέρες. Αν και ισχυρίζονται ότι είναι υπέρμαχοι των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν μπορούν να… χωρέσουν στην «ανθρωπιστική» αγκαλιά τους την πλειοψηφία του κόσμου που επιλέγει να θρησκεύεται.

📌 Τους εκπροσώπους της τελευταίας κατηγορίας θα τους δείτε να επιχειρούν έναν ιδιότυπο προσηλυτισμό στις ιδέες τους, προσπαθώντας κατά βάση να αποδομήσουν ή να προσβάλλουν τα «πιστεύω» των άλλων. 

📌 Και ενώ κανείς δεν τους καταγγέλλει ότι είναι άθεοι, αυτοί με περισσό ύφος (ενίοτε και με πολλά ψυχολογικά συμπλέγματα) προσπαθούν να πουν… κάτι για να ακουστούν. 

📌 Ευτυχώς, στην Ελλάδα – παρά τους ακραίους ένθεν κακείθεν – ο κόσμος ζει την ζωή του σύμφωνα με τα θέλω και τα πιστεύω του, μακριά από ακραίους άθεους ή ακραίους πιστούς. 

💣 Στην Μ. Εβδομάδα, λοιπόν, την Ελληνική, την γνήσια και αγαπημένη για τους περισσότερους, θα τα ζήσουμε όλα! 

📌 Και τα θρησκευτικά και τα παραδοσιακά μας! Θα πάμε στις εκκλησιές για τον «Νυμφίο», την «Σταύρωση», τον «Επιτάφιο» και την «Ανάσταση», αλλά θα βάψουμε και τα αυγά μας, θα φτιάξουμε τα τσουρέκια μας, θα ετοιμάσουμε τις μαγειρίτσες μας και θα ψήσουμε τα αρνιά μας!

📌 Το βαθύτερο νόημα σίγουρα δεν είναι τα… έθιμα που συνοδεύουν τις εορτές, ούτε τα γαστρονομικά, ούτε τα βεγγαλικά, ούτε τα… γλέντια μέχρι… σκασμού! 

📌 Αλλά σίγουρα είναι άκρως Ελληνικόν το όλο σκηνικό και θαρρώ πως οφείλουμε να διατηρήσουμε κάποια πολιτιστικά ιδιαίτερα  χαρακτηριστικά μας, πριν αφομοιωθούμε εντελώς στην χοάνη της ισοπέδωσης…

📌 Άλλωστε, αν δεν πας στο χωριό, να τα πεις με τον «θείο που κάθεται με τη νεολαία» (ή – δυστυχώς τώρα πια – να είσαι εσύ αυτός ο θείος!), να «παλέψεις» για την πέτσα, να την κάνεις ταράτσα με τις μπύρες και, στο τέλος, να μαλώσεις για τα πολιτικά, τι νόημα έχει! 

📍 ΥΓ: Το έγραψα απ’ έξω – απ’ έξω νωρίτερα, αλλά ναι, είναι δύσκολη από… ανιψιός, να γίνεσαι εσύ ο «θείος που κάθεται με τη νεολαία»… Άτιμα 40!!!

📍 ΥΓ2: Καλή ανάσταση αγαπημένες και αγαπημένοι μας αναγνώστες! Προσπαθήστε να το βιώσετε όσο πιο… ταιριαστά γίνεται! 

(Δημοσιεύθηκε στην ψηφιακή εφημερίδα “InVeria”, Κυριακή 28 Απριλίου 2024, φύλλο 104)

Πηγή